Recept za smuti, ki so ga navdihnili najdlje živeči ljudje

16. februar 2022

Recept za smuti, ki so ga navdihnili najdlje živeči ljudje

16. februar 2022
Foto: Pexels

Obstajajo živila, ki pozitivno vplivajo na vaše zdravje in dobro počutje. Enega naših najljubših receptov so navdihnili najdlje živeči ljudje na svetu, vsebuje pa samo štiri sestavine in je odličnega okusa

Recepta za smuti se je domislila skupina raziskovalcev Blue Zones, ki se ukvarja preučevanjem najdlje živečih ljudi na svetu. To je bananin smuti s kurkumo, ki vsebuje same blagodejne sestavine.

Za začetek je tukaj kurkuma, ki je že več kot sto let osnovna sestavina okinavske prehrane. Okinava, peti največji japonski otok, se ponaša s prebivalstvom, ki ima 40 odstotkov več možnosti, da doseže status stoletnika, kot drugi Japonci.

Foto: Pexels

Kurkuma proti demenci in boleznim srca

“Kurkuma je osnovna hrana na Okinavi, kjer se uporablja kot začimba za kuhanje in kot čaj,” pravi vodja skupine Blue Zones, Dan Buettner. “Svetlo rumena začimba je bila predmet številnih študij zaradi svojih protivnetnih lastnosti. Je močan antioksidant, ki lahko nevtralizira proste radikale, povezan je z manjšim tveganjem za možganske bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca, in dokazano zmanjšuje tveganje za bolezni srca.”

Mnoge od teh lastnosti kurkume, ki prispevajo k daljšemu življenju, so povezane s spojino, znano kot kurkumin. Ta ima protivnetne in antioksidativne lastnosti in lahko potencialno pomaga tudi pri lajšanju bolečin po vadbi ter spodbuja zdravo črevesje.

Foto: Pexels

Med zdravilnima sestavinama tudi banana in jabolko

Druga ključna sestavina tega smutija so banane, ki so prav tako polne koristnih sestavin: so odličen vir vlaknin, antioksidantov in kalija. Z njimi boste naredili uslugo vašemu črevesnemu mikrobiomu. V smutiju so tudi jabolka, polna vitamina C in antiosidantov. Mnogi jih povezujejo z izboljšanjem delovanja pluč s staranjem, raziskave pa so pokazale tudi, da lahko znižajo holesterol in zmanjšajo tveganje za raka, bolezni srca, astmo in sladkorno bolezen tipa 2.

Zadnja sestavina, ki jo je potrebno dodati v smuti, je sojino mleko. Vsebuje več beljakovin kot druga rastlinska mleka, soja pa je povezana z izboljšanjem simptomov, povezanih z osteoartritisom – pogostim obolenjem pri starejših populacijah, kar pomeni, da lahko pomaga povečati mobilnost in kakovost življenja, ko se starate.

Foto: Pexels

RECEPT

Sestavine:

  • 1 zrela banana,
  • 1 jabolko, olupljeno in narezano na kose,
  • 1 žlička kurkume v prahu,
  • 1 skodelica vaniljevega sojinega mleka,
  • pest ledu.

Postopek:

Vse sestavine zmešajte v blenderju in postrezite.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close