NULL
array(3) { [0]=> object(WP_Post)#6897 (24) { ["ID"]=> int(22377430) ["post_author"]=> string(6) "189555" ["post_date"]=> string(19) "2021-09-24 14:58:10" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2021-09-24 12:58:10" ["post_content"]=> string(7344) "

Posvojitev je proces, v katerem par ali posameznik postane zakoniti skrbnik za otroka, ki ni biološko njihov. Center za Socialno delo pojasnjuje, da je »Posvojitev je ena najboljših možnih oblik varstva otroka, ki iz kakršnihkoli razlogov ne more živeti s svojimi biološkimi starši. V posvojitev se sme dati le otrok, čigar starši so neznani, umrli, ali če so pred pristojnim organom privolili, da dajo otroka v posvojitev, in otroci staršev, ki jim je odvzeta roditeljska pravica. Vodilo centra za socialno delo, ki posvojitev izvaja v skladu z Zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je, da s posvojitvijo sledimo predvsem otrokovim koristim

Posvojen otrok ima enake pravice, kot biološki otrok. Prevzame priimek svojih skrbnikov in prav tako lahko deduje njihovo premoženje, po njihovi smrti. Biološki starši v primeru posvojitve izgubijo vse pravice in dolžnosti do otroka.

Posvojeni otroci tako dobijo stalen dom in družino, s tem pa se jim razvije tudi občutek pripadnosti, varnosti in neke identitete. Posvojitev je za otrokov razvoj in čustveno stanje veliko bolj koristna, kot le rejništvo.

Dolg in težek proces

V Sloveniji se letno izvede zelo malo posvojitev, v leto 2019 je bilo izvedenih le 47 posvojitev, kar 17 od teh pa je bilo iz tujine. Proces je dolg, drag, Alenka in Igor Rozman, avtorja knjige 'Srce bije v dvojini' pa pravita, da tudi mnogokrat poln razočaranj. Za Mladinsko knjigo sta povedala, da se v Sloveniji bolj spodbuja rejništvo, ter da ko se odločiš za posvojitev iz tujine, si prepuščen sam sebi. »Obstaja pa neformalna mreža ljudi ‒ vprašaš, ali kdo koga pozna, ki je posvojil iz te in te države. Na ta način sva midva prišla v stik s Slovenko v Gani, ki je pri posvojitvi pomagala že več parom. Žal se pri naju ni dobro končalo,« je razložil Igor in dodal, da se je pogosto zgodilo, da so jim otroka pokazali, sta ga izbrala, nato pa izvedela, da ga ne moreta posvojiti.

Pri vzgoji posvojenih otrok pa gre za enako mero brezpogojne ljubezni, kot pri bioloških. »Imam dva odrasla sinova. Moja očetovska čustva do njiju se v ničemer ne razlikujejo od tistega, kar čutim do Izaqueja in Jacója. Je pa ena temeljna razlika: pri posvojenem otroku ne moreš iskati lastnosti, ki si jih z geni prenesel nanj. Prihranjeno nam je včasih tudi zoprno ugotavljanje, komu od staršev sta bolj podobna,« je razložil Igor.

Profimedia

Grajenje odnosa

Pri posvojenih otrocih, pa je pri nekaterih stvareh vseeno treba postopati drugače. Posvojeni otroci lahko čutijo močnejšo potrebo po ljubezni in pripadnosti, kot biološki otroci. Zato je pomembno, da otroku skrbnik vedno da občutek pripadnosti, ter da se otrok zaveda, da je del te družine za vedno.

Alenka pa poudarja, da tudi pri tej vrsti vzgoje naletiš na situacije, na katere nisi stoodstotno pripravljen. »Vsi pogovori, ki sva jih imela, in priprave na posvojitev so bili koristni, ker sva o določenih temah temeljito razmislila. Pomembno se mi zdi, da si na vprašanja o posvojitvi odgovorim, preden me otrok o tem vpraša,« je razložila.

Je pametno otroku povedati?

Pomembno vprašanje pri posvojitvah pa je tudi, kdaj otroku povedati, če sploh? Z enako dilemo se je soočila tudi uporabnica Starševskega čveka, ki ni vedela, ali bi svojemu najstniku povedala, da je posvojen. Nekaterim staršem se zdi, da če je otrok srečen, ni potrebe po tem, da se omenja njegovo zgodovino. A to lahko oškoduje otroka, saj lahko začne dvomiti v svojo identiteto in ima občutek, da mu starši lažejo.

Profimedia

»Moja hči ve že od nekdaj da je posvojena. Nikoli ji kaj takega ne bi prikrila. Nista pred posvojitvijo šla na nobene priprave kjer bi vama razložili zakaj je tako pomembno da se tega ne skriva otroku? Jaz bi šla na vajinem mestu na posvet kako to predstaviti otroku. Mislim pa da sta si izbrala najhujša leta za kaj takega. Otrok se bo počutil izdan. Kar tudi je bil. Ker tega ne skrivata zaradi njega, ampak zaradi sebe. Se sramujeta da imata posvojenega otroka?« jo je opozorila ena izmed uporabnic.

Strokovnjaki svetujejo, da se otroku pove že pri 2-5ih letih. Takrat razvija svoje kognitivne sposobnosti in sposobnosti razmišljanja. Prej kot otrok spozna svojo preteklost, bolj bo staršem zaupal. Koristno je, da se o tem pogovore s svojim otrokom odpira, in odgovarja na vsa vprašanja, da se izgone občutkom krivde. Predvsem pa je pomembno, da se otroku zagotovi, da ni z njim nič narobe.

Otroku naj starši zagotovijo, da so si ga oni prav tako želeli, kljub temu, da njegovi biološki starši niso bili zmožni skrbeti zanj. Da je del družine za vedno, ter da si novi starši ne bodo premislili. Rodil se je, tako kot vsi ostali otroci, le situacija ni dovoljevala, da ostane v tej družini.

Kljub vsem zagotovilom in razlagam, se lahko zgodi, da otroci kasneje v obdobju najstništva čutijo jezo in krivdo. Lahko se še vseeno sprašujejo zakaj jih njihovi 'pravi' starši niso želeli in kaj je z njimi narobe. Pomembno je, da jim njihovi novi starši zagotovijo, da ni krivda otrok in da so sedaj tudi del prave družine. Če želijo stopiti v kontakt s svojo biološko družino, je to popolnoma smiselno in koristno. Če otrok želi stopiti v stik s svojo zgodovino in kulturo, je za grajenje njihove identitete to lahko ključno. Ravno zato je koristno, da se o teh stvareh pogovorijo z otroci čimprej in razbijejo občutek sramu. Starši pa jim tako omogočijo, da se otroci spoznajo s situacijo na čimbolj zdrav in konstruktiven način

" ["post_title"]=> string(23) "Povedati otroku ali ne?" ["post_excerpt"]=> string(250) "Iskrenost staršev do svojih otrok ima velik doprinos k odnosu. Otroku razvije zaupanje in občutek varnosti do staršev, kar okrepi občutek pripadnosti. Pri nekaterih temah pa se lahko zgodi, da starši ne vedo kdaj in kako otroku povedati resnico." ["post_status"]=> string(7) "publish" ["comment_status"]=> string(6) "closed" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(22) "povedati-otroku-ali-ne" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2021-09-24 14:58:10" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2021-09-24 12:58:10" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(0) ["guid"]=> string(34) "https://forum.over.net/?p=22377430" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(4) "post" ["post_mime_type"]=> string(0) "" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" } [1]=> object(WP_Post)#6891 (24) { ["ID"]=> int(22376308) ["post_author"]=> string(6) "189555" ["post_date"]=> string(19) "2021-09-23 18:00:00" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2021-09-23 16:00:00" ["post_content"]=> string(5847) "

Kadar ste na misiji izgubljanja kilogramov in oblikovanja mišic, sta vsaka telovadba in vsaka kalorija pomembni. Proces privajanja na rutino in telovadbo je lahko dolg in izčrpavajoč proces, zato želimo dobiti od treninga največ v najkrajšem času.

Čeprav je vsaka oblike telesne vadbe dobra za naše zdravje, če se trudite čimbolj učinkovito izkoristiti svoj čas, obstaja nekaj vaj, ki jih lahko preskočite. Poleg tega, da so nekatere vaje manj učinkovite od drugih oblik vadbe, predstavljajo tudi večje tveganje za poškodbe, ali pa so preprosto bolj tvegane kot druge. Take vaje lahko preprosto preskočite ali jih zamenjate z boljšimi.

Nekatere vaje so boljše od drugih

Medtem ko so vse vaje namenjene aktiviranju določene mišične skupine, so nekatere preprosto postale kontradiktorne in nam v zadanem obdobju, ne bodo prinesle želenih rezultatov. Običajno so to vaje, ki so zastarele in preprosto nimajo dobrega razmerja med vloženim časom in rezultati.

Zato je pomembno, da vsak izmed nas ve katere vaje mu ustrezajo in se jih drži. Morda so nekatere od navedenih vaj že del vaše rutine in jih želite zamenjati, ali pa ste še začetnik in iščete efektivne vaje. V vsakem primeru vam priporočamo, da te vaje preskočite:

Poteg na lat napravi za glavo

Čeprav je ta vaja del rutine mnogih, ni med najvarnejšimi. Ker mora biti hrbtenica med izvedbo v popolnoma ravnem položaju, lahko vsako odstopanje povzroči poškodbe. Malo je ljudi, ki to vajo lahko izvajajo popolnoma pravilno, zato jo je bolje preskočiti, kot pa tvegati poškodbo hrbta. Namesto te izvedbe raje poskusite poteg na lat mašini s širokim prijemom pred obrazom.

Profimedia
Profimedia

Trebušnjaki

Kljub temu, da so trebušnjaki ena izmed najpopularnejših vaj, se že ve, da niso idealni za izklesane trebušne mišice. Med izvajanjem te vaje je pomembno, da sta hrbet in trup popolnoma ravna, saj lahko z nepravilno izvedbo preobremenite vratne mišice in križ. Veliko boljša in varnejša vaja za trebušne mišice je plank.

Profimedia

Uporaba naprave za ekstenzijo nog

Če ste redni obiskovalec telovadnice, ste zagotovo že uporabili napravo za ekstenzijo nog. Čeprav je to zelo učinkovita vaja za kvadricepse, je to zelo izolirana ekstenzija le ene mišice in nima pretiranih koristi za preostale mišice v nogah. Tveganje, povezano s to vajo je preveliko in tudi vključuje močan stres na kolena in kolenske vezi. Dober nadomestek za to vajo so sestopi na škatlo in iz nje.

Profimedia

Veslanje pokonci

Največji problem pri pokončnem veslanju je kompresija ali stiskanje živca. Po več sklopih nepravilno izvedene vaje lahko pride do pritiska na živec v rami, ki povzroči bolečine. Odlična zamenjava za to vaje je dvigovanje uteži z ravnimi rokami pred telesom ali na stran. Tako boste lažje sledili gibu in izolirali mišico, brez da bi pri tem poškodovali živce.

Profimedia
Profimedia

Prispevek je bil objavljen na miss7.

" ["post_title"]=> string(66) "Štiri vaje, ki so izguba časa in njihove učinkovitejše verzije" ["post_excerpt"]=> string(143) "Vsaka oblika telovadbe je dobra za naše zdravje. A vendar so nekatere manj učinkovite in so lahko zelo nevarne, če jih ne izvajamo pravilno." ["post_status"]=> string(7) "publish" ["comment_status"]=> string(6) "closed" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(61) "stiri-vaje-ki-so-izguba-casa-in-njihove-ucinkovitejse-verzije" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2021-09-23 16:39:17" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2021-09-23 14:39:17" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(0) ["guid"]=> string(34) "https://forum.over.net/?p=22376308" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(4) "post" ["post_mime_type"]=> string(0) "" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" } [2]=> object(WP_Post)#6892 (24) { ["ID"]=> int(22375259) ["post_author"]=> string(6) "189555" ["post_date"]=> string(19) "2021-09-22 19:32:55" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2021-09-22 17:32:55" ["post_content"]=> string(4997) "

Redno negujejo kožo

Biti v form ni odvisno od samo ene stvari, vendar celostne skrbi zase n za svoje telo. Rutina pomaga pri telovadbi, fitnesu in prehrani, a prav tako pri celostni negi kože in izgleda. Odstranite šminko in očistite kožo, takoj ko se vrnete domov. Predvsem je pomembno, da to storite, ko se vrnete iz treninga, saj lahko znoj zamaši vaše pore.

Pijejo vodo dve uri pred spanjem

Kadar pijete vodo preblizu spancu, lahko to negativno vpliva na vas. Potreba po uporabi toalete lahko tako prekine vaš spalni ciklus. Zato se mnoge fit ženske odločijo za hidracijo dve uri pred spanjem, zato da užijejo vse pozitivne učinke vode, a se izognejo negativnim.

Lahko večerjajo

Niso vsa živila primerna za zvečer, predvsem ne pred spanjem. Grški jogurt lahko pomaga, da lažje zaspite in se znebite občutka lakote, ki mnoge ujame tik pred spancem.

Profimedia

Popijejo skodelico mleka pred spanjem

Čeprav voda pred spanjem na vas vpliva negativno, pa kažejo raziskave, da mleko lahko pomaga. Mleko vsebuje triptofan, aminokislino, ki pomaga pri spancu. Za tiste, ki se prehranjujete vegansko ali preprosto ne pijete kravjega mleka, imata kokosovo ali mandljevo mleko enak učinek.

Poskusijo trenirati zvečer ali grejo na sprehod

Čeprav so mnogi med nami jutranji tip, ko je govora o telovadbi, pa je večerni trening lahko da ravno tisto, kar vam manjka, da bi dosegli svoj cilj. Večerni trening vam lahko pomaga pri spancu in vam omogoči, da hitreje zaspite. Če pa niste razpoloženi za celoten trening, pa odidite vsaj na lahek sprehod.

Profimedia

Topel tuš koristi pred spancem

Raziskave so pokazale, da lahko topel tuš, približno 90 minut pred spancem, izboljša vaš spanec. Kar pa privede do tega, da imate zjutraj več energije za dan pred vami.

Omejijo čas na telefonu in pred televizijo

Za dodaten odmor in boljše počutje je pomembno, da ne uporabljate električnih naprav pred spanjem. Tako računalnika, kot telefona ali televizije. To je le en izmed koristnih razlogov za omejevanje časa na napravah, saj sta slab spanec in neurejen spalni cikel povezana z debelostjo.

Berejo pred spanjem

Čeprav se fitnes predvsem nanaša na telesno moč, je duševna prav tako pomembna in je ne smete zanemariti. Branje pred spanjem vam lahko služi kot sprostitev in užitek brez zgoraj omenjenih težav, ki jih povzroča prekomerno gledanje v električne naprave. S pomočjo branja pa boste tudi izboljšali spomin in splošno znanje.

Profimedia

Preživljajo čas z družinskimi člani

Znanstveno je dokazano, da preživljanje časa s svojimi najdražjimi vpliva na dolžino in kakovost našega življenja in krepitev pozitivnih navad. Je torej po službenih obveznostih in hobijih sploh še boljši čas za druženje z družino, kot pred spanjem?

Prispevek je bil objavljen na miss7.

" ["post_title"]=> string(38) "9 večernih navad vitkih in fit žensk" ["post_excerpt"]=> string(172) "Seveda že vemo, da je večina fit žensk aktivnih že zjutraj in čez dan ter pazijo na zdravo prehrano, vendar ste se kdaj vprašali kako izgleda njihova večerna rutina?" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["comment_status"]=> string(6) "closed" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(36) "9-vecernih-navad-vitkih-in-fit-zensk" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2021-09-22 19:32:56" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2021-09-22 17:32:56" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(0) ["guid"]=> string(34) "https://forum.over.net/?p=22375259" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(4) "post" ["post_mime_type"]=> string(0) "" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" } }

New Report

Close