Razbijamo mite: ali kape in klobuki res povzročajo izpadanje las?

21. maj 2023

Razbijamo mite: ali kape in klobuki res povzročajo izpadanje las?

21. maj 2023
Foto: Instagram @keziacook

Obstaja toliko različnih tipov pokrival, da vsak še tako izbirčen modni navdušenec najde svojega. Še posebej priljubljeni so zadnje čase tako imenovani bucket klobuki, včasih so vsi nosili beanije, poleti pa iz omare potegnemo ogromne klobuke za sončenje. 

Obstaja toliko različnih tipov pokrival, da vsak še tako izbirčen modni navdušenec najde svojega. Še posebej priljubljeni so zadnje čase kape s šiltom ter tako imenovani bucket hats, včasih so vsi nosili beanije, poleti vsi iz omare potegnejo ogromne klobuke za sončenje. 

Toda ali nošenje pokrival poškoduje vaše lase ali pa celo povzroči izpadanje las ali gre le za laž, s katerimi so nekoč strašili najstnike, da so si ti sneli kape? Vedno se je našel nekdo v razredu, ki je vsak dan nosil beanie, dokler ni učiteljica zagrozila, da bo plešast pri dvajsetih. 

Strokovnjaki to teorijo zavračajo in pravijo, da pokrivala ne povzročajo ali pripomorejo k izpadanju las. Edina izjema so kape, ki so zelo majhne in tesne ter se drgnejo ob lase in lasišče ter s tem povzročajo obremenitev las in škodujejo lasišču. Če se to dlje časa ponavlja, lahko pokrivalo sčasoma prispeva k izpadanju las, še posebej, če so ti že po naravi občutljivi in je redčenje las že prisotno. 

Foto: Instagram @keziacook

Če so torej vaša pokrivala prave velikosti, naj vas ne skrbi. Večina kap in klobukov prave velikosti lahko celo prepreči izpadanje las in poškodbe lasišča, menijo strokovnjaki. Pokrivala nas namreč ščitijo pred UV žarki, mrazom in vetrom, ki lahko močno poškodujejo naše lase in lasišče. 

Kaj torej povzroča izgubo las?

Izguba las je posledica različnih faktorjev, ki so lahko genetski ali pa so posledica zdravstvenih stanj, stresa, neprimernih produktov in pripomočkov za lase ali diete. Pri slednji lahko zaradi pomanjkanja pomembnih hranilnih snovi začnemo izgubljati lase. 

Lasje nam lahko začnejo izpadati tudi s staranjem, kar še posebej velja za moške, ki se jim z leti lasje začnejo redčiti, pojavi pa se lahko tudi plešavost. Pomembno vlogo imajo tudi hormoni, zato je izpadanje las povezano tudi s hormonskimi spremembami, kot je na primer nosečnost. 

Foto: Instagram @sincerelyjules

Točen vzrok izpadanja las je zato včasih težko ugotoviti, zato je najbolje, če se posvetujete z dermatologom. Gre lahko za enega ali kombinacijo več faktorjev, za kar je potrebna natačna analiza. 

Kako preprečiti izpadanje las?

Nekatere vrste izpadanja las je lahko preprečiti, medtem ko drugih ne moremo. Če gre za izpadanje las, ki je posledica diete, stresa, zdravil, produktov za lase in pripomočkov za oblikovanje las, lahko te vzroke odstranimo ali spremenimo način življenja, da bo bolj ustrezal zdravju naših las in lasišča.

Foto: Instagram @alisontoby

Toda nekateri vzroki so povsem izven našega nadzora in največ, kar lahko naredimo je, da omogočimo, da je lasišče zdravo. Lahko se lotimo različnih tretmajev, ki jih strokovnjaki priporočajo takoj, ko opazite, da se lasje redčijo ali začnejo izpadati. 

V vsakem primeru je dobro poskrbeti za zdravje svojega lasišča in las tako, da uporabljate primerne produkte ter se izogibate tehnikam oblikovanja las, ki jim škodujejo. Med slednje sodijo toplotni pripomočki za lase in močno vlečenje las, strokovnjaki pa priporočajo tudi svilene ali satenaste prevleke za blazino ali satenasti trak za lase. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close