Raziskave so pokazale: dlje kot sedite, hitreje boste umrli!

05. december 2021

Raziskave so pokazale: dlje kot sedite, hitreje boste umrli!

05. december 2021

Tudi vi v službi sedite? Raziskave so pokazale, da imajo ljudje srednjih let dva-in-polkrat večjo možnost, da zgodaj umrejo, pravijo raziskovalci.

Za zdravo in dolgo življenje je potrebna fizična aktivnost. Raziskave kažejo, da imajo fizično aktivni ljudje petkrat manjšo verjetnost, da se njihovo življenje predčasno konča. Toda danes je osemurno sedenje na stolu že nekaj povsem normalnega in temu se ne moremo izogniti. 

Študija, ki je bila objavljena v British Medical Journal, je skoraj šest let spremljala fizično aktivnost in umrljivost skoraj 36.400 odraslih. Ti so bili starejši od štirideset let, njihova povprečna starost je bila 62 let. V času raziskave, torej šestih let, jih je 2149 umrlo. 

Na začetku eksperimenta so pri vseh sodelujočih izmerili fizično aktivnost, ki so jo opredelili s tremi kategorijami: “nizko intenziteto”, v katero sodi počasna hoja, “srednjo intenziteto”, v kateri je na primer košnja trave, ter “visoko stopnjo aktivnosti”, kot je tek. 

Avtor: Profimedia

Raziskovalci so ugotovili, da fizično aktivnost, ne glede na intenziteto, lahko povežemo z nižjo stopnjo tveganja za zgodnjo smrt. Toda večja, kot je intenziteta gibanja, manjše je število smrti. 

Več sedenja pomeni večje tveganje

Ljudje, ki so bili fizično aktivni z nizko intenziteto pet ur na dan ali 24 minut z visoko stopnjo intenzitete, so se izkazali za najbolj zdrave. 

Raziskovalci so raziskali tudi sedenje in ugotovili, da če sedimo devet ur in pol ali več, imamo večjo možnost za zgodnjo smrt. Tisti, ki so sedeli po deset ur na dan, so imeli kar 163 odstotkov večje tveganje kot tisti, ki so sedeli tri ure manj. 

“Naše znanstveno dokazane ugotovitve dokazujejo, da so višji nivoji fizične aktivnosti, ne glede na intenziteto in manj sedenja, povezani z manjšo stopnjo tveganja za zgodnjo smrtnost pri ljudeh srednjih let in starejših ljudeh,” je povedal Ulf Ekelund, športni raziskovalec iz Osla, ki je vodil študijo. 

Style. Več novic

New Report

Close