Savdski princ razkril nov arhitekturni mejnik: gigantski nebotičnik

23. februar 2023

Savdski princ razkril nov arhitekturni mejnik: gigantski nebotičnik

23. februar 2023
Foto: Profimedia

V Savdski Arabiji načrtujejo umetno mesto z gigantskim nebotičnikom, ki bo volumensko kar 20-krat večji od Empire State Buildinga.

Savdska Arabija z arhitekturnimi čudeži, ki kljubujejo fizikalnim zakonom, že desetletja spreminja gradbeništvo in vedno znova šokira z megalomanskimi projekti, katerih cena se dviguje visoko v nebo kot njihovi nebotičniki.

Najnovejši projekt Savdskega princa Mohammada bin Salmana, ki si prizadeva spremeniti središče glavnega mesta Rijad, je umetno mesto z gigantskim nebotičnikom Mukaab v obliki kocke.

Foto: Profimedia

Struktura v obliki kocke bo merila 400 metrov v višino, širino in dolžino, ter je osrednji del ambicioznega projekta New Mukaab, katerega cilj je v Rijadu razviti največje sodobno mestno središče na svetu.

Projekt, ki naj bi imel trajnostno razvojno noto, vključuje več kot 80 zabaviščnih prostorov, vključno z broadway okrožjem, trgom, univerzo, opero, muzejem, kinom, galerijo, inovacijskim laboratorijem in koncertno dvorano na 19 kvadratnih kilometrih. Projekt bo ponujal tudi več kot 104 tisoč stanovanjskih enot, 9 tisoč hotelskih sob in več kot 980 tisoč kvadratnih metrov trgovskih površin.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zunanjost strukture, ki jo navdihuje sodobna arabska arhitektura, prikazuje večplasten vzorec prepletajočih se trikotnikov, notranjost pa obljublja potopitev v drug svet, ki ga poganja najnovejša digitalna, virtualna in holografska tehnologija.

V notranjosti kocke bo tudi stolp, postavljen na spiralno podlago ter struktura z 2 milijonoma kvadratnih metrov površin, ki bo ponujala vrhunske gostinske in poslovne prostore ter prostore za rekreacijo, pa tudi trgovine in turistične zanimivosti.

Največjo zgradbo na svetu naj bi končali do leta 2030, investicija pa naj bi bila težka več kot 35 milijard evrov.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close