“Sanjski” Blaž bo otrok celo svoje življenje

02. december 2022

“Sanjski” Blaž bo otrok celo svoje življenje

02. december 2022
Foto: Instagram

Na Blaževo neumno izjavo se je sicer odzvalo že kar nekaj ljudi, a seveda moram nekaj pripomniti tudi jaz.

Sanjski Blaž Kričej Režek je tokrat moj monotoni teden pretresel z mnenjem, da depresija ne obstaja. Na live videu na Instagramu je povedal, da “se depresijo da takoj premagat, samo da se začneš ful gibat in začneš delat stvari v lajfu.” Ker on, po svojih besedah, nikoli ni bil depresiven in mu ni bilo nikoli težko v življenju.

Zdi se, da Pop TV pri izbiri Sanjskega moškega, vedno izbere tistega z najnižjo čustveno inteligenco. Me res zanima, če je to eden izmed kriterijev, ali to preprosto pride s tem, da si “lep”.

Blažu očitno pač nikoli v življenju ni bilo težko, pogosto pa se zgodi, da ljudje, ki se v svojem življenju še niso srečali s kakršnimikoli izzivi, živijo v mehurčku.

Ker Blaž, ne le da v depresijo ne verjame, iz nje se dela norca.

@iamkatzz

Excuse me what?

♬ original sound – Katja Grobelnik

Iz tona, ki ga v videu uporabi, je jasno videti, da se ljudem, ki so se v življenju srečali z depresijo, posmehuje. In vsakič ko pogledam ta video, me prevzame nepopisna jeza in gnus. Gnus do človeka, ki živi v absolutni ignoranci in se nikoli v življenju ni ozrl okoli sebe. Gnus do človeka, ki ne premore niti kančka empatije, ali pa vsaj presoje, da zapre usta, ko govori o nečem, o čemer nima pojma.

Blažu se vidi, da je v njegovem življenju vedno pomembno le, kako se on počuti, kaj on ve in kaj je on izkusil. Veliko pove dejstvo, da je na to z neodobravanjem odgovoril celo Gregor Čeglaj.

Kako neumna mora biti tvoja izjava, da se z njo ne strinja celo Čeglaj?

Depresija ni šibkost

Sem športnica, in to resna. Prav tako sem oseba, ki se je v svojem življenju srečala z občutki depresije. Ti dve stvari se med seboj ne izključujeta.

Ko mi je pri 18. letih umrl oče, ni noben tek, noben sprehod in noben “bicep curl” spremenil žalosti, ki sem jo čutila. In žal, tudi nisem se uspela kar “odločiti”, da bom počela stvari in bila v redu. Bolečina in depresija, ki ju ljudje doživljamo v življenju, nista samo odločitev. Ampak seveda, nekdo, za katerega je najslabši dan v življenju, ko se zbudi s slabo frizuro, tega pač ne bo razumel.  

In depresija kot bolezen ima kremplje še veliko bolj ostre, kot depresija, ki jo izkusimo v težkih situacijah. Z depresijo se sreča vsaj šestina prebivalstva, zboli pa vsaki deseti Slovenec. Na depresijo vplivajo trije dejavniki: življenjske okoliščine, prirojene in pridobljene lastnosti. Pogost pojav stresa, pa je tudi močno povezan z razvojem depresivne motnje, navaja NIJZ.

Foto: Instagram

Vse, kar je Blaž veselo povedal širši javnosti, je, da je izjemno privilegiran. In to s ponosom in posmehljivim tonom.

In ne pozabimo, da se je kar nekaj časa poudarjalo, da se je mentalno zdravje Slovencev, predvsem mladostnikov, v času epidemije izjemno poslabšalo. V času korone je število primerov duševnih motenj naraslo za kar 26 odstotkov. In glede na to, kakšen socialen metuljček je Blaž, se je z depresijo zagotovo srečal že kateri izmed njegovih prijateljev.

Kako prijetno in tolažilno mora biti, ko se srečuješ s težkimi občutki, tvoj prijatelj pa ponosno na Instagramu razlaga, da v tvoje počutje ne verjame?

Pojdi teč, zagotovo bo bolje. Naredi kakšno skleco, in pozabil boš, da si depresiven.

Leta ne pomenijo odraslosti

Mnogi poudarjajo, da je Blaž pri 23. še otrok, a menim, da bo to tudi pri 30. V svojem 23. letu sem jaz živela na svojem že skoraj tri leta, imela službo in predvsem razumela, da ljudje živijo drugačna življenja kot jaz.

Življenje me je naučilo, da nekaj, kar je meni samoumevno, drugim predstavlja velik izziv. In moja naloga je, da to sprejmem, tudi če tega ne razumem.

Foto: Instagram

Sočutja in razumevanja do sveta ne prinese starost, ampak empatija in primerna vzgoja. V zadnji epizodi je Blaževa mama sicer izpadla kot ženska na mestu, a očitno ga empatije nikoli ni naučila. In žalosti me, da so to ljudje, ki vedno znova dobivajo platforme z ogromno publiko, ki nato ta ignorantska mnenja delijo z njo.

Bralne sposobnosti so te naučili že v osnovni šoli, Blaž, morda je čas, da jo uporabiš in se kaj naučiš o stvareh, ki jih ne razumeš.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close