Se ljudje lahko spremenijo?

05. julij 2021

Se ljudje lahko spremenijo?

05. julij 2021
Profimedia

Vsi delamo napake, predvsem v mladosti se pogosto zgodi, da nekaterih svojih dejanj ne premislimo. Če za svoja dejanja prevzamemo odgovornost in se opravičimo, je odpuščanje lažje. A zaupanje ostane okrhano, se ljudje res lahko spremenijo?

Varanje je ena izmed tistih stvari, ki jih partnerju težko odpustimo, ali pa je sploh ne. Nekateri pari se odločijo za terapijo ali se težave skupaj lotijo in jo prebrodijo. V primera razhoda, pa se včasih lahko zgodi, da se partner čez leta vrne. Uporabnica Starševskega čveka se sooča s težavo, ali po skoraj desetih letih lahko bivšemu partnerju ponovno zaupa:

»Bila sem v zvezi z moškim, bila je delno najstniška do zgodnjih 20 let veza. Jaz sem ga ljubila, on me najbrž ni (končalo se je z njegovo prevaro). Po prevari je bilo konec zaupanja, začel se mi je tudi gnusiti. Sedaj, skoraj 10 let pozneje, se spet srečava. Oba samska, on pravi, da sem ljubezen njegovega življenja in da mu je še vedno žal, kar mi je naredil. Jaz ne vem točno kaj naj si mislim. Prebolela sem ga čez nekaj let. Zelo se ujameva, tudi privlačiva se. Ampak moj instinkt mi pravi, da se ni spremenil. Jaz ne verjamem, da se ljudje kdaj spremenijo,« je napisala avtorica.

Ljudje se ne spremenijo

»Ljudje pa načelom dozorimo, kar nujno pomeni da se spremenimo. A sprememba bistvenih delov karakterja pa pride samo, če imamo res dovolj lastne motivacije za to spremembo in se trudimo spremeniti na bolje, kar nam ni všeč. Pa še v tem primeru kar traja – tako nekako kot traja uhoditi novo stezo, kjer je bila nekoč stara,«

je odgovoril eden izmed uporabnikov.

Svojo izkušnjo pa je delil še eden izmed uporabnikov: »Itak, da se. Jst sem se po vojski spremenil. Na življenje sem začel gledati bolj resno v smislu brez dela ni jela, prej sem mislil, da bom živel od znoja, ki sem ga pustil na igriščih. Kar se pa žensk tiče  je pa logično, da zdej nisem na takih vatlih, ko vidim dobro žensko kot takrat, ko sem bil mlajši, zdaj pač imam bolj spoštljiv pogled na ženske ampak, če bi vrnil čas nazaj bi bil isti. Zvestoba gre čes ene tri do pet let, pol pa moli boga, da ostaneš zvest, če se ti pokaže, pojavi…. šansa.

Mateja Debeljak, sociologinja in strokovnjakinja za osebnostno rast trdi, da se ljudje lahko spremenijo »Ni preprosto, zahteva trud in energijo ter nova znanja in veščine, se pa da. Znanstveno dokazano je, da se možgani spreminjajo na podlagi novega učenja, novih izkušenj vse do konca življenja

Enkrat prešuštnik, vedno prešuštnik?

Profimedia

Psihoterapevtka Tammy Nelson pa je za Insider povedala, da ne moremo vsem pripisati ‘enkrat prešuštnik, vedno prešuštnik’. »Ljudje dajejo varanje v kategorije, vendar menim, da obstajajo različni razlogi in potrebe, ki stojijo za varanjem,« je razložila psihoterapevtka. Predvsem je odvisno kako se oseba počuti v razmerju, kaj potrebuje in kako samozavestna je. Pogosto se zgodi, da partner v razmerju ne dobi pozornosti in ljubezni, zato jo išče izven razmerja. Nelson pa dodaja, da lahko partnerji varajo tudi iz zamere do boljše polovice. Ker se te okoliščine lahko spreminjajo, psihoterapevtka trdi, da se lahko spremenijo tudi prešuštniki.

»Seveda obstajajo ljudje, ki serijsko varajo, a to ima bolj veze z njihovo osebnostjo. Običajno če je nekdo varal, ker mu je manjkalo pozornosti v enem razmerju, v naslednjem, kjer se bo počutil ljubljenega, ne bo varal,«

je razložila Tammy.

Lahko se spremenimo

Osebe in njihove navade, se lahko spremenijo, a te spremembe vzamejo veliko časa in dela. Psychology Today v svoji raziskavi odkriva, da v 24ih tednih lahko posameznik s pomočjo terapije spremeni svoje osebnostne lastnosti, do te mere da okolica opazi. Če se posameznik aktivno trudi, lahko spremeni svoj temperament ali spopadanje s stresom in te spremembe obdrži tudi na dolgi rok.

Vendar bodite pazljivi, sociologinja Debeljak opozarja, da se ljudje lahko zlažejo, da so se spremenili. »Seveda je tudi res, da se je kar dosti ljudi pripravljeno zlagati, da so se spremenili, da bi dosegli svoj cilj, pa se niso. So tudi ljudje, ki so prepričani, da so se spremenili, pa se niso

Pri posameznikih, ki lažejo in varajo, so spremembe pogosto težje, saj gre za vzorec obnašanja, ki so ga kultivirali več časa. Pri spremembah, ki vzamejo veliko časa in dela na svoji osebnosti, si morajo to ljudje tega želeti predvsem zaradi sebe. Če to počnejo zaradi drugih, rezultatov ne bo.

Velikih pet

Vsem terapijam, osebnostnim rastem in dozorevanjem, pa so deli naše osebnosti, ki jih ne moremo spremeniti.

Jedro naše osebnosti so:

  • Odprtost,
  • Vestnost,
  • Ekstraverzija
  • Prilagodljivost,
  • Nevrotizem.

To je glavnih pet osebnostnih lastnosti, ki jih nikoli ne moremo spremeniti. Lahko spremenimo svoje spopadanje s temi lastnostmi in se naučimo prilagajati svoje odzive drugim, a naša osebnost nikoli ne bo drugačna.

Svojih čustev in čustvenih odzivov prav tako ne moremo spremeniti. Če se počutite prizadete in izdane, svojega občutja do te situacije preprosto ne morete spremeniti. Prav tako pa morate imeti to v mislih tudi do čustev drugih, če se vaš partner ne počuti ljubljenega, se morate prilagoditi vi in ne on.

Če vam šesti čut pravi, da nekdo še vedno ni vreden zaupanja pa Mateja Debeljak pravi, da ga je najpametneje poslušati, »Vsekakor ga ni čez ženski instinkt, ki mu je potrebno slediti.«

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close