Restavracija s samo 15 sedeži, ki se je razprodala v 4 minutah!

02. julij 2022

Restavracija s samo 15 sedeži, ki se je razprodala v 4 minutah!

02. julij 2022
Foto: Instagram

Opinionated about dining – organizacija, kjer gostje ocenjujejo najboljše restavracije na svetu, so letos za najboljšo v Evropi razglasili restavracijo Alchemist.

Restavracija Alchemist je ena najbolj posebnih restavracij na svetu. Prvi Alchemist je leta 2015 ustanovil kuharski mojster Rasmus Munk.

Ta majhna restavracija s samo 15 sedeži si je ustvarila trden sloves ene najbolj kreativnih restavracij v Kopenhagnu. Chef Rasmus je s svojimi degustacijskimi meniji delil spomine in zgodbe iz otroštva in potovanj po svetu. Vsaka jed je pripovedovala zgodbo oziroma filozofijo kuharja, predvsem pa je goste navdušila s fenomenalnimi okusi.

Leta 2016 je investitor Lars Seier Christensen, ki je sodeluje  tudi z restavracijo Geranium s tremi Michelinovimi zvezdicami v Kopenhagnu, stopil v stik z Rasmusom Munkom, da bi restavracijo Alchemist dvignil na višjo raven. Duo je tako začel razmišljati o mejah gastronomije in se odločil ustvariti restavracijsko izkušnjo, kakršne še ni bilo. Rodila se je restavracija Alchemist 2.0.

Foto: Instagram

Eksterier restavracije

Alchemist 2.0 je svoja vrata odprl 4. julija 2019 po impresivni gradnji, ki je stala okoli 15 milijonov ameriških dolarjev (14, 3 milijona evrov) – približno 10-krat več od prvotnega proračuna.

V trenutku je postala ena najuspešnejših evropskih restavracij s čakalno listo več kot 5.000 ljudi – razprodala pa se je v kar štirih minutah. Nova restavracija se nahaja v Refshaleøen v Kopenhagnu. Več kot sto let je bila to industrijska lokacija, ki še danes zaznamuje identiteto območja.

Nahaja se tik ob pristanišču v Kopenhagnu, zato zvok in vonj morja nista nikoli daleč. Alkimistična izkušnja se začne tik pred vstopom v restavracijo, ko se gostje približajo impresivnim vratom. Ta tehtajo  več kot dve toni, so izdelana iz ročno klesanega brona in se samodejno odprejo, ko goste pozdravi skrivnostna glasba.

Foto: Instagram

Res impozanten vhod. Ko se vrata zaprejo, se začne doživetje. Goste v trajanju od treh do petih ur vodijo skozi pet con ali “rangov”, razdeljenih v tri nadstropja, kjer skozi nič manj kot 50 hodov spoznavajo Rasmusovo vizijo gastronomije.

Notranjost restavracije: doživetje v petih dejanjih

Restavracija Alchemist ima zagotovo eno najbolj impresivnih restavracijskih notranjosti na svetu.

Doživetje večerje je razdeljeno na 5 dejanj, ki so razdeljena na 5 področij. Prvo dejanje je newyorška soba, kjer gostje prejmejo filozofsko, a okusno dobrodošlico. Drugo dejanje je salon, kjer šampanjec in približno sedem grižljajev dajejo ton temu, kar sledi. V tretjem dejanju se gostje povzpnejo po stopnicah do trinadstropne vinske omare, ki vsebuje približno 10.000 referenc.

Foto: Instagram

Gostje izbirajo svoja vina iz iPada v aplikaciji po meri. V tretjem dejanju uživajo v “Katedrali”, dih jemajočem prostoru, sestavljenem iz velikanske kupole z nenehno spreminjajočimi se projekcijami in prilagojenimi jedmi. V tej res izjemni jedilnici lahko uživajo okoli 30 manjših jedi.

Foto: Instagram

Četrto dejanje, soba v mavričnih barvah, je majhen sprehod v ultra-tehnološkem prostoru ob uživanju v užitnem morskem konjičku. Peto in zadnje dejanje je balkon, kjer gostje uživajo v zadnjih sladkih jedeh. Dvigalo, ki goste vrne v pritličje in ima vgrajen talni paravan, poskrbi, da se doživetje ne konča, dokler gostje ne prejmejo svojih plaščev.

Genialen chef

Za Rasmusa se ta pristop k prehranjevanju imenuje “holistično prehranjevanje”: način prehranjevanja, ki je po definiciji večplasten. Sloni na elementih gledališča, umetnosti in gastronomije, pa tudi znanosti, tehnologije in oblikovanja. Kombinacija teh elementov ustvarja intenzivno, dramaturško vodeno čutno izkušnjo.

Genialni kuhar Rasmus Munk je eden najvidnejših kuharjev na svetu. Rasmus je leta 2020 dopolnil 30 let, vendar kaže pogum in motivacijo, da spremeni pogled na gastronomijo dvakrat starejših kuharjev. Njegovo kuhanje je enako impresivno in medtem ko nekatere jedi zagotovo črpajo navdih iz del drugih kuharjev, večina njegovih jedi izhaja iz njegovih genialnih idej. In če veste, da streže 50-hodni meni, ne bi smelo biti presenečenje, da je bila beseda “inteligenten” večkrat uporabljena za opis kuhanja in značaja tega mladega kuharja.

Foto: Instagram

Rasmus je prepotoval svet in si kot vajenec pridobil veliko izkušenj v nekaterih najboljših svetovnih restavracijah, kot so Noma, Geranium in The Fat Duck.

Zanimivo je videti, kako Rasmus danes uporablja elemente teh delovnih izkušenj v svoji restavraciji: odlične izdelke in tehnike fermentacije iz Nome; odlična storitev in razkošno okolje Geraniuma; ter igrive tehnike in mizne izkušnje iz The Fat Duck.

Foto: Instagram

Navdušujoč je tudi Rasmusov pogum, da se ne zaveže nordijskemu slogu kuhanja in uporablja le lokalne sezonske pridelke, kot to počne večina drugih vrhunskih restavracij v Kopenhagnu.

Namesto tega Rasmus ustvari svoj slog z vplivi in ​​sestavinami z vsega sveta ter povzdigne “izkustveno jedilnico” na raven, ki je svet še ni videl.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close