Se to res splača?

25. junij 2021

Se to res splača?

25. junij 2021
Profimedia

Vedno redkeje je govora o mamah gospodinjah, ki ostanejo doma. Je to sploh prava odločitev in o čem morate razmisliti…

Pew research poroča, da v Ameriki kar eden izmed petih staršev ostane doma in skrbi za otroke, v Sloveniji, pa je to redkost. Ko pride do pogovora, za kaj vse gospodinja skrbi običajni o opravilih niti ne razmišljamo. Uporabnica starševskega čveka, pa je vprašale ostale uporabnike, kaj res bi tisti starš, ki ostane doma, vse moral postoriti.

»Teoretično – dva imata 3 otroke stare recimo 1,3 in 6 let. Hišo dvorišče vrt sadovnjak. Psa mačko kokoši zajce ipd. Eden se odloči, da bo ostal doma, drug bo hodil v službo – načeloma odhod od doma ob 7:00, prihod ob 16:00. Kaj vse bi moral sam zrihtat oz. narediti ta, ki ostane doma?« je odprla debato avtorica.

Gospodinjska opravila

Večina uporabnikov se je strinjala, da je najbolj pomembno, da je skuhano kosilo in hiša čista. Prav tako, da je za otroke poskrbljeno. Ena izmed uporabnic, ki je tudi sama gospodinja je delila, da zato otroci ne hodijo v vrtec ali šolo. »Pri nas sva se oba zavedala, da jaz ostajam doma predvsem zaradi otrok, kar pomenim da bodo otroci rastli s staršema ne pa z vzgojiteljicami oz. učiteljicami, ne pa da bom služkinjo špilala in bajto glancala.«

»Zjutraj peljem otroke v vrtec/šolo ob 8:00. Okoli 9:00 pride tetka, ki nam čisti in pospravlja – ponavadi jo počakam in dam navodila. Parkrat mesečno pride zraven še striček, ki nam vzdržuje okolico in mu dam navodila kaj je okoli bajte za postorit. Potem grem v nabavo pa na kavico s kakšno kolegico ali mamo ali pa h kozmetičarki ali pa v shoping ali fitnes. Okoli 12:00 kliče mož, če greva na malico. Ob 13:00 grem po otroke in gremo v park oz jih peljem na dejavnosti. Ob 15:00 skuham lažje kosilce. Ob 16:00 pride domov mož in pojemo kosilce, mož skuha kavico, jaz pospravim kuhinjo. Popoldan gremo skupaj ven – športat ipd. Zvečer mož okopa otroke, jaz pripravim večerjo,«

je podrobno delila svoj urnik ena izmed uporabnic.

Kaj pa finance?

Nekateri pa so izpostavili, da to pomeni, da ima gospodinjstvo samo en vir prihodka. Finance je za tako potezo treba dodobra preštudirati. »Najprej bi bilo treba preživeti samo z moževo plačo mogoče tudi kakšno leto tvojo dati za prihranke kot, da je ni. in ja bila bi rezerva, ki pride prav če pride karkoli večjega. Lahko pa pričakuješ malo manjše stroške za vrtec malo se bo poznalo tudi na dohodnini vrjetno bo na vrtu zrasla kakšna stvar več pri hrani zna biti tudi manjše odstopanje odvisno koliko sedaj kuhate oz. jeste doma…«

Profimedia

Prav tako v kasnejših letih to pomeni samo eno pokojnino »Eno izmed vprašanj je vprašanje pokojninskega zavarovanja, ne zgolj v tekočem finančnem smislu, temveč tudi v bolj dolgoročnem smislu. Torej v smislu, kaj bo pa na stara leta? Bosta lahko kolikor toliko dostojno živela tudi z eno samo pokojnino? Bodo otroci zaradi tega, ker je eden ostajal doma in jim bil na razpolago, pokrili to finančno luknjo?« je izpostavil eden izmed uporabnikov. Dodal pa je tudi, da je vprašanje tudi v socializaciji gospodinje, saj naj bi le-ta sedaj ves svoj čas čez dan preživela sama.

Slabosti in prednosti

Konsenz med uporabniki je bil predvsem, da je vse stvar dogovora. Partnerja se med seboj dogovorita kaj pričakujeta, da je storjeno in kako se stvari razdelijo. Če se odločate, ali bi eden izmed vaju s partnerjem raje ostal doma in skrbel za družino in dom, v nadaljevanju preberite slabosti in prednosti te odločitve.

Otrokom ste vedno na voljo.

Pozitivna plat tega je, da ste svojemu otroku tako vedno na voljo, ko potrebuje pomoč. Otroci se tako počutijo varneje. Negativna plat tega pa je, da se lahko včasih počutite ujete. Ker vsak potrebuje čas zase, je pomembno, da skrbite tudi za svoje mentalno zdravje in čas zase.

Nikoli niste sami

Vaši otroci so tako venomer z vami, prisotni boste pri prvih korakih, besedah in ostalih prelomnicah. Vendar prav tako, nikoli niste sami, še na stranišču najbrž ne bost sami. Z otroci, ko so dovolj stari, se morate pogovoriti tudi o osebnih mejah.

Profimedia

Drugačne vrste služba

Sedaj je vaša služba skrb za otroke in dom. Tako lahko vso svojo pozornost in energijo posvetite svojim otrokom in domu, saj ni skrbi v zvezi z delom. Lahko pa se zgodi, da boste pogrešali svoje sodelavce in delo, in tudi plačo, saj tako skrbite sami zase. Svojo energijo lahko kdaj usmerite v kakšne dobrodelne namene in projekte, tako se še vedno lahko počutite, da prispevate tudi k družbi.

Popolna odgovornost

Za vzgojo in odraščanje svojega otroka ste sedaj popolnoma odgovorni vi. Ne boste se počutili, kot da ga vzgojiteljica vzgaja za vas. Vi prilagodite kaj in kdaj se je, spi, igra, njihova varnost pa je tudi popolnoma v vaših rokah. Ker ste zaprti v svojem balončku s svojim otrokom, vseeno poskrbite, da ostanete v stiku s prijateljicami in drugimi mamami. Ne smete zgubiti stika s zunanjim svetom.

‘Šef hiše’

Vi kuhate, plačujete račune, pospravljate, čistite, vozite naokoli. Dobra stvar je, da imate vse vi pod nadzorom. Lahko pa se zgodi, da začnete počutiti, kot da je vsa odgovornost na vas, kar zna biti stresno. Vseeno kdaj prosite partnerja za pomoč, da se prav tako vplete v otrokovo in vaše življenje ter vama pomaga.

Spremeni se družbeno življenje

Sicer boste spoznali tudi druge mame in očete, ki skrbijo za vse doma in si z njimi delite interese. Tako si lahko skupaj vzamete odmor in se pogovarjate o podobnih težavah. Vendar boste najbrž tudi opazili upad hobijev in aktivnosti, ki ste se jih udeleževali prej. Zabave in službeni dogodki vam ne bodo več na voljo. Poskrbite, da obdržite kontakte tudi z ljudmi iz službe in ostalimi prijatelji, ki imajo podobne hobije, da se jih še vedno lahko udeležite.

Poleg finančnih vprašanj in spremenjene dinamike življenja, je pri takih odločitvah potrebnega veliko premisleka. Preden sprejmete tako veliko odločitev, poskrbite, da sta s partnerjem na isti strani, ter da se zavedate v kaj se spučate.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close