S takšnim nakitom se je 7-letna princesa poklonila kraljici

19. september 2022

S takšnim nakitom se je 7-letna princesa poklonila kraljici

19. september 2022
Foto: Profimedia

Pogreba najdlje vladajoče britanske monarhinje sta se udeležila tudi dva otroka prestolonaslednika Williama, devetletni princ George in sedemletna princesa Charlotte.

V Londonu so se s pogrebnimi slovesnostmi poslovili od nedavno preminule kraljice Elizabete II. Pogreba v Westminstrski opatiji se je udeležilo okrog 2000 visokih gostov, med katerimi so bili seveda tudi najvišji člani kraljeve družine – štirje kraljičini otroci, s kraljem Karlom III. na čelu.

Takoj za njimi sta stala njegova sinova, princa William in Harry, ob njima pa njuni soprogi valižanska princesa Catherine in Meghan Markle, vključno z otrokoma prestolonaslednika Williama, devetletnim princem Georgeem in sedemletno princeso Charlotte.

Štiriletni princ Louis, najmlajši od treh otrok Williama in Catherine, se pogreba ni udeležil, saj sta starša presodila, da je še premlad, da bi razumel dogajanje.

Foto: Profimedia

Nakit s posebnim pomenom

In tudi Charlotte je tako kot njena mama in teta nosila poseben nakit, s katerim se je poklonila pokojni monarhinji.

Na črni obleki je imela pripeto broško v obliki podkve, ki je očiten poklon prababici, ki je bila velika ljubiteljica konjev in konjskih dirk. Britanski mediji poročajo, da je broško Charlotte podarila kraljica sama.

To je bilo prvič, da je mlada princesa nosila pomemben kos nakita, prav tako je bil prababičin pogreb tudi prvi kraljevi dogodek, na katerega je nosila klobuk. To je sicer navada vseh Britank, ki se udeležijo uradnega dogodka.

Foto: Profimedia

Z biseri ste skromni in spoštljivi

Kraljici se je z nakitom poklonila tudi Charlottina mama Catherine, ki je nosila biserno ogrlico z diamantno zaponko, ki je bila prvotno v lasti same kraljice Elizabete II.

Nova valižanska princesa je ta sentimentalni kos nosila že na 70. obletnici poroke kraljice in princa Filipa leta 2017 in znova na pogrebu princa Filipa aprila 2021.

Z enako gesto se je pogreba udeležila vojvodinja Suseška, Meghan Markle, ki je nosila posebne biserne uhane, ki jih je dobila v dar od kraljice.

Foto: Profimedia

Biseri so že dolgo povezani s kraljevimi ženskami in žalovanjem. Kraljica Viktorija jih je nosila leta 1861, ko je izgubila svojega moža, princa Alberta, kasneje pa so začeli slediti njenemu zgledu. “Gre za pravo tradcijo, poleg tega pa biseri niso bleščeči ali drzni. Če jih izberete, ste skromni in spoštljivi,” je za britanski Vogue pojasnila pisateljica in zgodovinarka nakita Vivienne Becker.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close