Se zbujate ob treh ponoči? Razlog za to je preprost.

04. december 2021

Se zbujate ob treh ponoči? Razlog za to je preprost.

04. december 2021
Avtor: Unsplash

Obstaja fenomen ljudi, ki se stalno zbujajo med tretjo in četrto uro ponoči. Za to v resnici obstaja medicinski razlog. Razkrivamo kaj se zgodi med ”volčjo uro” in kaj lahko storite.

Vsi smo se že kdaj spopadli z nespečnostjo. Nekateri težko zaspijo, drugi nimajo nikakršnih težav, a se pogosto zbudijo ponoči in ne morejo nazaj zaspati. Razlik je toliko, kot je ljudi. A obstaja fenomen, ki ga strokovnjaki opažajo pogostejše od drugih. Poimenovali so ga ”volčja ura”.

Volčja ura: krivi so hormoni

Se pogosto zbujate med tretjo in četrto ponoči? To ni naključno, za tem stoji zdravstveni razlog. Prebujanje ob tej uri je povezano z ravnjo naših hormonov, točneje z interakcijo melatonina, serotonina in kortizola. Melatonin poznamo kot hormon spanja, ki ga naše telo proizvaja zvečer, nato pa ga pretvori v ”hormon dobrega počutja”, serotonin. Sproščanje kortizola pa je stresna reakcija telesa.

Okoli tretje ure ponoči nam telesna temperatura občutno pade, raven melatonina pa je visoka. Istočasno so naše ravni kortizola in serotonina nizke. Zaradi visoke ravni melatonina je naše potrebno ravnovesje hormonov za dober spanec porušeno – zato se lažje prebudimo.

Raziskovalci spanja uri med tretjo in četrto pravijo ”volčja ura”. Ta izraz pa izhaja še iz antičnih časov in označuje čas noči, ko ni bil nihče buden, razen volkov.

Avtor: Unsplash

Nasveti za prekinjen spanec: kaj pomaga, da nazaj zaspite?

  1. Globoko vdihnite

Dobra metoda za sprostitev in ponovno umirjenost je tehnika zavednega dihanja 4-4-4: vdihavajte štiri sekunde, zadržite dih štiri sekunde in nato izdihujte štiri sekunde. Ugotovili boste, da ste po nekaj vdihih in izdihih veliko bolj pomirjeni in boste lažje zaspali.

2. Prižgite luč in berite

Ste začeli preveč razmišljati in se sedaj zdi spanec nemogoč? Potem je bolje, da prenehate poskušati. Strokovnjaki svetujejo, da po 15 do 20-ih minutah preprosto poskusite početi kaj drugega. Morda vam bo pomagalo, da prižgete luč in berete, dokler ne postanete zaspani.

3. Vstanite

Nič ne pomaga? Potem je bolje, da vstanete. Vendar čim bolj počasi in previdno. Najbolje je, da počasi spijete kozarec vode in morda sedite nekaj časa na kavču. Ne prižigajte luči, da se ne zbudite preveč. Izogibajte se telefonu ali računalniku, razen če imajo možnost nočnega načina z modrim filtrom svetlobe, ki je nežnejši za oči.

4. Ne vračajte se v posteljo, dokler niste utrujeni

Ključno je, da se ne vračate v posteljo, samo zato, ker se zafrustrirani in želite spati. To je začaran krog, ker se boste v takem razpoloženju težko umirili. Zato se ne vračajte v posteljo, dokler niste res utrujeni in zaspani.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close