Rene Dopler: Fant iz malega kraja ob Dravi, ki je bil povabljen k Vivienne Westwood!

AnjaCajhen, 03. november 2016.

“Moje Instagram fotografije so prikaz moje realnosti.”

»Nič nimam za povedati, odgovarjal pa ti bom na vprašanja,«

mi reče pred začetkom pogovora. To ga je naučil Karl Lagerfeld. Govori razločno in zavzeto, posledica pa je manj lektoriranja. Včasih pride na plano njegov koroški naglas. V kavarno Zvezda prikoraka z energijo, ki pritegne poglede in s čevlji, ki se znajdejo le v omari ozaveščenega moškega blogerja. Rene je vse, a ni dolgočasen. Sem omenila, da čez dan študira antropologijo in je član Unesco mladinske platforme Slovenija? Diha in zaživi v Londonu in Krakowu. Svojo podporno bazo ima na Koroškem. Če ga želite spoznati še pobližje, si zraven predvajajte njegovo himno Princess of China.

rene

Kdaj se je začela kazati tvoja strast do mode?

Moja strast do mode se je pojavila že ob rojstvu. Že od nekdaj sem navdušen nad estetiko in lepimi stvarmi. Na modo gledam iz konteksta oblikovanja, ki me na koncu privede do umetnosti. Moda je zame pobeg v skrivnostno življenje, svet sanj in iluzij. Moji začetki segajo v leto 2010, ko sem bil star štirinajst let. To je čas, ko se človek že začne usmerjati. Želel sem v šolo, ki me bi specializirala za poklic. Takrat sem se odločil za Srednjo šolo za oblikovanje v Mariboru, kjer sem obiskoval program medijski tehnik. To je bilo povezano s fotografijo, modo in oblikovanjem. Za samo modo krivim svojo babico. V njej sem vedno videl zelo elegantno žensko. Tudi ko je bila v trenirki, je v sebi nosila gracioznost in šarm. Ona je bila tudi dolgo časa šivilja. Po njej sem verjetno podedoval ta okus za estetiko, čeprav je subjektiven. Kar je zame lepo, ni nujno, da je lepo zate.

Kaj te je privedlo do študija antropologije?

Sem človek, ki zelo rad širi svoj obtok znanja. Obljubil sem si, da če se bom lotil mode profesionalno, se je bom lotil z vso dušo in srcem. Moje srce pa je še vedno v družboslovju. Vedno sem si želel človeka razumeti na globlji in bolj čustveni ravni. Raziskovanje človeka je zame kot raziskovanje mode. Je nekaj kar me privlači in zanima. Če poznaš človeka v celoti, deluješ tudi v modi kot bolj zaključena celota. To je bil razlog za odločitev o študiju.

rene1

Si se v otroštvu kdaj počutil nerazumljenega zaradi strasti do mode?

Če pogledam v otroštvo sem ves svoj krog prijateljev nad modo navdušil jaz. Vedno sem bil rad lepo oblečen, tudi mama je rada videla, da je bil njen sin lepo oblečen. Obiskoval sem veliko krožkov in na klavir nisem mogel iti v trenerki. Mama je rekla, da naj dam nase srajco in lepe hlače. Pojavljala se je tudi zavist in mi je kakšen del oblačila iz garderobe v šoli tudi izginil. Tipične ruralne situacije.

Kako je domače okolje sprejelo moškega blogerja?

Imel sem pozitivno izkušnjo in zelo veliko sreče. Radlje ob Dravi so res na podeželju, vendar gre za mesto, ki sorazmerno sprejema drugačnost, kar je za Slovenijo zelo redko. Ljudje so vedeli, da mami Reneja lepo oblači in da se to ne bo spremenilo (smeh). Na začetku sem bil malce skeptičen, kako bodo ljudje na blog odreagirali, potem pa sem si rekel, da bom delal nekaj, kar me osrečuje in je del moje duše. Pri blogerju je prioriteta, da lahko tudi tisti, ki niso povezani z modo, razumejo in vidijo vsebino. Za primer, da ni vse v velikih prestižnih znamkah.

Si bil presenečen nad uspešnim odzivom svojega bloga?

Na začetku nisem vedel, da bom imel lastno domeno. To je eno izmed največjih presenečenj. Ko te spletna stran predstavlja kot posameznika se zaveš, da je stvar pomembna. Postavljen si na svetovni splet, kjer ljudje vtipkajo tvoje ime, vidijo tvojo stran in se predstaviš družbi. Na pozitiven način hočeš ljudem sporočiti, da je dobro biti poseben in izstopati iz družbe. Nikoli nisem pričakoval, da bo blog prerasel v tako profesionalno raven. Na začetku sem samo povzemal tuje članke, pisal ocene modnih revij in kampanj. Pomembno je, da verjameš vase in za pisanim delom stojiš.

rene5

Kakšni so tvoji nadaljni cilji za blog?

Že več kot pol leta delam na tem. S pričetkom naslednjega leta bom blog oplemenitil z novimi vsebinami. Razmišljal sem, da bi šel v čisto drugo smer in imel namesto modnega, lifestyle blog. Moje Instagram fotografije so prikaz moje realnosti. Če sem na potovanju v Londonu, ne bom slikal Big Bena, ker je teh slik na milijone, ampak ulico, v kateri se počutim domače in me predstavlja. Rad bi vključil vsebine kot so potopisi, recepti in moški beauty blogging. V Sloveniji tega še ni. Pri blogu je pomembno, da si neustrašen in stojiš za sabo. Pripravite se, leto 2017 zna biti moje leto (smeh).

V blogerstvu se izvirnost s časom zaradi promocije pogosto porazgubi. To lahko opazimo v tujini. Tvoj komentar na to?

Ko se je pred nekaj leti pojavil modni blogging s Chiaro Ferragni na čelu, sem z veseljem bral njen blog The Blonde Salad, ker ga je pisala sama in je bila to neka noviteta v svetu. Če pogledam blogerstvo danes, je pomemben del, da se znaš promovirati in ohraniti bralce, saj ti dajejo ti kruh v grobem pomenu besede. Sam pri svojem blogu nikoli ne bi rad izgubil svoje pristnosti, nikoli ne bi imel zaposlenih ljudi, ki bi pisali zame. Zaposlenega bi imel edino lektorja. Škoda je, da je modni bloging prišel do tja, kamor je prišel. Za to so v veliki meri kriva tudi družabna omrežja. John Galliano je izjavil, da se v življenju ne spomni, da bi bilo na kateri izmed njegovih revij toliko telefonov. Ljudje se sploh ne posvečajo več vsebini, ampak samo želijo izpasti kul. To so zame prodane duše, ki so izgubile svojo avtentičnost. Saj je lepo, če greš na teden mode in podpreš oblikovalca, vendar se vidi (ne)pristnost. Chiara ima na reviji zraven celotno ekipo ljudi, ki skrbi za njena omrežja. S tem ni nič narobe, vendar moraš imeti zadnjo besedo sam. Jo pa ekipa zelo dobro predstavlja. Še danes berem njen blog na dnevni bazi.

rene3

Družabna omrežja so nenadomestljiv del tega posla, ki pa je včasih breme.

Nobeno delo za blog ti ne sme biti neprijetno, če si z dušo in srcem v tem. Življenja brez Instagrama si ne predstavljamo več, tudi sam ga uporabljam, vendar smo to ljudje sami sebi naredili. Dopustili smo si, da družabna omrežja prerastejo do take točke kot so.

Tvoji dnevi so zapolnjeni z modo, študijem in delom pri Unescu. Kaj te kot človeka še opredeljuje?

Pri človeku najbolj cenim iskrenost, poštenost in direktnost. Če ima človek te tri vrline, je človek dobrih namenov, ki ne dela spletk in živi avtentično življenje. Mene opredeljuje predvsem trma. Moji prijatelji in družina lahko to potrdijo (smeh). Za mnenje večkrat vprašam najboljšega prijatelja Frankota. Če kdaj na blogu nisem preveč aktiven, me on popika. Ne delam si prevelikih načrtov, ker nočem biti razočaran. V svojem življenju imamo vsi začrtano neko svojo pot, v katero smer bi radi šli. Ne bom pa nikdar rekel, jaz pa bom, bi, hočem…. Sledi toku življenja in samo bo poskrbelo zate.

14958101_1368956386448813_618369542_o

Moško blogerstvo je redko v Sloveniji. So v Sloveniji naročniki že navajeni koncepta moškega blogerstva?

Niso toliko navajeni, ampak jim je všeč nekaj novega in svežega. Same pozitivne izkušnje imam. Moje prvo sodelovanje je bilo z metuljčki The Glow. Nejc in Beti, ki sta oblikovalca, sta tudi delno zaslužna za moj uspeh. Sestra mi je za maturantski ples podarila njunega lesenega metuljčka. Ko sem ga dal nase, sem se počutil živega in srečnega. En mali košček lesa, en unikaten kos. Vsi so mi rekli, da žarim in sem nekako drugačen. To je bil moj metuljček, moj Glow metuljček (smeh)!

rene2

In to je smisel mode, da se počutiš avtentično in boljše …

Tako, to je tista pika na i, ki jo danes vsi iščemo. Nejc in Beti sta opazila fotko, ki sem jo objavil na Instagramu in tako se je začelo naše sodelovanje. Bil sem čisto navdušen!

Dobil si tudi pripravništvo pri Vivienne Westwood v Londonu. Izmed tisočih ste bili izbrani trije.

Bil sem na sestanku, ki je bil organiziran s strani The Business of Fashion. Na njihovi spletni strani svetovni znani oblikovalci iščejo nove sodelavce in obraze. Videl sem, da iščejo nekoga, ki bi delal odnose z javnostmi pri Vivienne Westwood. Glej ga zlomka, ustrezal sem vsem pogojem. Imel sem izkušnje, blog in avtentičnost. Odgovor je bil pozitiven in povabljen sem bil na razgovor. Ujeli smo se, bilo je pristno, ampak profesionalno.Takrat so mi ponudli pripravništvo. Bil sem mlad in rahlo naiven, pri podpisu pogodbe pa sem ravnal malce nespametno. Pogodbo sem sprejel, ne da bi prebral pogoje. Naredil sem precej veliko napako. Sicer pa sem zelo ponosen, da sem to dobil. Na žalost sem po tem zelo zbolel in se tega pripravništva nisem mogel udeležiti kot bi si ga sam želel. London je moje najljubše mesto na svetu, tam iščem svojega duha in navdih. Komaj čakam, da se vrnem in obnovim veze.

11168963_992804000730722_818940483_n

Kako usklajuješ vse? Dolgčas ti verjetno nikoli ni.

Na dan počivam samo pol ure pred spanjem, to je mojih 30 minut, ko se uležem in ne razmišljam preveč. Na začetku meseca naredim mesečni plan, kjer si začrtam pomembne datume. Tako načrtujem tudi obisk družine in prijateljev. Po naravi sem perfekcionist. Če pogledaš v mojo omaro, je vse zloženo po barvah. Tako vsaj nikoli ne bom živel v umazaniji (smeh). Moja zlata mapica je nepogrešljiva stvar v torbici, je planer in dnevnik hkrati. Sem pa človek, ki ne more biti pri miru. Prijateljem raje povem, da bo kosilo z mano trajalo največ uro, ker ne morem biti na miru. Raje grem z njimi sprehod.

rene6

Verjamem, da ob vsem uresničevanju sanj pridejo tudi težji dnevi. Kdo je tvoja podpora?

Ko imam slabe dneve, sem najraje sam. To se zagotovo dogaja, vendar se jeseni razživim, ker je to moj najljubši letni čas. Pet glavnih skal imam. Moja mama in oče, sestra, najboljša prijateljica in prijatelj. To so ljudje, ki se poistovetijo z mano. Slabe volje sem zelo redko. Letos grem že ob četrtkih grem domov in živim 4 dni mestnega in 3 dni podeželskega življenja. To mi prav pride, da se ne izgubim.

11015730_971287402882382_573013182_n

Foto: Robert Ribič, zasebni arhiv

O avtorju

AnjaCajhen

New Report

Close