Prijatelji se med seboj “zavohajo”

02. julij 2022

Prijatelji se med seboj “zavohajo”

02. julij 2022
Foto: Unsplash

Če ste se kdaj s kom instantno spoprijateljili, je razlog za to najbrž v vašem vonju.

Očitno psi niso edina bitja, ki na podlagi vonja ugotovijo, ali je drug pes prijatelj ali sovražnik. Nedavna izraelska raziskava je potrdila, da vonj igra veliko vlogo tudi pri sklepanju prijateljstev.

Ljudje vonje prepoznavamo podzavestno, tako svojega kot vonj drugih. Med nedavno raziskavo na Weizmannskem inštitutu za znanost so znanstveniki izbrali več istospolnih, neromantičnih parov, katerih prijateljstvo se je spletlo skoraj takoj po tem, ko so se spoznali.

Foto: Unsplash

Želeli so ugotoviti, koliko imajo ti ljudje skupnega, ugotovili pa so, da je njihova najmočnejša skupna lastnost njihov vonj. Kasneje so tudi spoprijateljili ljudi, ki se še niso poznali, in tisti, ki so imeli podoben vonj, so izrazili, da bi se s to osebo najbrž hitro spoprijateljili. Vonj je občutke prijateljstva napovedal s kar 71-odstotno točnostjo.

Raziskovalci predvidevajo, da je rezultat oz. vonj odvisen od naših imunskih sistemov. Ko govorimo o prijateljstvih, ljudje torej iščemo podoben vonj.

Foto: Unsplash

Pri romantičnih zvezah iščemo razliko

Če ste tip človeka, ki pri zmenkih prek aplikacij meni, da mora človeka spoznati v živo, da med vama “klikne”, je znanost na vaši strani.

Pri romantiki ima vonj drugačno vlogo. Znanost ugotavlja, da ženske poročajo, da imajo samski moški močnejši vonj od zasedenih ter da moški lahko zavohajo, kdaj je ženska vzburjena. Pri romantičnih partnerjih nas pravzaprav privlači vonj, ki je drugačen od našega – zato da bo naš otrok bolj zdrav.

A razlika ne sme biti prevelika, ženske iščejo moške, ki so nekje na sredini, kar se tiče razlike med njimi.

Zmenki prek spleta pa predstavljajo pri tem veliko oviro, saj se ljudje med seboj ne moremo zavohati. In ravno to je morda razlog, zakaj vam je nekdo privlačen, a preprosto ne morete biti z njim. Zato ženske moške pogosteje vidijo kot prijatelje, saj so si med seboj podobni, a so biološke razlike prevelike.

Foto: Unsplash

Nekatere raziskave celo kažejo, da je pri ženski, ki je v zvezi z moškim, ki diši podobno kot ona, več možnosti, da ga bo prevarala.

Dobra novica je, da so naši vzorci vonja zelo različni – in ne bo vsak vonj všeč vsakemu. Vonj je močan vir koristnih informacij glede na spol in usmerjenost. Če torej hodite na zmenke preko spleta, predlagamo, da se čim prej spoznate in začutite, ali ste kompatibilni.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close