Raziskave so pokazale: jutranji objem izboljšuje zdravje

31. maj 2022

Raziskave so pokazale: jutranji objem izboljšuje zdravje

31. maj 2022
Foto: Unsplash

Dvajsetsekundni objem zjutraj lahko pomembno vpliva na raven stresa, toda le pri ženskah.

Pri raziskavi so sodelovali heteroseksualni pari, stari med 19 in 32 let, toda moški v primerjavi z ženskami niso čutili enakih učinkov.

Vsak je moral svojo roko potopiti v ledeno mrzlo vodo, medtem pa v tišini obdržati očesni stik s svojim partnerjem. Tistim ženskam, ki so pred potopitvijo svoje roke v vodo za dvajset sekund objemale svojega partnerja, so izmerili precej manjši nivo stresa kot tistim, ki partnerja niso objemale. 

Ena od teorij, ki pojasnjuje, zakaj objemanje na ženske bolje vpliva, je ta, da naj bi ženske na splošno z nežnim dotikom dosegle višji nivo ugodja kot moški.

couple
Foto: Unsplash

Raziskovalci sicer poudarjajo, da je objemanje dobro za vse ljudi, ne glede na starost, spol ali spolno usmerjenost, na to pa kažejo tudi druge študije. 

Veliko preteklih raziskav je namreč že pokazalo, da je objemanje priporočljivo za vse in da tudi moški čutijo pozitivne učinke. Zelo namreč pomaga našemu parasimpatičnemu živčevju in na nas učinkuje podobno kot meditacija ali globoko dihanje. 

hugging, couple
Foto: Unsplash

Pri preteklih raziskavah so še ugotovili, da če se partnerka in partner deset minut držita za roke in se potem objameta za dvajset sekund, nato pa stopita pred publiko ter javno nastopata, imata oba občutno znižan nivo stresa v primerjavi s tistimi, ki se niso držali za roke in objeli. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close