Rastline, ki bodo očistile zrak v vašem domu

30. marec 2022

Rastline, ki bodo očistile zrak v vašem domu

30. marec 2022
Foto: Unsplash

Rastline poživijo in olepšajo prostor, mnoge pa tudi čistijo zrak in izboljšajo kvaliteto zraka v vašem domu. Predstavljamo vam nekaj takšnih.

Že dolgo vemo, da rastline izboljšujejo naše razpoloženje in zmanjšujejo raven stresa, izboljšanje kakovosti zraka pa je še ena dodatna prednost majhnih zelenih oaz v domu. Pogosto so najbolj škodljivi mikrobi in toksini ravno tisti, ki jih ne vidite, na srečo pa obstajajo rastline, ki vam bodo pomagale odstraniti te toksine in izboljšati kakovost zraka.

Notranji onesnaževalci obstajajo v dveh glavnih vrstah: ena so delci, kot so prah, spore plesni in cvetni prah, druga vrsta pa so hlapne organske spojine; plini, ki se sproščajo iz barv, tkanin, tapet, preprog, plastike in topil, ki jih običajno najdemo v večini domov. Tudi gospodinjske kemikalije, kot so belilo, amonijak, detergenti, pohištveni likalniki, čistila za preproge in molj oddajajo škodljive pline.

Mehanski ali elektrostatični filtri so lahko učinkoviti pri zajemanju delcev, a če ne odstranite vira, je kemikalije v zraku težko popolnoma odstraniti.

Koliko rastlin potrebujete za čist zrak v zaprtih prostorih?

Leta 1989 je bila izvedena znamenita Nasina študija, ki je pokazala, da lahko številne sobne rastline iz zraka v zaprtih prostorih odstranijo številne strupene in hlapne organske spojine, ki povzročajo raka. Formaldehid in benzen sta dve od teh spojin. Bill Wolverton, znanstvenik Nase, ki je izvedel to študijo, je delil število rastlin, ki jih potrebujemo na prostor, da bo naš zrak čist.

Čeprav je težko natančno reči, koliko rastlin je potrebnih za čiščenje zraka v zaprtih prostorih, Wolverton priporoča vsaj dve rastlini večje velikosti na vsakih devet kvadratnih metrov notranjega prostora. Večja kot je rastlina in listi, tem bolje. To je zato, ker na čiščenje zraka vpliva površina prisotnih listov.

Druga študija je pokazala, da že samo ena sobna rastlina v povprečni sobi (4 metre x 5 metrov prostora) izboljša kakovost zraka za 25 odstotkov. Pet ali več rastlin je dalo še boljše rezultate, čarobna številka pa je 10 rastlin v prostoru že omenjene velikosti.

Sobne rastline proti sevanju

Razširjenost sodobnih naprav, ki oddajajo sevanje, predstavlja resno grožnjo zdravju. In to je nekaj, čemur morate v tej sodobni dobi posvetiti posebno pozornost, saj se ljudje za delovanjem zanašajo na Wi-Fi in tehnološke naprave. Toda tu je dobra novica: svojo izpostavljenost škodljivemu elektromagnetnemu sevanju lahko zmanjšate z dodajanjem rastlin, za katere je znano, da absorbirajo te valove ali se borijo proti njim.

Kaktus

Na seznamu najboljših rastlin, ki lahko očistijo zrak in absorbirajo sevanje, se je kaktus izkazal kot eden najboljših pri tem. Da bi večina rastlin učinkovito absorbirala sevanje, mora biti fizično locirana med vami in napravo, ki oddaja sevanje. A pri kaktusu ni tako.

Dokler imate v sobi kaktus, lahko še vedno učinkovito vpija sevanje. Sevanje okolice v prostoru namreč vpija ne glede na to, ali je v spalnici ali pisarni. Lahko celo absorbira sevanje iz bližnjih prostorov. Če želite za svoj dom investirati v samo eno rastlino, ki lahko absorbirala sevanje, ni boljše izbire kot kaktus!

Taščin jezik (Sansevieria)

Če ne najdete kaktusa, je še ena odlična možnost za vpijanje sevanja in čistejši zrak taščin jezik. Nasa je ugotovila, da je samo ena rastlina v samo 24 urah zmanjšala raven benzena za več kot 50 odstotkov in raven trikloretilena za več kot 13 odstotkov.

Znano je, da je ta rastlina zelo učinkovita pri pretvarjanju ogljikovega dioksida v kisik, zato je odlična za v spalnico, saj je ena redkih, ki ponoči še naprej pretvarja ogljikov dioksid v kisik. Če želite čistejši zrak in zagotoviti dobro zdravje pljuč v vašem domu, je ta rastlina odličen dodatek k vašemu domu.

Dolg in tanek videz listov taščinega jezika pa nudi tudi estetiko vašemu prostoru. Je tudi zelo vsestranska, saj jo lahko posadimo v različne vrste loncev. Ne zahteva veliko vzdrževanja ali zalivanja, kar je še en odličen razlog, da jo vnesete v svoj notranji prostor.

To rastlino je najbolje postaviti nekje, kjer ni v neposrednem stiku s sončno svetlobo. Za največje rezultate v smislu absorpcije sevanja jo postavite blizu računalnika, naprave Wi-Fi ali druge elektronike, ki oddaja sevanje.

Fikus

“Jokava figa” ali fikusovo drevo je priljubljena sobna rastlina, ki pomaga tudi pri čiščenju zraka v prostoru tako, da absorbira škodljive pline, ki se sproščajo iz našega običajnega gospodinjenja. Uvrščen je med najboljše rastline za čiščenje zraka, raziskava Nase pa je pokazala, da je fikus učinkovit pri čiščenju formaldehida, ksilena in toluena iz zraka.

Potrebuje zelo posredno naravno svetlobo in dosledno zalivanje. Njegovi listi v glavnem absorbirajo formaldehid iz zraka, ki je eden od glavnih onesnaževalcev zraka v zaprtih prostorih, ki ga oddajajo predvsem barve, laki za les in garažni izdelki.

Mirna Lilija (Spathiphyllum)

Dolgoletno priljubljena med ljubitelji sobnih rastlin je mirna lilija, poleg tega pa je ena najboljših sobnih rastlin za čiščenje zraka. Ta tropska rastlina razgrajuje in nevtralizira strupene pline, kot so benzen, formaldehid in ogljikov monoksid.

Rastlina skozi svoje liste absorbira onesnaževalce iz zraka in jih nato pošlje v korenine, kjer jih mikrobi razgradijo.

Druga pomembna značilnost mirne lilije je njena sposobnost, da navlaži prostor. Zato jo je dobro imeti doma, še posebej pozimi, ko je zrak zelo suh. Lilija je tudi vpija mikrobe in glive, zato je idealna za alergike in ljudi, ki imajo težave z dihanjem.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close