Biskvit
- 200 g ostre moke
- 100 g masla sobne temperature
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 4 večja jajca
- Sok 1 limete
Topli sirup
- 75 g kristalnega sladkorja
- 5 velikih žlic gina
- 5 velikih žlic tonika
Glazura
- 200 g sladkorja v prahu
- 2 veliki žlici gina
- 2 veliki žlici tonika
Priprava:
Pekač ali modelčke za muffine namastite z maslom ter potresemo z moko. Uporabite pekač po lastni izbiri. V moko vmešajte pecilni prašek.
V posodo za mešanje stresite sladkor in na kocke narezano maslo. Mešajte nekaj minut, dokler ne dobite zelo gladke in kremaste zmesi. Nato dodajajte po eno jajce in ga sproti vmešajte, dokler se ne poveže s preostalo mešanico.
Dodajte limetin sok in premešajte. Na koncu dodate še presejano moko in pecilni prašek ter zmes zmešajte. Z njo napolnite pekač ter zmes poravnate z lopatko ali žlico, ali pa za peko uporabite modelčke za muffine. Pečete v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 30 minut, oziroma dokler testo ne postane zlato rumeno, robovi pa se ločijo od pekača.
Med peko pripravite topel sirup. Sestavine zmešate v ponvi in damo na srednji ogenj. Ko se sladkor popolnoma raztopi, ponev odstavite z ognja. Ko biskvit vzamete iz pečice, jo na mestih prebodite z zobotrebcem in prelijte s toplim sirupom. Pustite, da se torta popolnoma ohladi.
Ko je torta hladna, jo vzamete iz pekača in položite na krožnik oz pladenj. Nato pripravite sladko glazuro. Mešajte sladkor, gin in tonik, dokler ne dobite glazuro goste teksture. Ne sme biti preveč tekoča, saj lahko zdrsne s torte. Torto prelijete in po želji okrasite z rezinami limete.
Dober tek!
Foto: Profimedia