S to težavo se srečujemo vsi!

30. junij 2021

S to težavo se srečujemo vsi!

30. junij 2021

Njihovega nastanka ne moremo preprečiti.

Mnogi označujejo strije za trdovratne in kot nekaj, kar bi morali skrivati. A z njimi se srečujejo praktično vsi. Pojavijo se tako na moških, tako kot na ženskah.

Strije so vrsta brazgotin, ki se pojavijo ob prehitri rasti, pogosto a se pojavijo tudi ob nosečnosti. Skozi čas običajno zbledijo, a vseeno za seboj pustijo bele črte. Značilne pa so tudi pri najstnikih v puberteti, fantje hitro zrastejo ali pridobijo mišice, zato se jim pogosto pojavijo po hrbtu, pri dekletih pa so običajno boki in stegna problematična mesta.

To pa je pri svoji hčeri opazila tudi ena izmed uporabnic Starševskega čveka, ki je ostale uporabnike prosila za nasvete. Ker je njena najstniška hči hitro zrasla, ji je popokala koža »ali se to še da kaj rešiti /zbrisati

Najboljše zdravilo je čas

Strije sčasoma zbledijo in niso tako opazne na pogled. Na izmed boljših rešitev je, da preprosto počakate, da so manj opazne. Nekateri za večjo prožnost kože, predlagajo, da se maže z oljem ali kremo. »Poznam – sama sem tudi hitro in precej zrastla. Strije s časoma zbledijo. Mogoče res, da si kožo maže/masira z dovolj mastno kremo/oljem. In to preventivno skoz, ne samo sedaj, ko ima težave. Čaka še jo par “rastnih rukerjev”,« je svetovala ena izmed uporabnic.

Pogosto se lahko zgodi, sploh pri nosečnosti, da strije pečejo ali srbijo, takrat je priporočljivo, da se jih za lajšanje neugodja maže z zelo mastnimi kremami ali naravnimi olji. Zdravniki opažajo, da pri nastanku strij, njihov videz zmanjšujeta hialuronska kislina in tretinoin. Obe zdravili se dobita samo na recept.

Profimedia

Popolnoma naraven del telesa

Velika večina uporabnikov se je javila, da jih imajo tudi sami, ali pa njihovi otroci in da avtorica pretirava.

»Kaj lahko nehamo z body shaming-om že v osnovi prosim? Ima strije? Ja in? Vsi jih imajo, tudi moški, včasih že otroci. Vsako telo je popolno in lepo tako kot je. Če to poudarjamo in iz tega delamo problem odrasli, to otroci potencirajo x1000. In od tu štartajo problemi, skrivanje, izoliranje, slaba samopodoba, nobene samozavesti. Nihče ni popoln, niti najbolj popolna telesa ne. V tej smeri se vzgaja, z zgledom pa bo vsem lažje in bomo vsi bolj sproščeni,« je delila ena izmed uporabnic.

 »Reci ji da je lepa s strijami ali brez, to je le modni dodatek. Hkrati jo vprašaj katera je njena najljubša knjiga in katero misli prebrati naslednjo. Ni telo nepopolno, napačno, je le um podhranjen.«

»Tudi sama imam po stegnih in bokih nekaj strij še iz pubertete. Pa kaj pol! Nikoli mi ni bilo povsem vseeno kako izgledam, ampak tistih nekaj črtic me ni nikoli bremenilo. Zdelo bi sem mi povsem iditotsko, da bi me. Itak imamo ljudje na koži vse sorte stvari. Ni ga človeka brez materinih znamenj, kakšnih drugih nepravilnosti itd. Poleg tega je tudi nekaj celulita povsem običajna stvar na ženskem telesu. Obstajajo celo teorije, da gre za zaloge estrogena v ženskem telesu, ki ga telo lahko po potrebi izkoristi. Imajo pa ga skoraj vse ženske, tudi zvezdnice in športnice,« je povedala druga.

Popolne nepopolnosti

Zdravniki in znanstveniki pravijo, da žal nastanka strij ne morete preprečiti, prav tako se jih ne morete znebiti, saj je to oblika brazgotine.

Namesto, da spreminjate svoje telo, spremenite svoj pogled nanj. Vaše telo vam omogoča življenje. Vaše telo skrbi za vas in vaše preživetje. Vaše telo hodi, teče, kolesari, peče, bere in poje. Vaše telo vam pomaga pri tisoč in eni stvari, ki vas veseli. Spoštujte ga in hvaležni mu bodite za to.

V najstniških letih je predvsem za dekleta značilno, da imajo težave s svojim izgledom in se obremenjujejo s svojim telesom. Vaša naloga, kot mama, je da jo naučite, da je njeno telo popolno, takšno kot je. Pokazite ji vse možne načine, kako je za svoje telo hvaležna, namesto da ga sovraži. Če kultivirate idejo, da se vaš otrok nima ničesar sramovati, bo veliko srečnejši in uspešnejši v življenju.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close