Samskim moškim se ne piše dobro

21. avgust 2022

Samskim moškim se ne piše dobro

21. avgust 2022
Foto: Pexels

Raziskave kažejo, da imajo odrasli heteroseksualni moški vedno manjše možnosti za zmenke in uspešna razmerja.

Mlajši moški in moški srednjih let so najbolj osamljeni med zadnjimi generacijami, strokovnjaki pa napovedujejo, da najslabše še prihaja.

Družinski in zakonski psiholog Greg Matos pravi, da je za heteroseksualne moške realnost trenutno kruta. “V zadnjih 30 letih so moški postali večji del te naraščajoče skupine dolgotrajno samskih ljudi. In čeprav vam dejansko ni treba biti v zvezi, da bi bili srečni, so moški običajno srečnejši in bolj zdravi, ko so v zvezi.” Sam pa tudi napoveduje, da se bo trend zanje še poslabšal.

Foto: Unsplash

Zakaj jim ne kaže dobro?

Greg opisuje, da kar nekaj trendov nakazuje na to, da se bo situacija najbrž še poslabšala:

Aplikacije za zmenke. Ne glede na to, ali šele začenjate hoditi na zmenke ali ste se pred kratkim ločili in znova hodite na zmenke, so aplikacije za zmenke veliko gonilo novih romantičnih vezi po svetu. Edina težava je, da je več kot 62 odstotkov uporabnikov moških in veliko žensk je preobremenjenih s tem, koliko možnosti imajo. Konkurenca na spletnih zmenkarijah je huda in uspešna osebna srečanja s sanjskimi partnerji so redkejša kot kdaj koli prej.

Standardi odnosov. S toliko možnostmi ni presenetljivo, da so ženske vedno bolj izbirčne. “Vsak teden delam TikTok oddajo v živo (@abetterloveproject) in govorim s stotinami ljudmi. Ponavljajoče se teme zahtev, ki jih slišim od žensk, starih od 25 do 45 let: raje imajo moške, ki so čustveno dosegljivi, dobri komunikatorji in imajo podobne vrednote,” razlaga Greg.

Primanjkljaji spretnosti. “Za moške to pomeni vrzel v spretnostih odnosov, ki bo, če je ne bomo obravnavali, verjetno povzročila manj priložnosti za zmenke, manj potrpljenja za slabe komunikacijske sposobnosti in daljša obdobja samskega življenja,” razlaga psiholog. Težava moških je, da je čustvena povezanost življenjska sila zdrave, dolgotrajne ljubezni. Čustvena povezanost zahteva vse veščine, ki mladim fantom še vedno niso dosledno privzgojene s strani staršev.

Čeprav verjetno ni možnosti, da bi zajezili naraščajočo plimo nenamernih samskih moških, še vedno obstajajo dobre novice.

Foto: Pexels

Aplikacije nam dobro služijo

Algoritmi v aplikacijah za zmenke in drugih spletnih platformah postajajo vse bolj zapleteni, a tudi uspešni, saj se trudijo iskati vedno boljše povezave med ljudmi. Hinge, aplikacija za zmenke, je s preskusi beta ugotovila, da je 90 odstotkov uporabnikov svoj prvi zmenek ocenilo pozitivno, 72 odstotkov pa jih je navedlo, da si želijo še drugi zmenek.

Kako lahko moški izkoristijo prednosti teh algoritmov? “Delajte na svojem duševnem zdravju. To pomeni, da se vključite v individualno terapijo, da odpravite vrzeli v svojih spretnostih. To pomeni, da cenite svoj notranji svet in spoštujete svoje ideje dovolj, da jih lahko učinkovito posredujete. To pomeni, da so intimnost, romantika in čustvena povezanost vredne vašega časa in truda,” svetuje Greg.

“Navsezadnje imamo priložnost, da spremenimo romantične odnose in vzpostavimo nove zdrave norme, začenši s prvim zmenkom. Verjetno bodo nekatere od teh romanc transformativne in zdravilne, prekinile bodo generacijsko travmo in vzpostavile novo kulturo občudovanja in potrjevanja.”

Moški imajo ključno vlogo pri tej preobrazbi, vendar le, če se sami odločijo za to preobrazbo ter rast.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close