Psihobiotiki skozi prebavo pomagajo duševnemu zdravju

01. september 2021

Psihobiotiki skozi prebavo pomagajo duševnemu zdravju

01. september 2021
Profimedia

Naše črevesje in možgani so velik bolj povezani, kot se zavedamo. To dejstvo pa so uporabili znanstveniki, ki so izolirali nekatere vrste ‘dobrih’ bakterij in jih poimenovali ‘Psihobiotiki’.

Zagotovo ste že slišali za probiotike, skupino ‘dobrih’ bakterij, ki bivajo v našem črevesju in nam ponujajo mnoge koristi, tako za zdrave prebavil, kot celega telesa. Morda ste celo slišali za prebiotike, spoj, s katerim se ‘dobre’ bakterije hranijo, sedaj pa obstaja tudi nova skupina prehranskih dodatkov, ki se imenujejo psihobiotiki.

Kaj so psihobiotiki?

Psihobiotiki so pravzaprav enake oblike kot probiotiki, vendar so skrbno izbrani seci bakterij za katre je dokazano, da vplivajo na naše duševno zdravje, je za Mindbodygreen povedala dr. Julia J. Rucklidge. Tako kot so probiotične kapsule polne živih bakterij, ki se množijo v našem črevesju, tako tudi psihobiotične kapsule vsebujejo bakterije, ki se naselijo tudi v našem črevesju in vplivajo na zdravje možganov.

Povezava med prebavnim sistemom in možgani je že dokazana, znanstvenikom pa je uspelo izolirati nekatere bakterije, ki prečkajo črevesno-možgansko os in pozitivno vplivajo na razpoloženje, stres in druga stanja povezana z možgani.

Kako ‘dobre’ bakterije vplivajo na možgane?

»To je nova veja znanosti, ki je v zadnjem času, zelo hitro napredovala,« je razložila Rucklidge. Milijarde sevov bakterij živijo v našem črevesju, zato je postopek ugotavljanja, katere bakterije vplivajo pozitivno na kateri del telesa, izčrpavajoč. Nekateri sevi pa so se izkazali za bolj učinkovite od drugih, na primer Lactobacillus plantarum PS128, ki zvišuje raven dopamina in serotonina v krvi, ter vpliva na tesnobo in stres. Drugi sev Lactobacillus helveticus NS8 pa je povišal raven serotonina in drugih dejavnikov, ki vplivajo na naš živčni sistem.

Profimedia

Psihobiotiki kot zdravilo za duševne bolezni?

Čeprav so raziskave še v zgodnji fazi in so po Rucklidgevi zelo  mlada veja znanosti, psihobiotiki kažejo obetavne rezultate pri zdravljenju stanj, kot so tesnoba, depresija ali kronični stres. Raziskovalne skupine, kot je npr. Univerza Cambridge pa tudi raziskujejo njihovo uporabo pri Alzheimerjevi bolezni in avtizumu.

Lani je Phil Dtrandwitz, Vodja Holobioma, ki ima v lasti največjo zbirko bakterij v človeškem prebavnem sistemu, dejal, da se prve študije na ljudeh pričakovane v enem letu. Razvoj zdravil za ljudi, ki niso nevrotipični in trpijo za številnimi motnjami duševnega zdravja, je že nekaj let v zaostanku, vendar Phil s svojo ekipo poskuša to spremeniti.

Na trgu že lahko najdemo žive bakterije, za katere je dokazano, da vplivajo na duševno zdravje, vendar še niso bile razglašene za take. Dokler ne dobimo rezultatov teh študij, so ta še naša najboljša izbira. Pomembno je tudi, da pijemo ‘dobre’ bakterije, ter da v jedilnik vključimo zdravila, bogata s prebiotiki.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close