Pri 36-ih še kar samska!

05. november 2021

Pri 36-ih še kar samska!

05. november 2021
Avtor: Pexels

Pri 36-ih letih ima večina žensk že partnerja in družino, če ne drugega, naj bi jim tiktakala biološka ura. Pa je samskost pri teh letih res tako napačna?

Delež samskih ljudi se v zadnjih letih pospešeno viša, število samskih je že skoraj enako številu zavzetih posameznikov. Kljub normalizaciji samskosti, pa je za ženske pritisk pogosto večji, saj starejše kot so, manj naj bi bilo možnosti za zanositev.

Uporabniki Starševskega čveka so pred kratkim diskutirali, če so 36-ta prepozna za otroke in ali je samskost pri teh letih res nekaj groznega. Kar nekaj uporabnikov pa se je strinjalo, da sploh ne živim več v času, v katerem bi nekdo želel imeti otroka: ”Jaz bi razmišljala, da definitivno ne bi hotela spravit na svet otroka ta moment. Najbrž bo odraščal v sistemu S Koreje. Tako, da ti je prihranjena ena veliiiiika skrb in sekirancija. Kar se pa tipa tiče, pa: meeh. Tudi če ne. Bo že, če bo,” je svoje mnenje delila ena izmed uporabnic.

Neodvisnost

Mnogi so poudarjali pozitivne aspekte samskosti, kot je neodvisnost ”Ozri se okrog, poročene babnice morajo rit odnašat tako decu kot frocem. Si želiš tega? Vprašaj poročene sodelavke, znanke, kdo doma lika, pere, čisti… boš hitro ugotovila, da si ti veliko na boljšem kot one. Dec je ok, če ga imaš tako na razdalji, da gresta kam skupaj, za seks pa tako naprej. Nikakor pa, da skupaj živita, ker potem pa tvoj prosti čas adijo, boš morala deca pedenat.

Ko ste samski, se lahko odločate po svoje, vsaka odločitev je le na vas in lahko ste popolnoma sebični. Nobenemu ne rabite ”polagati računov”, se kakorkoli zagovarjati ali razkrivati svojih načrtov. Mnoge samske ženske poročajo, da jim je ravno samskost okrepila samozavest, saj so lahko flirtale s komerkoli so želele in so bile na to ponosne.

Neobremenjeni ste

Prav tako so mnogi pripomnili, da je od žensk pri teh letih pričakovano, ba bodo poleg službe, skrbele še za družino. ”Hja, poslušam vsak dan svoje sodelavke. Pa stalno jamer kako so obremenjene. Pa kako morajo svojim decom še pižame pa gate kupovat, ker ne znajo sami. Pa kako se poknejo na kavč po službi pa kako ne znajo niti žarnice zamenjat. Pa stalno dobivamo samske pod nos, da me imamo pa čas, ker nimamo decev pa otrok. En sam jamer. Pa vse visokoizobražene s službo, ki je stabilna, 40 ur na teden, fleksibilni delovni čas. Dedci imajo tudi ok službe. Ampak so vse reve izgorele od dela doma. V službi se jim ne godi kaj zelo hudega,” je napisala na izmed uporabnic.

Avtor: Profimedia

Če ste samski v srednjih letih, je vaša edina obveza služba, ko pridete domov si lahko odpočijete. Vaša dolžnost je tako čistiti in pospravljati le za seboj. Tako pa imate tudi več časa za aktivnosti, ki vas veselijo. Več časa lahko preživite s svojo družino ali pa razvijete nove hobije in interese.

Kaj pa biološka ura?

Mnoge ženske se s pozno samskostjo obremenjujejo ravno zaradi otrok in družine, saj nam družba pravi, da starejše kot so, težje je imeti otroka. Vendar je Dr. Juli Fraga, psihologinja in strokovnjakinja za žensko reproduktivno zdravje, za Parents povedala, da temu ni tako. ”Gre se bolj za sporočilo naše družbe, da ženske po 35-em letu ne morejo več imeti otrok. A to ni res, strah pred neplodnostjo v poznih letih je nepotreben.”

”Ženske po 35-em letu so večinoma zdrave in popolnoma sposobne zanositi,” je razložila strokovnjakinja in dodala, da tudi če ne gre v prvo, si lahko pomagajo z umetnimi oploditvami.

Vedno več žensk se pravzaprav odloča za kasnejšo nosečnost, saj imajo v današnji družbi prednost izobrazba in finančna neodvisnost. Edina razlika pri starejših ženskah je, da se čas do zanositve lahko podaljša, saj njihova plodnost upade – a le za 13%.

Angleška raziskava ljudi, ki živijo do 100 let pa je pred kratkim razlika, da imajo ravno ženske, ki rodijo po 40-em letu kar štirikrat več možnosti, da bodo živele do 100 let.

Avtor: Profimedia

Vašega življenja ni konec

Strah pred samskostjo (predvsem za ženske) v poznih letih nam je predvsem vcepljen preko družbe, psihologinja Katarina Veselko je za Mladino povedala, da se ta zaznamovanost izraža na vseh ravneh. ”Menim, da je to zato, ker se kultura spreminja precej počasneje kot okoliščine. Vzorci kulture pomanjkanja, na primer, še dolgo ostanejo pri ljudeh, ki so preživeli pomanjkanje. Tudi ko že imajo dovolj, se bodo obnašali, kot da jim hrane ali denarja lahko v vsakem trenutku zmanjka. Podobno je danes, ko se družbeni procesi spreminjajo, misli in ideje pa ostajajo. Kar se je konkretno spremenilo, je seveda to, da posledice samskosti niso več usodne – za nikogar.”

Zato je pomembno, da se zavedate, da samskost pri 36-ih ne pomeni konec sveta, prej prednost. Saj lahko živite svoje življenje točno tako, kot si ga vi želite, brez oziranja na ostale. Prej na to glejte kot na možnost, da izživite svoja leta na način, ki vas bo izpolnil in pustil srečne. Za družino pa bo čas že prišel, ko boste na to res pripravljeni.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close