Preverili smo, ali je zaradi te sladice resnično vredno prevoziti pol Slovenije

13. maj 2023

Preverili smo, ali je zaradi te sladice resnično vredno prevoziti pol Slovenije

13. maj 2023
Foto: Saša Despot

Na Bled se ob vikendih pelje na kremšnite, v Celje pa po cimetove rolice s kar petnajstimi različnimi prelivi.

V celjski Atelje Q se ljubitelji cimetovih rolic vozijo tudi iz več kot 100 kilometrov oddaljenih krajev. Včasih niti nimajo te sreče, da bi jih okusili, kajti povpraševanja po njihovih dobrotah je tolikšno, da sproti ne uspejo pripraviti novih.

Inovativnost in dodelan okus je glavno vodilo sladkega butika Atelje Q, ki se nahaja na Prešernovi ulici v strogem centru Celja. Cimetove rolice so med gurmani že nekaj časa poznane, a do sedaj jih v takšni obliki še nismo poznali. Tradicionalnemu receptu cimetovih rolic, ki so narejene iz kvašenega testa zvitega v obliko polžka in napolnjenega s cimetom, maslom in sladkorjem, sta lastnika butika Uroš in Nena dodala prelive vseh vrst. Razvila sta več kot petnajst različnih prelivov in kombinacij okusov, v butiku pa vsak dan postrežeta vsaj 12 okusov.

Foto: Saša Despot

DOLG SEZNAM OKUSOV

Pravzaprav je okusov toliko, da komaj izbereš. Ljubitelji sadnih okusov boste navdušeni nad rolicami z mangom, jagodo, malino, jabolkami, ananasom s karamelo, višnjami ali borovnicami. Za tiste, ki pravite, da sladice ni brez čokolade pa so na voljo okusi beli ali temni kinder, milka, oreo, snikers, ferrero roche, pistacija in celo kokice s karamelo. Privrženci klasike lahko izberete običajno cimetovo rolico z glazuro. Cena navadne rolice je 3 evra, ostale rolice s prelivi pa stanejo 3,80 evra. Glede na velikost in okus povsem razumljiva in ustrezna cena.

Koncept sladkega butika Atelje Q je sladica za na pot, zato vas bodo ob nakupu najprej vprašali, ali jih pogrejejo, da jih boste pojedli takoj ali ne. Cimetove rolice so namreč najokusnejše, ko so še ravno prav tople, da se preliv nekoliko stopi in mehka sredica postane še bolj puhasta.

S sodelavcem sva izbrala 4 različne okuse: mango, jagoda, beli kinder in oreo. Všeč mi je bilo, da je rolica ravno pravšnje velikost, ne prevelika, ne premajhna. Pri prelivu pa vsekakor niso kot Savinjčani ali Gorenci, če se malce pošalim. Količina preliva je konkretna in tako ga lahko enakomerno okusiš s prav vsakim grižljajem.

Foto: Saša Despot

Njammm! Ko sem zagrizla v rolico, je bila še bolj mehka, kot sem sprva pričakovala. Glede na to, da so cimetove rolice ena bolj popularnih domačih sladic in sem jih že sama nekajkrat pekla, moram takoj povedati, da tisto kar sem jaz pekla, ni imelo niti približno tako božanskega okusa. Cimeta je v rolicah ravno prav, da ga okusiš in da ne prevlada. Razmerje sladkorja je pri čokoladnih okusih bolj na strani slajših sladic, a včasih od viška glava ne boli :).

Okusi se, da so sestavine sveže, recepti da izpopolnjeni do potankosti. Izmed vseh štirih okusov, mi je bil najbolj všeč mango, ker ga obožujem in je bila kombinacija sladke rolice in rahlo kislega preliva popolna. Res sem vesela, da mango ni zgolj v tekoči obliki, ampak je v prelivu narezan še na majhne koščke. Jagodni okus je nekoliko slajši, a nekoliko manj intenziven.

Navdušila me je še bela čokolada s kinder čokoladico na vrhu, ki je zaradi bele čokolade nekoliko slajša od tiste z Oreo piškotom, ki pa ima povrhu posute še drobtinice. Za moj okus bi lahko bil piškot zdrobljen, da bi ga bilo malce manj. Ta okus mi je bil od vseh najmanj všeč, ker je bila rolica zaradi suhega piškota in drobtin manj sočna. Ugotovila sem še, da so mi rolice veliko bolj dobre če so vroče in ne samo malce tople, zato priporočam, da jih dobro pogrejete.

NOSTALGIJA Z MODERNIM PRIDIHOM

V Atelje Q, ki je svoja vrata odprl šele pred pol leta, so za poletje pripravili ne eno, ampak kar dve novi sladici. In mi smo jih seveda morali preizkusiti.

Točen sladoled prikliče starejši generaciji v spomin otroštvo, nam pa predvsem željo po sladkanju. Ta je v celjskem sladkem butiku na voljo v dveh okusih. Lahko izberete jagodo ali črno vaniljo, največji gurmani pa boste najbrž izbrali mešanico obeh okusov, tako kot mi.

Foto: Saša Despot

Sladica ni prava sladica, če ni sestavljena iz več komponent. Po želji lahko izberete pravo kalorijsko bombo, ki vključuje še sladkorno peno, majhne cimetove rolice ter posip. Količina vsega (in verjetno tudi energijska vrednost) je primerljiva s konkretnim kosilom, saj sem bila ob koncu precej sita.

Okus jagode je precej intenziven, medtem ko sem bila presenečena nad nekoliko bolj nevtralnim okusom črne vanilje, ki pa s pravo vaniljo nima veliko skupnega. Sladoled je ravno prav sladek in kremen, brez nadležnih ledenih koščkov in zelo osvežilen. Rolice na sladoled imajo precej tršo teksturo in bolj stisnjeno obliko, posute so s sladkorjem. Meni odlična ideja, saj doda hrustljav element, posip mrvic pa bi naslednjič preskočila, čeprav vem, da je to otrokom izredno všeč.

BUBBLE SLUSHY

Ne vem če sem v življenju poskusila tri slushyje, zato nima izkušenj in znanj, kakšen bi moral biti. Na voljo so trije različni okusi, jagoda, pomaranča in zeleno jabolko. Slushy ima dodan bubble različnih okusov ter gumijaste bonbone.

Foto: Saša Despot

Preizkusila sem mešanico vseh treh okusov z bubblom jagodnega okusa. Ko sem naredila prvi požirek sem bila precej presenečena, saj sem pričakovala nekoliko bolj kisel okus, v resnici pa je napitek precej sladek. Prav zaradi tega mi je bil okus zelenega jabolka najbolj všeč, ker je najmanj sladek. Bubbli je imel okus po jagodi, ampak bi ga verjetno še intenzivneje okusila, če bi izbrala samo en okus.

TRIJE OKUSI, KI USTVARIJO ČETRTEGA

Neverjetno pa mešanica vseh treh okusov s časoma, ko se okusi intenzivneje premešajo, spominja na kokakolo. Všeč mi je bilo, da slashy ni preveč mrzel. Nedvomno bo postal poletna uspešnica, še posebej jo bodo vzljubili otroci, ki pa jih bodo navdušili še gumijasti bonboni na vrhu.

Sladice so vsekakor vredne vožnje iz vseh koncev naše čudovite Slovenije, a če se boste odpravili med vikendom ali na praznik, rolice prej po telefonu ali na njihovem Instagramu rezervirajte, da ne boste ostali praznih rok.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close