Pri Gucciju so namesto torbic nosili – lastne glave!

23. februar 2018

Ali se to, kar smo videli na modni reviji pri Gucciju, po pravici lahko uvrsti v rubriko ‘najbolj bizarni modni dodatki’?

V sredo se je na milanskem tednu mode (Milano Fashion Week), kjer poteka predstavitev prihajajočih trendov za jesen-zimo 2018/19, odvila najbolj čudaška predstavitev nove kolekcije modne hiše Gucci doslej.

Namesto klasične piste so scenografi ustvarili nekakšno futuristično operacijsko dvorano, po kateri so se manekenke in manekeni sprehajali okoli mize za obdukcijo, postavljene na sredini prostora. To pa ni bilo vse – še bolj šokantni so bili njihovi ‘modni dodatki’!

Zakaj smo dodatke dali v navednice? No, ker si težko predstavljamo, da bi kdo namesto torbe v resničnem življenju naokoli prenašal repliko lastne glave. Točno za to nenavadno potezo pa se je odločil kreativni direktor znamke Gucci, Alessandro Michele, modni kreator, ki vodi oblikovanje pri tej hiši od januarja 2015.

Replike glav sprehajajočih se modelov pa niso bili edini ‘zanimivi’ ali neobičajni modni dodatki: Michele je na pisto poslal manekene z ‘baby’ zmaji (ki so zgledali precej prepričljivo) in kačami; mimogrede, kača je zaščitni znak znamke Gucci. Še en modni dodatek so bile ‘kabuki’ maske, ki so jih nekateri od modelov nosili na glavi.

Kot pravijo pri Daily Wire, je treba menda razumeti ‘širši konktekst revije’, ki je izpadla precej čudaško, saj zaradi nenavadnih modnih dodatkov skoraj nihče ni posvečal pozornosti bistvu, to pa je kajpada oblačilom in torbam ter čevljem.

Micheleja je za novo kolekcijo in nenavadno predstavitev na pisti navdihnila (prav tako precej nenavadna) knjiga feministke Donne Haraway iz leta 1984, z naslovom Kiborgov manifesto (The Cyborg Manifesto).

Gucci in Michele sta svetu predstavila t.i. ‘kiborg šik’, ki spominja na futurizem, vesolje, brezspolno modo… a ne le s pomočjo oblačil, ampak tudi ‘odrezanih glav, kiklopskih očes, zmajevih mladičkov, kač, srhljivih operacijskih miz – podobnim tistim, na katerih secirajo telesa in drugih čudaških pripomočkov.

“Guccijev kiborg je postčloveški: ima več oči v glavi, dvojno glavo, nosi favnove rogove in zmajeve mladičke,”

je dejal Alessandro Michele, za katerega nam ni jasno ‘na čem je bil’, ko si je zamišljal to kolekcijo. Dodal je še slikovit opis, kaj naj bi modeli predstavljali:

“Biološko neskončno in kulturno zavedno bitje.”

Da, tudi nam je vzelo sapo. Moda je vsekakor padla v drugi plan, bolj zaskrbljujoče pa je, da modni oblikovalci zadnje čase prav tekmujejo, kdo bo naredil večji spektakel in čim bolj zmedel gledalce.

Gucci je v sredo poskrbel za nenavadno scenografijo modne piste

Na reviji modne znamke Moschino, ki je bila prav tako v sredo v Milanu, so vsi modeli utelešali Jackie O., medtem ko je modni oblikovalec Calvin Klein pisto svoje revije na newyorškem tednu mode posul s popkornom.

 

Foto: Daily Wire, Splash News, Yahoo, Shutterstock

 

New Report

Close