Se s partnerjem znata pogovarjati o vajinih težavah?

13. april 2023

Se s partnerjem znata pogovarjati o vajinih težavah?

13. april 2023
Foto: Instagram @huelya_marco

Ko se v razmerju pojavijo težave, se je o njih pogosto težko pogovarjati, ne da bi prišlo do prepira. Kako se pogovarjati o težavah, brez da bi jih poslabšali?

Se vam je že zgodilo, da ste načrtovali težek pogovor s partnerjem in čutili izjemno nervozo? Pripravljanje na pogovor, ponavljanje besed, ki jih boste uporabili, vse skupaj je lahko izjemno zastrašujoče. Vsi imamo s tem kdaj težave, vendar je učenje, kako imeti težke pogovore, bistveno, če želite, da vaše razmerje traja.

Certificirana življenjska trenerka Mitzi Bockman je delila nekaj nasvetov, ki bodo pogovor olajšali in omogočili, da je ta uspešen.

1. Opustite predpostavke

“Ko sedim in razmišljam o težkem pogovoru, ki ga bom imela s svojim partnerjem, si predstavljam njegove najrazličnejše reakcije na to, kaj bom rekla. Nekatere so umirjene, druge jezne, pri nekaterih pa se pojavijo tudi solze. In to je vse, o čemer lahko razmišljam – celo bolj kot o vsebini pogovora. Ne vem, kaj se bo zgodilo, in to me skrbi,” opisuje običajno situacijo Mitzi.

Foto: Instagram @huelya_marco

Da bi se lažje pogovarjali o težkih stvareh, najprej opustite te predvidene izide. “Nimate pojma, kako se bo vaš partner odzval, zato je zapravljanje vsake sekunde za vztrajno razmišljanje o tem, kaj bi se lahko zgodilo, popolna izguba časa.”

Zato jih izpustite. Sprejmite, da se bo zgodilo, kar se bo zgodilo, in da izida ne morete nadzorovati.

2. Izberite primeren čas in kraj

“Ko so bili moji otroci majhni in sem se morala z njimi pogovoriti o nečem težkem, sem to vedno storila na enem od dveh mest: v avtu ali na sprehodu,” razlaga Mitzi in pravi, da so težki pogovori veliko lažji, ko smo si z osebo ob strani in se ne gledamo iz oči v oči.

V tem položaju smo manj ranljivi in imamo več časa, da se odzovemo na izjavo. Oči lahko povedo veliko, včasih prehitro, kar lahko povzroči, da se pogovor hitro iztiri.

“Prav tako vedno izberite čas, ki ni stresen. Na primer, ko pride partner s treninga ali druženja s prijatelji. Takrat je sproščen in bo pogovor veliko lažji,” še svetuje strokovnjakinja.

Foto: Instagram @streetwaves

3. Ne napadajte

Vaš cilj je učinkovit težek pogovor, ki primerno naslovi težavo in ima zadovoljiv končni rezultat. Da bi to dosegli, je pomembno, da svojega partnerja ne napadate.

Pogovor naj se začne postopoma in se osredotoča na oba partnerja. Mitzi razlaga, da svojega partnerja najprej prosi, naj oceni njegovo srečo v razmerju na lestvici od 1 do 10. “S tem ga bom postopoma pripravila do tega, da se mi bo odprl o tem, kaj se dogaja. Nato mu lahko zastavim poglobljena vprašanja, na podlagi katerih se bova lahko pogovorila o tem, kako rešiti te težave v odnosu.”

Ne začenjajte pogovora z obtožujočimi stavki, kot je: “Zakaj vedno znova počneš te neumnosti?” S tem boste partnerja le odvrnili od pogovora.

4. Poslušajte

Poslušanje je najpomembnejši del pogovora. Pozorno poslušajte, kaj slišite od osebe, s katero se pogovarjate. Ne samo da lahko pridobite nekaj dragocenih informacij, če bo vaš partner videl, da ste pozorni na njegove besede, bo pogovor stekel veliko bolj uspešno.

Poskusite z refleksivnim poslušanjem. Ko partner nekaj pove, odgovorite, ‘Slišim, kaj mi govoriš, in razumem.’ Te besede mu bodo omogočile, da se bo počutil slišanega in razumljenega,”

pravi Mitzi.
Foto: Instagram @marionetteslove

Ljudje si pogosto želijo biti le slišani. Če se ne počutijo slišane, se lahko razjezijo, zaprejo ali odidejo. To pa ni vaš končni cilj.

5. Vedite, da bo vse v redu

Vemo, da se vsak težek pogovor zdi kot konec sveta, vendar kaj je najhujše, kar se lahko zgodi?

Da, težki pogovori lahko povzročijo bolečino in nelagodje – in morda celo nekaj kratkoročnih ali dolgoročnih posledic -, vendar bo z vsemi v resnici vse v redu. Ta pogovor se odvija zato, ker se imata s partnerjem rada in si želita boljšega razmerja. Kaj je malce bolečine za boljše razmerje?

Bolečina je del procesa rasti. Tudi ta pogovor s partnerjem bo del procesa rasti. Končni cilj pa je rast.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close