Rastlinski ali goveji burger – kateri je bolj zdrav?

06. oktober 2022

Rastlinski ali goveji burger – kateri je bolj zdrav?

06. oktober 2022
Foto: Odprta kuhna

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so primerjali povprečno hranilno vrednost rastlinskih burgerjev s tisto pri govejih burgerjih. Kaj so ugotovili?

Goveji burgerji vsebujejo več maščob, predvsem nasičenih, ki jih je potrebno v prehrani omejevati. Poleg tega pa v povprečju vsebujejo tudi več beljakovin (večinoma nekje med 15 in 20 g/100 g), so ugotovili pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), o rezultatih pa je poročal tudi Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave.

A kar se tiče beljakovin, je vsebnost teh v pregledanih rastlinskih burgerjih zelo različna. Razpon je namreč med 4,1 in 19 gramov na 100 gramov izdelka.

Foto: Unsplash

Kaj pa sol in energijska vrednost?

Pri govejih burgerjih je vsebnost soli v povprečju malenkost višja, a tudi posamezni rastlinski burgerji je lahko vsebujejo veliko.

Povprečna energijska vrednost obeh vrst burgerjev je primerljiva, saj v povprečju znaša 220 kcal (915 kJ) za goveje in 230 kcal (960 kJ) za rastlinske burgerje, še kažejo rezultati ZPS.

Foto: Odprta kuhna

Prehranske vlaknine: goveji jih sploh nima

V primerjavi prehranskih vlaknin je rastlinski burger absolutni zmagovalec, saj ji ta vsekakor vsebuje, medtem ko jih goveji sploh ne.

A pod črto ne rastlinski ne goveji burger nista primerna za vsakodnevno prehrano, saj gre običajno za predelano hrano z visoko vsebnostjo soli in/ali nasičenih maščob, so še sporočili iz Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close