S tem vonjem zapeljete vsakega moškega, a ne gre za parfum!

06. junij 2019

S tem vonjem zapeljete vsakega moškega, a ne gre za parfum!

06. junij 2019

Znanstveno je dokazano, da imajo ta vonj moški pri ženskah najraje, a pri tem sploh ni v igri umetna dišava, kot so razne toaletne vode in parfumi. S tem vonjem boste osvojile vsakega samca!

Ko gre za fizično privlačnost med dvema osebama, ali pa, ko se v trenutku odločimo, da nam je nekdo simpatičen oz. ima potencial, da se v to osebo celo zaljubimo, naš nos v večini primerov odloči namesto nas.

Zunanji videz in značaj moškega seveda nista za odmet, še zelo sta pomembna, zlasti na dolgi rok, ko se odločamo vzpostaviti trajno partnersko razmerje. A o tem, če vam bo moški že v začetku všeč in se boste z njim sploh spustile v kakršenkoli že odnos, igra pomembno vlogo še en dejavnik – vonj.

Morda se to sliši prozaično in romaneskno, a dejstvo je, da se ljudje, podobno kot živali, ‘zavohamo’ med seboj – ta faktor odloča o tem, ali si bomo všeč, pa naj gre za običajen človeški odnos, npr. med sodelavci in prijatelji, ali za potencialno ljubezensko razmerje.

Vsak človek ima namreč individualen in povsem svojstven vonj. Čeprav ljudje tega čutila še zdaleč nimamo tako dobro razvitega in nimamo toliko vohalnih receptorjev, kot živali, denimo pes, vseeno zavonjamo drugo osebo, s katero smo v fizičnem stiku. Ta vonj pa nas lahko bodisi odbija, bodisi privlači. Na delu je torej čisto zares – kemija.

Med seboj se tako ‘zavohamo’ in potem smo si všeč, ali pa tudi ne. Preden torej posežete po deodorantih in parfumih v obilnih količinah, velja počakati. Sploh, če so v igri moški. Ti so namreč na vonjave bolj občutljivi, kot ženske in lahko zelo specifično zavonjajo našo kožo oziroma telesni vonj.

Temu naravnemu vonju posameznika se pravi feromoni in prav ti odločajo o medsebojni ‘kemiji’ ter o telesni privlačnosti dveh posameznikov. Vsak od nas nenehno ‘proizvaja’ oziroma izloča feromone. Znanstveno gledano gre za nevrotransmiterje, ki imajo v naravi evolucijsko nalogo, da ‘prebudijo’ instinkte čoveka ali živali, ki se na podlagi feromonov oz. kemičnih nevtronasmiterjev odzovejo na dogajanje. Feromoni so torej informacija. Človek, ki se denimo boji psov, bo ob srečanju s štirinožcem oddajal vonj, ki ga bo pes brez težav prepoznal kot vonjavo strahu in se bo takemu človeku izognil ali pa ga zaradi občutka ogroženosti oblajal, morda celo napadel.

A pustimo živalski svet ob strani in pojdimo k človeku. Feromoni se iz našega telesa preko kože izločajo brez našega nadzora in na ta vonj, ki je naš ‘podpis’ ter s tem edinstven, ne moremo veliko vplivati, znano pa je, da na telesni vonj vseeno precej vpliva naša pravilna ali nepravilna prehrana, škodljive razvade (alkohol, cigarete, droge) in stopnja telesne dejavnosti.

Kakorkoli že, drugi ljudje podzavestno zavohajo naš vonj oziroma feromone, njihovi možgani ta vonj ‘analizirajo’ in se v manj kot sekundi odločijo, ali nam nekdo ustreza, ali ne.

Naš nasvet je naslednji: izogibajte se preobilici parfuma. Če se pred zmenkom dobesedno ‘okopate’ v umetnih dišavah, boste potencialnemu partnerju onemogočile ali vsaj precej otežile možnost, da zavoha pravo vas, takšno, kot ste v resnici. S pretiranim dišavljenjem boste ‘blokirale’ tudi lastne vohalne receptorje, ki bodo polni vašega parfuma in zato tudi same ne boste mogle ‘izvohati’, če vam je ta moški sploh všeč. Tako si zaprete pot, da bi našle idealnega moškega!

No, tudi to je eden od razlogov, zakaj tako rekoč noben moški ne mara preveč naparfumirane ženske. Veliko ljubši jim je namreč naš naravni vonj. To seveda še ne pomeni, da se morate povsem odpovedati parfumom in dišavam, a raje izberite lahkotne vonjave, ki s svojo težo ne bodo prekrile vašega naravnega vonja, temveč ga bodo samo diskretno poudarile.

D. S.

Foto: Shutterstock, Medical News Today, Chemistry World, Pinterest, Science Mag, CogniFit’s Blog, InfoSpeak, The Independent, Discover Magazine

Style. Več novic

New Report

Close