Prva Chanelova modna revija brez Karla Lagerfelda

06. maj 2019

Prva Chanelova modna revija brez Karla Lagerfelda

06. maj 2019

Če ste se bali, da bo z odhodom Karla Lagerfelda, ki je stal za kreacijami pariške modne hiše Chanel, znamka izgubila, je sedaj popolnoma jasno, da so bili strahovi odveč!

Prva kolekcija, ki jo je samostojno ustvarila Virginie Viard, nova kreativna direktorica pariške modne hiše Chanel, je dokazala, zakaj ji je modni cesar Karl alias Kaiser Karl tako brezpogojno zaupal in jo imel za svojo desno roko dolga leta. Dokler je bil Lagerfeld živ, so samo bolje poučeni vedeli, koliko dela za znamko Chanel opravi njegova najzvestejša pomočnica.

Sedaj se je s predstavitvijo težko pričakovane nove cruise kolekcije za znamko Chanel, prvo pod taktirko nove prve dame te znamke, pokazalo, da si je Viardova 100-odstotno zaslužila Karlovo zaupanje in da vodi modno vizijo znamke Chanel v pravo smer, ki si jo želijo tako lastniki znamke, kot njeni oboževalci.

Lahko si dobesedno predstavljamo Velikega Lagerfelda, kako iz onostranstva gromko aplavdira svoji naslednici in spodbudno prikimava z glavo v znak odobravanja nad videnim na modni pisti.

To so že tradicionalno postavili v pariškem Grand Palaisu, kjer se je nova Chanel Cruise kolekcija predstavila s še eno dih jemajočo ter impresivno scenografijo, ki jo je tokrat navdihnila zgodba o potniški železniški postaji. Ali metroju, po želji.

Če pogledamo v zgodovino, je bila znamka Chanel sploh prva modna hiša, ki je predstavila t.i. cruise oziroma ‘resort’ kolekcijo, namenjeno lahkotnim in sproščenim trenutkom v prehodni sezoni med pomladjo ter poletjem.

Seveda je bila že tedaj narejena z mislijo na jet-set, ki preživlja celo marca, aprila ali maja lagodne počitnice v kakšnem od tropskih rajev ali v mondenih letoviščih ter na jahtah oziroma križarjenih. Slednja je ustanoviteljica znamke, Coco Chanel, oboževala, njeno zamisel pa je v popolnosti uresničil prav pokojni modni vizionar Karl Lagerfeld.

Nemški modni cesar je vsako predstavitev nove kolekcije za francosko hišo Chanel spremenil v izjemen vizualen spektakel. Za zadnjo cruise kolekcijo, pod katero se je podpisal, je navdih dobil v ladji Titanik in v Veliko palačo posadil ogromno inštalacijo te potopljene križarke.

Da ima Virginie Viard še in še zamisli, dostojnih svojega predhodnika, je pokazala s povabilom prisotnim na modni reviji na romantično potovanje z vlakom; železniško postajo oziroma kolodvor je tematsko poimenovala Destination Chanel, ki so ga uredili v beaux-arts slogu.

Bili smo priča modelom v prelepih in vrhunskih oblačilih, ki opazno in dosledno nadaljujejo dediščino znamke Chanel oziroma njen modni DNK. Glavno vlogo je odigral prepoznavni in ikonski tvid v kombinaciji s frfotavimi ter romantično krojenimi kosi oblačil s cvetličnim potiskom ali poparčkanih z izčiščenim, monokromnim videzom.

Veliko je bilo zanimivih vzorcev, med katerimi vsakič znova največ pozornosti vzbudi sloviti logotip prekrižanih črk CC, ki so zaščitni znak znamke Chanel. Opazili smo slojenje volančkov in še kup sijajnih kombinacij, ki so kot ustvarjene za eksotična popotovanja.

Viardova prav tako ni pozabila na ljubiteljice minimalizma in casual oblačenja, ki jih je razveselila z vojaško krojenimi military plašči in suknjiči. Hvalo so poželi tudi kombinezoni in balonarski plašči na pisti, tako v usnju kot v monokromnem looku.

Poudarek krojev je bil na fluidnosti ter enostavnosti. Viardova je k temu dodala voluminozne obleke, kombinezone in hlače, okrašene z nizom volanov ter pentelj, ter s tankimi pasovi vizualno ‘podaljšala’ silhueto in poudarila svobodo gibanja telesa.

Virginie Viard je svoje delo fantastično opravila in res ne vidimo potrebe, da bi v njene čevlje prehitro stopila Phoebe Philo, kot se namiguje v ‘dobro obveščenih’ modnih krogih. Oblikovalki Viardovi je uspelo pokazati izjemno nadaljevanje Chanelove dediščine ter obenem sijajne zapuščine svojega mentorja, zato upamo, da bo še dolgo na vrhu te kultne modne hiše.

D. S.

Foto: Chanel, Getty Images

Style. Več novic

New Report

Close