Prihajajoči iPhone 15 naj bi prinašal eno veliko spremembo

19. januar 2023

Prihajajoči iPhone 15 naj bi prinašal eno veliko spremembo

19. januar 2023
Foto: Instagram

Letos se že govori o izidu iPhona 15, katerega stranski gumbi naj ne bi bili več mehanski, ampak bi imeli obliko, podobno nekdanjemu gumbu “domov”.

Lansko leto je bilo za Apple v znamenju iPhone 14 in novosti v seriji Apple Watch, letos pa že vsi nestrpno čakajo na izid iPhona 15, ki menda sploh ne bo imel gumbov. V nedavnem članku spletnega portala MacRumors so izpostavili poročilo Applovega analitika Ming-Chi Kuoa, v katerem piše, da bi iPhone 15 Pro lahko imel “solid-state” gumbe. To so stranski gumbi za glasnost in vklop/izklop.

Kaj je “solid-state” gumb?

“Solid-state” dejansko pomeni, da v tipkah ni gibljivih delov. Zdi se, kot da jih je mogoče pritisniti, zahvaljujoč Applovi tehnologiji Taptic Engine, kjer majhen motor vibrira, da daje uporabniku otipne povratne informacije, ko pritisne gumb, ki se dejansko ne premakne. Pri iPhonu je bil tak primer gumba nekdanja tipka “domov”.

V tvitu iz oktobra 2022 Ming-Kuo pojasnjuje možnost, da bo najnovejši model iPhone sprejel podobno zasnovo gumba “domov”. Fizične, mehanske tipke naj bi tako postale preteklost.

Foto: Instagram

Logika v ozadju “solid-state” tipk bi iPhonu omogočila izboljšanje zmogljivosti vodoodpornosti z odpravo vseh dodatnih gibljivih delov telefona, ki bi se sčasoma obrabili ali zlomili. Ta sprememba naj bi se zgodila na iPhonu 15 in iPhonu 15 Plus, vendar Kuo verjame, da bo, če bo uspešna, razširjena še na iPad Pro in Apple Watch Ultra.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close