S širokim nasmehom čez vse ovire: življenjska zgodba Jane Fonda

31. december 2019

S širokim nasmehom čez vse ovire: življenjska zgodba Jane Fonda

31. december 2019

Pred kratkim je praznovala 81. rojstni dan, njena popularnost pa se z leti ne zmanjšuje. Poleg tega, da je igralka, njeno ime povezujejo še z vrsto drugih nazivov. Je nekdanja manekenka, fitnes gurujka, pisateljica, politična aktivistka ter dvakratna dobitnica Oscarja.

Prvi zlati kipec je prejela leta 1972 za najboljšo glavno vlogo v filmu Kulte, drugega pa v isti kategoriji za film Coming Home.

Zanimivo je, da se je z igralstvom začela ukvarjati zaradi tega, ker ni vedela, kaj naj v življenju sploh počne. Na začetku je sprejemala vse ponujene vloge in med prvimi filmi, kjer je zbudila pozornost so bili period of Ajdustment, Walk on the Wild side, Sunday in New York ter Barbarella.

Jane kot Barbarella

Po kratki prekinitvi se je na filmska platna vrnila ob boku Jennifer Lopez v filmu Monster-In-Law. Do danes se je pojavila v več kot 50. filmih, knjigah in fitnes video kasetah ter pustila neizbrisan pečat v svetu šovbiznisa.

Jane je kljub svojim letom, videti izjemno mladostna. Čeprav je priznala estetske in kirurške popravke, igrajo veliko vlogo v njenem videzu leta aerobike. Igralka je, še preden je bil popularen fitnes, v Los Angelesu odprla svoj studio, posvečen kombinaciji aerobike, gimnastike in plesa in vse vadbe je vodila sama.

»Zgodaj sem ugotovila, da ima taka vadba velik vpliv na počutje. Tudi kadar sem imela ogromno dela, sem si vedno vzela čas za vadbo, saj sem po njej imela veliko energije ter nobenega časa za depresijo.«

Osem let dolga zveza med Jane in producentom Richardom Perryjem se je končala januarja 2017, legendarna diva pa razhoda ni dolgo objokovala.

»Jane resnično upa, da bo našla osebo, s katero bo preživela preostanek življenja, zaveda pa se, da obstaja velika verjetnost, da ostane sama,«

je ob priložnosti povedal igralkin prijatelj.

Dobitnica Oscarja je bila poročena s francoskim režiserjem Rogerjem Vadimom med 1965 in 1973, nato pa se je še istega leta poročila s Tomom Haydnom. Tretji zakon s Tedom Turnerjem je zdržal celih 10 let, nato pa se je sprijaznila s samskim življenjem.

Jane in Ted Turner

»Prvič v življenju mi je okej, da sem sama,«

je takrat priznala.

Eden izmed najtežjih trenutkov v življenju je bil, ko je ostala brez očeta. V času očetove smrti je razpadel tudi njen drugi zakon in takrat je želela, da prekine z igralsko kariero, saj v ničemer ni več našla smisla.

V tem času je postala aktivistka za zaščito narave, nato pa po tej življenjski epizodi njena samopodoba dosegla dno. Takrat je na srečo spoznala Teda Turnerja in življenje je spet dobilo smisel.

Kot aktivistka, je bila Jane leta 1970 celo aretirana.

Igralka je šokirala javnost, ko je pred kratkim v intervjuju razkrila, da je bila še kot deklica posiljena ter zlorabljena in priznala, da je med igralsko kariero doživela razne oblike spolnega nadlegovanja.

»Dobila sem odpoved, ker nisem želela spati s šefi in vedno sem mislila, da je to moja krivda, ker nisem storila prave stvari ali rekla kar ne bi smela,«

se je spominjala.

Foto: Paramount, Getty

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close