Se svojemu partnerju dovolj pogosto zahvalite?

20. november 2022

Se svojemu partnerju dovolj pogosto zahvalite?

20. november 2022
Foto: Profimedia

Ohranjanje razmerja je najlažje, če se zanj trudimo sproti. Ena izmed najlažjih oblik pa je izrekanje hvaležnosti.

Hvaležnost je najpogostejši odgovor, ko pride do vprašanja negovanja in ohranjanja ljubeče zveze. Priznavanje pozitivnih stvari v našem življenju ima mnoge koristi, ki jih lahko občutimo in ki jih znanstveniki celo lahko izmerijo.

Hvaležnost je tudi izjemno dober način, da skrbimo za svoje odnose. Dr. Brian Ogolsky in njegovi kolegi so v svojem pregledu več kot 1000 raziskovalnih člankov opredelili hvaležnost kot eno od 19 ključnih strategij, ki jih ljudje uporabljajo za ohranitev svojih romantičnih odnosov. Ko izrazimo svojo hvaležnost, to izboljša vzajemnost v odnosu in povečuje naše razumevanje partnerjevih potreb.

Glede na to, da obstaja 19 strategij za vzdrževanje odnosov, zakaj bi se osredotočali samo na hvaležnost?

Beseda “hvala” nam je znana

Mnogi smo že od malih nog naučeni reči “hvala”, ko prejmemo darilo ali prijazno gesto. A kljub temu, da smo tujcem vedno navajeni izraziti hvaležnost, pri domačih na to kdaj pozabimo. Hvaležni smo osebi, ki pridrži vrata v trgovini, doma pa partnerju morda niti pokimamo ne več.

Foto: Profimedia

Morda se zdi nepotrebno – ali naravnost smešno – zahvaljevati se partnerju vsakič, ko pripravijo večerjo ali odnesejo smeti, vendar razmislite o tem, da za trenutek obrnete scenarij. Ali ne bi bilo lepo, če bi nekdo na hitro rekel “hvala”, ko sedi za obrokom, ki ste ga pripravili po dolgem delovnem dnevu?

“Dobro je, ko dobimo priznanje za majhne stvari, ki jih naredimo. Hvaležnost nam v veliki meri pomaga, da se počutimo srečne, ker prispevamo k gospodinjstvu, namesto da smo zamerljivi zaradi tega,” utemeljuje strokovnjakinja za odnose dr. Tyler Jamison.

“V daljših zvezah je enostavno domnevati, da partnerji sami vedo, da smo hvaležni, ne da bi morali karkoli reči ali narediti. To je splošno razširjeno napačno prepričanje. Stvari moramo povedati na glas in ‘hvala’ ali ‘cenim te’ sta še posebej v pomoč pri krepitvi naših romantičnih vezi,” še svetuje strokovnjakinja.

Hvaležnost lahko vadimo

Nekatere strategije za krepitev ali ohranjanje naših odnosov zahtevajo sodelovanje naših partnerjev. Pri drugih pa gre za to, kako razmišljamo o odnosu.

Foto: Profimedia

“Imamo nadzor nad tem, kako se odzivamo na svoje partnerje in na kaj se osredotočamo v naših vsakodnevnih interakcijah z njimi. Hvaležnost je ena izmed posameznih strategij, ki jo lahko preizkusimo sami, ne da bi pri tem potrebovali sodelovanje drugih,” pravi Tyler in dodaja, da hvaležnost običajno razumemo kot reakcijo, ko nekdo naredi nekaj lepega za nas.

Ni pa nujno, da gre za odziv na določen dogodek. Prav tako lahko začutimo in izrazimo splošen ton hvaležnosti do naših partnerjev. Lahko poiščemo dele odnosa, ki delujejo, in zanje gojimo občutek hvaležnosti. Je vaš partner odličen pri tem, da se počutite podprte? Vam prinese kavo? Vas spravlja v smeh? Se ukvarja z vsemi hrošči, ki jih sovražite?

“Tudi če tega ne razložimo ali izrazimo posebej našim partnerjem, lahko naša hvaležnost in spoštovanje spremenita našo interakcijo v pozitivno smer.”

Hvaležnost je nalezljiva

Ko razvijemo navado izražanja hvaležnosti za naše partnerje, lahko to pomaga našim drugim odnosom. Tyler razlaga, da je “en najučinkovitejših modelov vzgoje, ki jih starši uporabljajo za vzbujanje hvaležnosti pri svojih otrocih, da s svojimi dejanji jim pokažejo, kako naj to storijo. Ko glasno izražamo hvaležnost v naših družinah in na drugih mestih, drugi to poberejo in storijo enako.”

Foto: Pexels

Če se navadimo pogosteje reči “hvala”, to lahko pomeni priznanje našim partnerjem ali otrokom za stvari, ki jih pričakujemo od njih. Ni nam treba “varčevati” hvaležnosti za velike geste. Številni majhni izrazi hvaležnosti se kopičijo in večajo občutek cenjenosti v odnosu.

Hvaležnost je preprosta in enostavna navada, ki jo je treba gojiti. Večina od nas jo že ima – le aktivirati jo moramo pri naših partnerjih. Če iščete preprosto stvar, ki bo okrepila vaš odnos, je dobro, da začnete pogosteje govoriti “hvala”.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close