Se lahko sprememba življenja prične s spremembo v omari?

24. februar 2023
ženska v roza krilu

Se lahko sprememba življenja prične s spremembo v omari?

24. februar 2023
Foto: IMAXTree

Si želite narediti spremembo v svoji karieri, dvigniti samozavest in začeti nizati uspehe? Čas je, da zamenjate svojo garderobo.

Poznate tisti dober občutek, ko iz omare potegnete “obleko za posebne priložnosti” in nenadoma čutite samozavest, da boste osvojili svet? S tem vprašanjem in njegovo razlago s psihološke strani sta se podrobno ukvarjala tudi dva psihologa, Hajo Adam in Adam Galinsky.

Z drugimi besedami, ne gre samo za “placebo učinek”, res je nekaj na teh močnih oblekah. Skupaj sta ustvarila eksperiment, ki je od udeležencev zahteval, da opravijo vrsto testov pozornosti, medtem ko so nosili bele klobuke. Polovici udeležencev je bilo rečeno, naj nosi doktorske plašče, drugi polovici pa naj nosi slikarske plašče.

Foto: IMAXTree

Rezultati so pokazali, da so bili udeleženci, ko so verjeli, da nosijo zdravniško kapo, bistveno boljši pri testih. Ta zaključek je Haja in Adama pripeljal do izraza “enclothed cognition” kar opisuje”sistematični vpliv, ki ga ima oblačilo na psihološke procese tistega, ki ga nosi”.

Zdravniške bele halje so vplivale na rezultate sodelujočih, saj nekatera oblačila sprožajo psihološke sheme, ki na površje prinesejo njihov simbolni pomen. Različice obstajajo, vendar izraz zdravnik za večino simbolizira pozornost, metodičnost in natančnost. Z nošenjem oblačil, ki prikličejo te mentalne podobe, jih ponotranjimo, tako da se izražajo v našem razmišljanju in celo delovanju.

Ženska v roza čipkasti obleki
Foto: IMAXTree

Drugi primer, verjetno vsem bližji, je kostum super junaka, ki lahko vpliva tudi na našo samopodobo in nam da občutek moči in sposobnosti, da nekaj naredimo – od dvigovanja uteži v telovadnici do premagovanja psiholoških ovir.

Profesorica Karen Pine s Hertfordshire Collegea je napisala knjigo “Mind What You Wear“, ki potrjuje te (in številne druge) teze, ki bodo popolnoma spremenile vaše dojemanje oblačil.

ženska v roza kostimu
Foto: IMAXTree

Če se odločite poguglati to psihološko igro oblačenja, boste naleteli na stotine oblačilnih trikov in razlag, kako lahko vplivajo na podobo, ki jo puščate, in kako vplivajo na to, kar želite dobiti. Obleka ne naredi človeka, je pa brez dvoma močno sredstvo izražanja in celo manipulacije.

Garderoba seveda ne bo odločilna pri odločitvah o zaposlitvi ali kariernem napredovanju, vsekakor pa vpliva na vas, zato bodite pozorni, kaj boste oblekli na naslednjem razgovoru za službo, saj ta izbira osebi, ki sedi nasproti vas, pošilja določeno sporočilo.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close