Reševalka razburja z zapisom o brezplačnih vložkih: “Menstruacija ni bolezen”

10. avgust 2022

Reševalka razburja z zapisom o brezplačnih vložkih: “Menstruacija ni bolezen”

10. avgust 2022
Foto: Pexels

Znana slovenska reševalka, ki jo mnogi poznajo pod imenom Moška reševalka, je razburila z zapisom na Facebooku, kjer se je razpisala o tem, zakaj je proti brezplačnim menstrualnim higienskim pripomočkom.

Po tem, ko sta Dijaška in Študentska organizacija vlado pred nekaj dnevi pozvali k zagotovitvi brezplačnih menstrualnih pripomočkov v izobraževalnih in drugih javnih objektih, se je o tem na družbenih omrežjih vnela razgreta debata.

Med drugim se je oglasila tudi znana reševalka Nataša Marc Mahnič, članica Reševalne službe slovenske Istre, ki jo številni na družbenih omrežjih poznajo pod vzdevkom Moška reševalka.

Reševalka s svojimi zapisi velikokrat buri duhove, kar se je zgodilo tudi z zapisom o brezplačnih higienskih pripomočkih. Sama namreč meni, da “menstruacija ni bolezen” in da ne bo “nikoli podpirala glasnih influencerk in študentk, ki zahtevajo pravico po brezplačnih vložkih, ki izkoriščajo svoje zdravje in ne pomislijo, kakšno srečo imajo, da so zdrave.”

Argument predsedstev Dijaške organizacije Slovenije in Študentske organizacije Slovenije pa je ravno nasproten: da “menstruacija ni izbira” ter da je “dostop do menstrualnih izdelkov temeljna človekova potreba.”

Navaja tri razloge, zakaj je proti

Vendar pa se Moška reševalka s tem odločno ne strinja, poziv organizacij pa je med drugim povezala kar z vplivnicami, ki “želijo izkoristiti sistem”.

“Berem, da so predstavnice nežnejšega spola, torej ženske stopile skupaj in si vestno prizadevajo, da bomo imele brezplačne vložke in tampone. Sedaj pa ne vem ali te naše influencerke se hecajo iz bolnih, izkoriščajo sistem, so razvajene ali dejansko preprosto verjamejo, da so toliko boge, ker so zdrave, da jim vložki (kateri so mimogrede cenejši od vseh njihovih cigaret, alkohola in žurk), pripadajo?!” je začela zapis.

Foto: Unsplash

V nadaljevanju je nato delila tri “poglavite razloge”, zakaj je proti brezplačnim higienskim pripomočkim:

“Nepredstavljivo število mladih žensk se bori z raznimi ginekološkimi stanji, zaradi katerih nimajo menstruacije in ne bodo nikoli mogle imeti otrok. To je bolezen, to je resna situacija, to je področje, kjer moramo izkazati sočutje, pomoč in solidarnost. Da se umetna oploditev po določenem številu poskusov astronomno obračuna in so razne preiskave samoplačniške (prav tako v zdravi nosečnosti ni vse brezplačno), mislim da je to popolnoma nedopustno, da se denar katerega bi porabili za tovrstne namene, namenili vložkom za zdrave gospodične, ki so vse prej kot lačne, nenaličene in brez cigaret!!! Primitivno, smešno in ponižujoče.”

Njen drugi razlog so starostniki: “Če si kdo zasluži in mu dejansko pripada brezplačno vložek, plenica, podloga, … so to starostniki. Starostniki, katerim je s strani življenjskega procesa in narave bolezni bila odvzeta možnost samooskrbe.”

In tretji: “In seveda ne gre pozabit še skupino socialno ogroženih mladenk, dam, žensk, … katere si dejansko ne morejo privoščiti vložkov in tamponov, za katere tudi menim in glasno podpiram, da jim to pripada.”

Foto: Pexels

“Osebna higiena je del samooskrbe”

Za konec je dodala da ne bo “podpirala predstavnic ženskega spola, katerim je škoda denarja za lastno higieno in samooskrbo, za cigarete, alkohol in obleke pa ne.”

“Vložki in tamponi so zanemarljive vrednosti, za katere bi lahko rekli, da ne moremo preživeti, ker so del naše življenjske potrebe. Sam še manjka se, da bomo zahtevale, da v času menstruacije nam tudi voda pripada brezplačno, ker se pač moremo stuširat …”

Zapis je zaključila, da je “osebna higiena del samooskrbe in vzgoje o svojem zdravju, lahko je zelo draga lahko pa je tudi zelo skromna in poceni. Tudi z malo denarja smo lahko lepe in urejene.”

Njen celoten zapis si preberite tukaj.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close