Razbijamo mite: zveza ne uspe brez kompatibilnosti

05. oktober 2022

Razbijamo mite: zveza ne uspe brez kompatibilnosti

05. oktober 2022
Foto: Unsplash

Kompatibilnost je nekaj, kar imamo neprestano v mislih, ko spoznavamo ljudi, še toliko bolj pa, ko izbiramo partnerja. 

Neprestano iščemo znake, da je oseba prava za nas – ali so vegani, ali hodijo v fitnes, kateri filmi so jim všeč, kakšno glasbo poslušajo, kaj je njihovo najljubše sadje, kako preživljajo svoje vikende … vprašanj je nešteto. V glavi imamo predstavo, da iščemo nekoga, ki bo “pravi” in ki se bo ujemal z nami, saj naj bi to pomenilo, da nam je kompatibilen. 

Toda takšno razmišljanje je lahko zelo omejujoče in romantična kompatibilnost v resnici ne temelji na prej omenjenih faktorjih. 

Naštevamo in razbijamo pet mitov o romantični kompatibilnosti:

Mit #1: Imeti morata skupne interese in skupne preference

Za dolgoročno kompatibilnost skupni interesi in preference niso zares pomembni. Sploh ni pomembno, če ima eden raje sladko in drugi raje slano. Številni strokovnjaki prav tako menijo, da je v resnici bolje, če imata ločene hobije in druga zanimanja. Dokler obstajata ena ali dve stvari, ki jih radi počnete skupaj, drugo ni pomembno.

V primeru, da imata vse skupne hobije, vama lahko hitro postane dolgčas. Pomembnejše od kompatibilnosti je namreč to, da spoštujeta interese drugega in si dajeta dovolj prostora, da v njih lahko samostojno uživata. 

Foto: Unsplash

Mit #2: Morata si biti podobna

Kompatibilnost pogosto zamenjamo za podobnost. Vajini osebnosti sta lahko povsem različni, toda to ne pomeni, da nista kompatibilna. Dokler eden drugega dopolnjujeta in skupaj rasteta, se eden od drugega učita, potem tudi drugačne osebnosti niso ovira.

Pomembno je to, da ste, takšni kot ste, in da partnerja sprejemate takega, kot je, in se pri tem ne želite spremeniti zaradi partnerja ali pa njega prilagoditi sebi. 

Mit #3: Politično prepričanje mora biti povsem enako

Na splošno bi lahko rekli, da politično in versko prepričanje ni težava, tudi če se ne strinjata v vsaki stvari, vseeno pa izredno nasprotujoča si mnenja lahko povzročijo hude prepire. V osnovi je pomembno predvsem to, da se strinjata v osnovnih, ključnih vrednotah, kot so družina, življenjski stil, denar, življenjski cilji, razmišljanje o ljudeh, ki so drugačni od nas samih in tako dalje. V veliko primerih se že s poravnavo vrednot poravnajo tudi politična prepričanja. 

Mit #4: Vse je odvisno od kemije – zgodi se ali pa se ne 

Čas je, da nehamo iskati to kemijo. Iskrica, ki preskoči med ljudmi, je po mnenju Amirja Levina, nevroznanstvenika, terapevta in avtorja znane knjige o navezovanju Attached, zgolj “biološki sistem, ki temelji na privlačnosti in ne kompatibilnosti”.

Da se na kemijo ni zanašati, pravijo tudi drugi strokovnjaki. Začetno obdobje medenih tednov je na primer povsem prežeto s kemijo, ki nam da občutek varnosti in vznemirjenja, toda potlači vse strahove, sram in morebitne pomisleke. Ko pa to obdobje mine, pa se začetna “iskrica” izgubi, mi pa obupamo nad partnerjem. Toda privlačnost lahko začutimo sčasoma, zato prvotna iskrica ni pomembna. 

Foto: Unsplash

Kompatibilnost je namreč kot sreča – je nekaj, za kar delaš in za kar se trudiš. Ni nekaj, kar zgolj obstaja ali pač ne. 

Mit #5: Če sva kompatibilna, se ne bova prepirala

Ne drži. Vsi pari se spopadajo z nesporazumi in nestrinjanjem. Tisti pari, katerih razmerje ne funkcionira dobro, pogosto skrivajo svoje nasprotovanje in razlike, saj se ne počutijo dovolj varne, da se o nečem iskreno pogovorijo. 

Namesto, da bi se obremenjevali s konceptom kompatibilnosti, ki različnim ljudem pomeni različne stvari. Ne gre za nekaj, kar preprosto obstaja, temveč nekaj, kar lahko ustvarimo in zgradimo. Zato nikar ne ugotavljajte, kako kompatibilni ste z nekom, temveč raje premislite, ali vam je oseba dovolj všeč, da delate na razmerju z njo ter ali sta se oba pripravljeni prilagoditi in delati na razmerju. 

Style. Več novic

New Report

Close