Raziskave kažejo: psi naj bodo vegani

22. april 2022

Raziskave kažejo: psi naj bodo vegani

22. april 2022
Foto: Pexels

Veganske diete so zdrave in varnejše za pse, je pokazala do danes največja raziskava. 

Pri raziskavi je sodelovalo nekaj več kot 2500 psov. Njihovo zdravje so lastniki dobro leto spremljali prek vprašalnikov, prek katerih so lahko preverjali sedem ključnih indikatorjev zdravja, med drugim tudi obiske pri veterinarju ter najpogostejše bolezni, za katerimi trpijo psi. 

Foto: Unsplash

Nekateri psi so imeli vegansko dieto, medtem ko so drugi jedli meso, nekateri pa surovo meso. Raziskovalci so ugotovili, da je 49 odstotkov psov, ki so jedli meso, v tistem letu potrebovalo zdravila, pri psih, ki so jedli surovo meso, je bilo bolnih nekaj odstotkov manj.

Toda pri psih, ki so jedli vegansko hrano, je zdravilo potrebovalo le 36 odstotkov. Nekateri psi, ki so se prehranjevali s surovim mesom, so bili boljšega zdravja od veganskih, toda raziskovalci pri tem opozarjajo na to, da so bili ti tudi mlajši. 

Foto: Unsplash

Vodja raziskave: veganska hrana je najmanj tvegana

Andrew Knight, vodja raziskave in profesor na Univerzi v Winchesteru v Veliki Britaniji pravi, da je raziskava pokazala, da je najbolj zdrava in najmanj tvegana dieta za pse nutricionistično uravnotežena veganska dieta. Knight izpostavlja težo psov kot eden ključnih in najpogostejših faktorjev pri slabem zdravju psov. Pravi, da komercialna mesna hrana za pse vsebuje več kalorij, ki posledično vplivajo na težo psa. 

Dodaja, da so z raziskavo pokazali, kako psi v realnem okolju jejo in kako se odzivajo na določen tip prehrane. Kljub temu pa bo te rezultate potrebno potrditi tudi v posebnih raziskovalnih laboratorijih, kjer bodo pse hranili le z določenim tipom hrane in kaj se zgodi, če pse hranimo z vegansko hrano več let. 

Foto: Unsplash

Lastniki morajo vedeti, kako nadomestiti meso

Justine Shotton, predsednica britanske zveze veterinarjev pravi, da je raziskav na to temo veliko in čeprav pse lahko brez težav hranimo z vegetarijansko hrano, pa to lastnikom psov odsvetujejo, saj bi ti morali vedeti, kako nadomestiti snovi, ki jih najdemo v mesu in ki so za pse potrebne. 

V zadnjih letih se veliko pozornosti namenja veganstvu, mučenju živali in pretiranemu prehranjevanju z mesom. Slednje namreč škoduje okolju, pa tudi zdravju ljudi. Zato ni presenetljivo, da se veliko lastnikov odloča, da bodo tudi njihovi psi postali vegani. Leta 2020 so vrednost trga veganske hrane za domače živali ocenili na 8,7 milijarde ameriških dolarjev, do leta 2028 pa naj bi se ta številka skorajda podvojila. 

Poročilo iz leta 2021 kaže tudi na to, da je največji trg za vegansko hrano za domače živali prav Evropa, kjer je trend veganstva tudi med ljudmi najbolj izrazit, veganska hrana za domače živali pa je lahko dostopna.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close