Se vam sanja o bivšemu? To vam sporočajo vaši možgani!

18. maj 2023

Se vam sanja o bivšemu? To vam sporočajo vaši možgani!

18. maj 2023
Foto: Instagram @lunya

Izpadanje zob, beg pred nečem … vse to so motivi, ki se pogosto pojavljajo v naših sanjah ter nas strašijo. Toda ali je še kaj strašljivejšega od sanj o bivšemu?

Verjetno ste že kdaj poguglali: “Kaj pomenijo sanje o …?”, da veste, da imajo sanje določen pomen. Sanje o bivšemu nas morda navdajo s krivdo in sramom, še posebej, če smo v novi zvezi, ali pa nam je preprosto nerodno, da ima oseba še vedno prostor v naši podzavesti. 

Zavedati se moramo, da nismo edini, o bivših sanja ogromno ljudi, čeprav točne statistike nimamo. Ne glede na to, ali gre za nedavnega nekdanjega partnerja ali za naš prvo simpatijo iz otroštva – vsak kdaj pa kdaj sanja o svojih bivših.

Toda, zakaj?

Foto: Instagram @cozyearth

Nekdanji partnerji se v naših sanjah pojavijo iz različnih razlogov in na različne načine. Glede na temeljne težave, s katerimi se soočamo, lahko ugotovimo, zakaj se ti ljudje ali ta človek pojavlja v naših sanjah. V nadaljevanju naštevamo pet poglavitnih vzrokov zaradi katerih sanjate o bivšemu.

1. Še vedno ga ljubite

Sanje o bivšem pogosto nakazujejo na to, da bivšega še niste preboleli. Pogosto so takšne sanje zelo boleče, saj lahko sanjate o tem, da sta s partnerjem spet skupaj, lahko gre za sanje, v katerih želite vdreti v njihov dom, kar nakazuje na to, da želite razumeti, kaj se je zares zgodilo, njegov dom pa predstavlja njegove misli, vaš poskus vloma pa željo po tem, da vidite v njegove možgane ter razumete, zakaj se je razšel z vami.

Če sanjate o tem, da se vam bivši opraviči in vam pove, da vas spet ljubi, gre za pobožne želje o tem, česar si močno želite, obenem pa tudi za podzavestno željo, da bi se spet dobro počutili.

2. Čustveno ali spolno nezadovoljstvo v trenutnem razmerju

Sanje o bivšem, s katerim ste bili v razmerju več let nazaj, ali pa o bivšem, ki je bil vaša prva velika ljubezen običajno pomenijo, da pogrešate tiste metuljčke iz časa prve ljubezni. To se lahko zgodi v razmerju, v katerem vam je preveč udobno ter rutinirano. 

Foto: Instagram @marine_audineau

Naša prva ljubezen se namreč za vedno vtisne v naših možganih ter bo za vedno predstavljala ljubezen, poželenje in strast, zato so sanje o tem, da imate spolni odnos z bivšim, ste spet v razmerju z bivšim, ga iščete ali pa srečate ter si želite njegove pozornosti, morda je celo v smrtni nevarnosti in ga poskušate rešiti, znak, da si želite teh čustev v trenutnem razmerju.

3. Nezadovoljstvo s trenutno življenjsko situacijo

Včasih preprostno ne gre za bivšega, čeprav so sanje o njem. Včasih ta oseba zgolj predstavlja določen trenutek v našem življenju ter nas same v tistem trenutku. Tudi če sanjamo o spolnih odnosih z bivšim ali pa da smo spet v razmerju z njimi – to lahko kaže zgolj na željo, da si želimo biti takšni, kot smo bili takrat, v tistem času z njim, in to nima ničesar opraviti z željo po razmerju s to osebo.

4. Nerazčiščena čustva o bivšem

Prevara in zloraba v razmerju v nas pustita globoke rane, ki lahko vodijo tudi do sanj o tej osebi. Sanje o človeku, ki nas je prevaral ali zlorabil več let nazaj, lahko nakazujejo na to, da se podzavestno počutimo ogrožene v trenutnem razmerju. Sanje o tem, da nekdo kriči na nas ali pa nas je prevaral, nas na tak način lahko tudi opozorijo na našo trenutno situacijo, obenem pa nam sporočajo tudi, da morda trpimo za posttravmatsko stresno motnjo ali pa se še vedno krivite, da ste se znašli v tistem razmerju.

5. Sprejeli smo svojo preteklost

Običajno sanjamo zato, ker poskušamo podzavestno rešiti določene težave. Sanje o bivših, glede katerih nimate nerešenih čustev ali pa nimate težav v vsakodnevnem življenju, so zato redke. Če gre za res neprijetne pretekle zveze, se lahko zgodi, da o osebi sanjate zato, ker ste sprejeli svojo preteklost in ugotovili, da vas je izkušnja naredila močnejše.

Foto: Instagram @cozyearth

Kdaj naj nas torej skrbi?

Sanje o bivšemu so nekaj običajnega in doživi jih ogromno ljudi. Takšne sanje nas bi morale skrbeti le, če o bivšemu sanjamo neprestano in dlje časa, sanje pa negativno vplivajo na naše misli in razpoloženje, tudi ko smo budni.

V primeru, da se vam sanje dlje časa ponavljajo, se posvetite analizi svojih sanj: kakšne občutke občutite v sanjah? V katerih situacijah se ti občutki ponavljajo, ko ste budni? Verjetno je prav to težava, ki jo želi vaša podzavest rešiti – na žalost prav s pomočjo bivšega.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close