Produktivnost pred službo in po njej – a je tega res treba?

14. oktober 2022

Produktivnost pred službo in po njej – a je tega res treba?

14. oktober 2022
Foto: Unsplash

Odprejo se vrata, ženska si nalije kozarec vina, na štedilniku se kuha zdrava večerja. Posnetek dveh grižljajev, nato pa pomivanje posode, zlaganje perila, pomivanje tal in druga hišna opravila. Sledi tuširanje, večerna rutina z dragimi izdelki za kožo, nato pa branje knjige ob prižgani sveči. Kako produktivni pa ste vi po končanem delovnem dnevu?

TikTok trend, imenovan “5-9 rutina”, se ukvarja s produktivnostjo, pri kateri gre lahko za jutranjo ali večerno. Uporabniki tako pokažejo, kaj počnejo štiri ure preden gredo v službo oziroma kaj počnejo štiri ure po tem, ko pridejo domov.

Večinoma gre za hišna opravila, fizično aktivnost, skrb za nego kože, kuhanje ter branje ali gledanje Netflixa. Na videz povsem običajne stvari, toda z ogromnim poudarkom na tem, da izkoristimo vsako minuto prostega časa.

@8020pod my 5-9 morning routine #5to9routine #thatgirltips #morningroutine ♬ Borderline – Tame Impala

Čeprav naj bi trend poskušal vzpodbuditi ljudi, da so čim bolj produktivni in poskrbijo za svoje fizično in psihično zdravje, pa številni menijo, da trend počne prav nasprotno. Trend namreč ustvari mentaliteto, da moramo biti produktivni tudi, kadar nismo v službi. Namesto da bi počivali, bi morali biti produktivni tudi doma.

Kako ljudje sploh vstanejo štiri ure pred začetkom službe? 

Številni TikTokerji so zato začeli opozarjati na problematične stvari pri trendu, ki je izjemno podoben tudi trendom, kot so “That Girl”, “Girl Boss” in “Hustle Culture”. TikTokerka Caitlin meni, da smo zaradi kapitalizma razvili estetiko in trende, ki se osredotočanje na proizvodnjo produktivnosti.

Naš prosti čas je povsem družbeno konstruiran, odvisen in podrejen našemu delu, sami pa čutimo potrebo, da so tudi prosti trenutki čim bolj produktivni. Kot da bi morali na dopustu in v prostem času vsako minuto čim bolj izkoristiti, sicer je dopust za brezveze, pa še na bolniški bi se morali potruditi, da smo vsaj malo produktivni.

Foto: Unsplash

Caitlin opozarja tudi na to, da trendu sledijo predvsem ženske, ki morajo skrbeti za svoj videz in opravljati hišna opravila oziroma neplačano delo, ki se pričakuje od žensk izven časa, namenjenega plačanemu delu. 

Na srečo so se kot odgovor na 5-9 trend pojavili tudi bolj realistični videi: ljudje, ki se zbudijo pol ure pred odhodom v službo, tisti, ki ignorirajo pritiske produktivnosti. Številni so zapisali, da ljudje, ki prikazujejo svojo 5-9 rutino v tistih štirih urah naredijo več, kot nekateri v celem tednu. Takšni videi namreč vzbujajo občutke krivde in hkrati potrebo, da smo tudi sami tako produktivni, čeprav v resnici ni zares potrebe po tem.

@milliereynoldsss rise and grind ONLY 😤 #5to9 #nightroutine ♬ BIZCOCHITO – ROSALÍA

Tudi mene prime, da bi bila tako produktivna in funkcionalna, pravo utelešenje uspešne produktivne ženske, namesto da po končanem delovnem dnevu samo ležim in gledam TikTok ter ljudi, ki svoj čas na polno izkoristijo. Ampak tako mi pač paše. Ob dobrih dnevih prosti čas izkoristim za sprehod (treba je doseči teh deset tisoč korakov), če je motivacije res ogromno, se morda celo spravim v fitnes, sledi kuhanje večerje, tuširanje in to je to.

In tega ne vidim kot trend, kot produktivnost, temveč kot nekaj najbolj osnovnega, kot dneve, ko se počutim motivirano za kaj več in kot dneve, ko mi bolj paše lenarjenje. Je slednje res tako problematično?

Dajmo raje romantiziratin svoje življenje

Še en trend, ki bi ga lahko povezali s 5-9, je tudi trend romantiziranja svojega življenja. Že prvi trend je v resnici video, ki prikazuje najlepše trenutke, nikoli pa trenutkov, ko nam je na polno vroče od bitke s sesalcem, kadar se mučimo s preoblačenjem posteljnine in ko se nam ponesreči večerja.

Vsak trenutek je lep, sporočata oba trenda, pri čemer se romantiziranje osredotoča na res vsak najbolj vsakdanji trenutek, 5-9 pa le na tiste produktivne. 

@aishafett save this for later💖🥰 #fyp #romanticizeyourlife #howtoromanticizelife ♬ original sound – bestspedup

Ustvarjalci videov, ki svoje življenje romantizirajo, tako pokažejo pripravo zajtrka, šopek rož, pisanje dnevnika in podobno, povsem vsakdanje stvari, ki njihovo življenje napolnijo z mirom in veseljem.

Govorijo nam, naj romantiziramo svoje življenje in cenimo, kar imamo, ter živimo z nekim namenom, ne glede na to, kako vsakdanje je. 

Foto: Unsplash

Čeprav tudi ta trend po eni strani kaže, kaj naj bi bilo tisto, kar naj bi naše življenje naredilo boljše (zanima me, ali res toliko ljudi pije neke zelene sveže iztisnjene smoothieje?), pa po drugi strani na veliko boljši način opominja, naj bomo bolj pozorni, bolj čuječi. Naj bomo pozorni na svoje občutke in čustva, ki jih občutimo, ter se osredotočimo na to, da se znebimo stvari, ob katerih ne uživamo. 

O sebi moramo razmišljati kot o glavnem liku, imeti ta “main character energy”, sicer bo naše življenje kar teklo naprej in vse male stvari, ki delajo naše življenje lepše, bodo ostale neopažene.

Tako se lahko začnemo spraševati, kaj nas dela srečne? Drag dopust, nove obleke, veliki dosežki? Kaj pa, če bi svoje življenje cenili in v vsakem dnevu našli nekaj lepega, namesto da ga cenimo zgolj, če smo produktivni, ali pa čakamo na te perfektne trenutke, ki se zgodijo zgolj nekajkrat na leto?

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Style. Več novic

New Report

Close