Priznani sommelier razkriva, kako doma pravilno hraniti vino

03. junij 2022

Priznani sommelier razkriva, kako doma pravilno hraniti vino

03. junij 2022
Foto: Unsplash

Če ste ljubitelj vina, ki želi svoje steklenice hraniti kar se da pravilno, ima znan strokovnjak nekaj nasvetov za vas.

Morda se do sedaj niste preveč brigali za to, kako ste shranjevali vinske steklenice, vendar nepravilno shranjevanje lahko škodi kakovosti vina.

Kako torej hraniti doma vino, da bo okusno, tudi če ga odpremo kasneje? Christoper Delalonde, vinski strokovnjak in vrhunski someljer, se je odločil, da deli nekaj hvalevrednih nasvetov za pravilno shranjevanje kakovostnega vina.

1. Pravo mesto

Peneča, lažja in bela vina imajo krajši čas, v katerem jih je pametno spiti. Najpogosteje je to v roku štirih let.

Najti morate pravo mesto za skladiščenje vina. Če nimate hladilnika za vino ali kleti, poiščite najhladnejši prostor v hiši – izogibajte se kuhinji, saj je to najtoplejši prostor. Idealna temperatura je okoli 12 stopinj Celzija, a je za vsako vino malce drugačna. Nekatera vina lahko pri tej temperaturi hranite tudi več kot sto let.

Foto: Pexels

2. Stalna temperatura

Ko najdete pravo mesto za shranjevanje vina, poskrbite, da je temperatura na tem mestu stalna. Če bo vino na višjih temperaturah, se bo hitreje postaralo, kar bo poslabšalo njegov okus.

Izogibajte se sončni svetlobi, radiatorjem in močnim vonjavam (npr. garaža). Najboljša mesta so temni koti v omarah ali pod posteljo, saj so spalnice običajno najhladnejši prostor v hiši.

3. Zamašek se ne sme posušiti

Steklenice položite tako, da preprečite sušenje zamaška, saj posušen zamašek povzroči hlapenje vina iz steklenice.

Foto: Unsplash

4. Tudi drugi dan je dobro

Če ste odprli steklenico vina, a je niste uspeli dokončati še v istem večeru, jo lahko brez skrbi postavite v hladilnik za en dan. Nekatera vina imajo po tem celo boljši okus!

5. Kako dati vino iz hladilnika

Če je vino rdeče, je dobro, da ga odpremo kakšno uro pred pitjem. To vinu omogoča, da diha. Pogosto vidimo, da ljudje rdeče vino postrežejo neposredno iz hladilnika, a s tem preprečijo, da se njegove arome dobro razvijejo.

Pri belem vinu pa naredite ravno nasprotno in ga dajte v hladilnik, da mu malce znižate temperaturo, preden ga postrežete. To mu bo dalo bolj poln okus.

Foto: Unsplash

6. Drago vino, draga oprema

Če želite kupiti drago steklenico vina, sommelier priporoča, da vložite tudi v drago opremo. Vinska klet je idealna, hkrati pa je tudi hladilnik za vino dobra ideja, saj skrbi za vzdrževanje prave vlage in temperature.

Prvo pravilo pri nakupu drage steklenice vina je, da ne čakate, da jo popijete. Če nimate kleti ali hladilnika, je vino priporočljivo popiti v šestih mesecih.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close