Priljubljena znamka je spet v središču škandala!

02. december 2022

Priljubljena znamka je spet v središču škandala!

02. december 2022
Foto: Profimedia

Znana spletna trgovina, ki za nizke cene ponuja moderne obleke, je spet sredi škandala.

Kitajska spletna trgovina s hitro modo Shein zaradi svojega načina poslovanja ne neha biti v središču škandalov. Lahko se “pohvalijo” z nečloveškimi delovnimi pogoji, problematično izbiro materialov in proizvodnih procesov, hiperprodukcijo trendov in še in še …

Vse našteto so razlogi, da si je Shein prislužil naziv glavnega antagonista v globalnem boju za varstvo okolja in bolj trajnosten pristop v modni industriji.

Greenpeace Germany je prejšnji teden objavil študijo, v kateri so testirali škodljive snovi v Sheinovih izdelkih. Tako je organizacija iz znane trgovine zbrala 47 kosov oblačil in obutve ter jih kemijsko analizirala v nepristranskem laboratoriju okoljskega inštituta Bremen.

Testi so pokazali, da vsi izdelki vsebujejo vsaj eno škodljivo kemikalijo, 15 odstotkov pa jih zaradi koncentracije nevarnih kemikalij krši regulativne omejitve EU. Med nevarnimi kemikalijami so našli ftalate, ki so rakotvorni in lahko povzročijo hormonsko neravnovesje, ter formaldehide, katerih prevelika koncentracija lahko povzroči alergijske reakcije in težave z dihanjem.

Testirana oblačila in obutev so namenjena odraslim in tudi otrokom.

Medtem ko tovrstni podatki kažejo predvsem na škodo, povzročeno potrošnikom, je resnično zaskrbljujoča količina negativnega vpliva, ki ga Shein povzroča v svoji dobavni verigi.

Če izdelki z nedovoljeno vsebnostjo škodljivih kemikalij pridejo do končnega potrošnika, je pravo vprašanje, v kakšnih razmerah delajo šele delavci v proizvodnji. Enako zaskrbljujoča je ogroženost okolja, v katerega proizvajalci materialov za Sheinove zbirke med procesom sproščajo škodljive snovi.

Celotno poročilo o tej raziskavi najdete na naslednji povezavi.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close