Raziskava kaže, da so ženske z veliko zadnjico srečnejše in bolj zdrave!

09. januar 2022

Raziskava kaže, da so ženske z veliko zadnjico srečnejše in bolj zdrave!

09. januar 2022
Avtor: Unsplash

Trenutno so v modi večje zadnjice, a če se še vedno obremenjujete s tem, da je prevelika, je znanost na vaši strani.

Izkazalo se je, da je velika zadnjica – poleg tega, da je v modi in dobro izgleda – lahko dobra za vas v mnogih pogledih. Študija, ki jo je izvedla Univerza v Oxfordu na 16 tisoč ženskah je pokazala, da ženske z nadpovprečno zadnjico niso le bolj inteligentne, ampak tudi izjemno odporne na kronične bolezni.

Profesor Konstantinos Manolopoulos, vodilni študijski znanstvenik in častni svetovalec za endokrinologijo v bolnišnici Queen Elizabeth Birmingham, je dejal: “Ideja, da je porazdelitev telesne maščobe pomembna za zdravje, je zdaj znana že nekaj časa. Vendar se je šele pred kratkim izkazalo, da maščoba na stegnih in širok razpon bokov spodbujata zdravje in da maščoba na spodnjem delu telesa sama po sebi ščiti.”

Ugotovitve raziskav kažejo, da imajo ženske z večjo zadnjico nižje ravni holesterola in glukoze ter višje ravni omega 3 maščob (za katere se je izkazalo, da katalizirajo razvoj možganov). Velika zadnjica spodbuja tudi raven leptina v ženskem telesu, hormona, ki je odgovoren za uravnavanje telesne teže, in dinopektina, hormona, ki ima protivnetne, antidiabetične lastnosti in koristi zdravju srca. Poleg tega maščoba v zadnjici tudi zadržuje škodljive maščobne delce in preprečuje bolezni srca in ožilja.

Avtor: Unsplash

Treba je opozoriti, da maščoba na trebuhu, v zgornjem delu telesa in splošna debelost, niso zdrave in lahko povzročijo številne zdravstvene težave, kot so visok krvni pritisk, sladkorna bolezen in visok holesterol.

Ne moremo le reči, da se dobro počutite v telesu, ki ga imate,” je povedala dr. Tiffany Powell iz Univerze v Teksasu. “Resnično moramo poudariti neposredno povezavo med debelostjo, dejavniki tveganja in boleznimi srca ter ožilja. Ljudem moramo pomagati, da spoznajo, da si lahko kljub temu, da obožuješ svoje telo, ogrožen. Hodimo po tanki liniji in pomagamo ljudem razumeti vpliv debelosti, brez da se slabo počutijo.”

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close