Seksizem v nogometu: izziv tako za igralke, kot gledalke tega športa!

30. november 2018

Združenje ‘Ženske v nogometu’ (Women in Football) je 2017 in 2018 zabeležilo 400-odstoten porast prijav zaradi diskriminatornih in seksističnih izjav, kriva so predvsem družbena omrežja.

Omenjeno združenje, ki skrbi za varstvo pravic žensk in njihove zastopanosti v nogometu, je letos poleti izdalo zaskrbljujoče poročilo: diskriminacija žensk v tem športu in število sekstističnih izjav, uperjenih proti ženskam kot poklicnim igralkam nogometa, mednarodnim sodnicam v nogometu, zaposlenih pri različnih nogometnih organizacijah in celo proti ženskam kot gledalkam nogometa sta se povečala za dobrih 400 odstotkov. Združenje ‘Ženske v nogometu’ (WIF) je v l. 2017 in do izdaje poročila v l. 2018 dobilo kar 271 prijav zaradi šovinizma, seksizma in kršenja človekovih pravic.

Zazibali smo se v lažen občutek varnosti, da sta tako rasizem v nogometu, kot seksizem proti ženskam (na vseh področjih, torej tudi v nogometu) že preživeta, da to občutje prakticirajo samo še posamezni nerazgledani primitivci, a žal se je izkazalo, da v sodobnem svetu, ki ga povezuje svetovni splet, stvari niso kaj dosti drugačne kot 155 let po tistem, ko je nogomet postal uradno priznan šport.

Prav družbena omrežja so največji in najpogostejši vir resnih seksističnih obtožb, za povrh se je povečalo število seksističnih izjav, ki s svojo vsebino napadajo najbolj vidne, ugledne in izpostavljene ženske v nogometu; celo priznane in dolgoletne mednarodne sodnice pri FIFI žal niso izjema, ampak so pogoste tarče napadov.

Žalitve, napadi in grožnje, ki jih je treba vzeti resno

Ta dejstva za nekatere poznavalce niso presenetljiva, a vsekakor so res zaskrbljujoča. Namesto, da bi leta 2018 že pometli z vsemi predsodki, se zgodovina ponavlja, nestrpnost do drugače mislečih (ne le do priseljencev) in očitno celo do žensk v nekoč tradicionalno moških športih, je žal v porastu. Kaj vse se je znašlo med 271 prijavami, ki so jih oblasti vzele resno?

Pristojni so med prijavami našli konkretne kršitve, s katerimi se sedaj ukvarjajo organi pregona v državah, od koder prihajajo (moški) osumljenci: od spolnega nadlegovanja, rasizma zaradi drugačne barve kože, pripomb o tem, kaj bi ženske smele delati in česa ne in celo grožnje z nasiljem ženskam, ki delujejo profesionalno ali ljubiteljsko v nogometu: žalitve, napadi in grožnje so bili namenjeni tako igralkam, trenerkam in sodnicam v nogometu, kot tudi novinarkam poročevalkam z nogometnih tekem in celo ljubiteljicam, navijačicam oziroma gledalkam tega športa!

Združenje poroča, da so se kršitve zgodile ne le na spletu in družbenih omrežjih (285,4-odstotni porast), temveč tudi v živo: med letošnjim svetovnim prvenstvom v nogometu, ki ga je gostila Rusija, so se verbalni ali celo fizični napadi dogajali denimo v klubih in gostilnah, kjer je občinstvo spremljalo tekme; na dni, ko so potekale tekme, se je število incidentov povečalo za 133,3 odstotka; nesramne opazke in seksistične izjave pa so ženske požirale od moških tudi na delovnem mestu v svojem službenem okolju (112,5-odstotni porast).

V nogometu ni prostora za seksizem!

Omenjene prijave so najbrž vrh ledene gore, saj ženske večino kršitev ne prijavijo, pred konkretno združenje jih je prišel le manjši del. Po njihovih izkušnjah ženske seksizem na delovnem mestu denimo prijavijo samo v enem od 10 primerov.

Nestrpni žal niso le gledalci in oboževalci nogometa, ampak celo moški, ki sami delajo v nogometu. Tako je lani nogometni trener David Moyes zabrusil novinarki Vicki Sparks, reporterki TV mreže BBC, da bi ji nekdo moral dati klofuto. Moyes je aktualni nogometni trener ekipe Sunderland, ki je bil pred tem strateg ‘Rdečih vragov’, kot pravijo nogometnemu klubu Manchester United. Moyes je lani pomladi reporterki BBC-ja na vprašanje, ali ga prisotnost lastnika Ellisa Shorta postavlja pred večji pritisk, odvrnil z odločnim ‘Ne’, a mikrofoni so ga ujeli, ko je nato skozi zobe siknil opazko:

“Morala bi dobiti klofuto, čeprav si ženska,”

v nadaljevanju tekme pa je novinarki celo grozil, naj bo ‘naslednjič ob obisku njihove tekme previdna, da se ji kaj ne zgodi’. Britanska ministrica za šport dr. Rosena Allin-Khan je na Angleško nogometno zvezo (FA) takoj poslala dopis, da morajo v tem primeru ukrepati in Moyesa kaznovati. Čeprav se je trener javno opravičil (enako lastnik in manager kluba), novinarka pa ni vložila tožbe, ženskam ostaja grenak priokus. Nogomet je resda igra čustev, a prostora za seksizem in rasizem v nogometu ni!

Na seksizem v nogometu opozarja tudi Mednarodna nogometna zveza FIFA, ki je pred letošnjim svetovnim nogometnim prvenstvom v Rusiji naročila TV družbam, ki so prenašale SP (in nacionalnim nosilcem pravic do prenosa), da ne smejo usmerjati objektivov na t.i. ‘vroče navijačice’ oziroma čedne gledalke med občinstvom. To so snemalci do zdaj vedno radi počeli, na veselje moške publike pred TV ekrani in bralcev športnih revij ter časopisov. Federico Addiechi, ki je zaposlen kot vodja za korporativno in družbeno odgovornost pri tej organizaciji, je priznal, da FIFA politike proti seksizmu nad ženskami še ne izvaja aktivno, a ukrepa, če opazi kršitve. Prav na novinarski konferenci pred tekmo med Anglijo in Hrvaško so denimo opazili nekaj primerov nasilnega poljubljanja in otipavanja športnih novinark, pred in med prenosi tekem v živo pa več kot 30 primerov spolnega nadlegovanja s strani navijačev na ulicah. Nekateri ‘navijači’ so morali zaradi teh izgredov celo zapustiti Rusijo.

Moški ženske preizkušajo, ali sploh kaj vedo o pravilih igre

Ženske se – zlasti običajne ljubiteljice nogometa – pogosto srečujemo tudi s tipično moškim predsodkom v slogu ‘Baba si, kaj pa ti veš o fuzbalu!’. A to se ne dogaja le v Sloveniji. Nazaj ‘za štedilnik in k otrokom’ moški navijači nogometa radi ‘pošiljajo’ ženske gledalke in ljubiteljice igre z žogo tudi v bolj ‘razvitih’ državah. Moški so pri tem bodisi pokroviteljski, bodisi izjavijo (če ugotovijo, da dotična ženska vseeno nekaj ve o nogometu), da ‘gotovo spremlja nogomet samo zaradi Ronalda, Griezmanna, Neymarja ali Rodrígueza, v preteklosti pa zaradi Beckhama, tako je užaljen njihov moški ponos. Ali res menijo, da ženske, ki spremljamo nogomet, to počnemo le zaradi najlepših nogometnih igralcev?

Aisha Manoj, gledalka tekem in navijačica kluba Manchester United, je na temo moškega seksizma v nogometu britanskemu tisku povedala tole:

“Najprej te fantje obtožijo, da gledaš nogomet samo zaradi enega ali dveh čednih igralcev; enako trdijo za tvoj najljubši klub, češ da si njegova navijačica samo zaradi Ronalda. No, jaz navijam za Rdeče vrage, za njih pa Ronaldo ne igra! In veste kaj? Ženske imamo pred seboj še dolgo pot, da se dokažemo kot ljubiteljice te čudovite igre. Kajti, ko moški ‘pokurijo’ klasičen arzenal šovinističnih obtožb, sledi njihova navidezno najmočnejša preizkušnja: začnejo te spraševati o nogometnih pravilih in te skušajo zasačiti pri neznanju ter ti dokazati, da nimaš pojma!”

Mednarodna agencija Nielsen, ki slovi po raziskavah trga, je z analizo potrdila, da je nogomet med ženskami najbolj priljubljen šport. Spremlja ga kar 31 odstotkov TV gledalk na 18 trgih sveta, kjer je leta 2017 naredila raziskavo marketinška agencija Nielsen. Tržno nišo so oglaševalci že zaznali in sedaj ne ponujajo le oglasov za pivo in moške britvice, to se je dalo opaziti že na letošnjem (moškem) SP v Rusiji, še bolj pa se bo bržkone odrazilo prihodnje leto, ko v Franciji poteka Svetovno prvenstvo v ženskem nogometu.

Leto 2018 – nov mejnik za ženske v nogometu

Leto 2018 bo v nogometu ostalo v spominu kot nov mejnik in to predvsem za ženske. Že omenjena BBC-jeva novinarka Vicki Sparks iz uvoda članka je bila obenem prva ženska, ki je prenos SP na britanski televiziji komentirala v živo; Claudia Neumann je enako kot Sparksova naredila za Nemčijo in nemške gledalce letošnjega SP. Tudi TV mreža Fox je prvič h komentiranju in mikrofonu pripustila žensko. In zgodilo se je še nekaj pomembnega: nogometna vročica je letos tako močno zajela svet, da so celo iranske ženske lahko končno trumoma drle na nogometni stadion v Teheranu, prvič po letu 1979 in režimu, ki je ženskam odrekel kar nekaj pravic, da so si lahko ogledale svoje moštvo, ki je tekmovalo na SP proti Španiji.

A v nogometu še vedno ostaja odprtih nekaj vprašanj, povezanih s spolno neenakostjo. Med temi je denimo izrazita podplačanost ženskih poklicnih nogometašic v primerjavi z moškimi nogometaši klubskih in državnih reprezentanc, ki dobivajo velikanske dvomestne milijonske pogodbe, uživajo zvezdniški status in posojajo obraz, telo ali glas mnogim podjetjem v individualnih sponzorskih dogovorih, ki so lahko težki več milijonov evrov, britanskih funtov ali ameriških dolarjev.

Najboljša nogometašica na svetu je Brazilka Marta Vieira da Silva

Tudi razvpite in v javnosti prepoznavne niso tako, kot moški kolegi; celo veteranko ženskega nogometa, Marto Vieiro da Silva, ki je sicer velika legenda ženskega nogometa, poznajo samo resnični ljubitelji ter ljubiteljice žoge, ki spremljajo ženski profesionalni nogomet na klubski in reprezentančni ravni.

5-krat najboljša dobi 100-krat manj od najboljšega z enakim številom ‘Zlatih žog’

Marta Vieira da Silva, 32-letna brazilska nogometašica, neustavljiva mišičasta ‘napadalka’ ženske ekipe, ki igra v ženski nogometni reprezentanci Brazilije, ima rekord največjega števila doseženih golov na zadnjih Svetovnih prvenstvih v ženskem nogometu in je sploh edina ženska igralka iz tega športa, ki so jo kar petkrat razglasili za najboljšo nogometašico vseh časov! Kljub temu njena letna plača (po podatkih, dostopnih pred nekaj leti) znaša samo 400.000 USD, kar je daleč od nogometnih bogov moškega spola, ki so vajeni desetkratnika ali celo stokratnika da Silvinega letnega zaslužka!

Da ženske ne znajo igrati nogometa? Pa še kako dobro in borbeno!

Oglejmo si številke na strani moških megazvezdnikov: 33-letni Portugalec Cristiano Ronaldo, ki za domačo reprezentanco igra na državnih prvenstvih, sicer pa ga je od Real Madrida, za katerega je Ronaldo igral 9 let, letos za 120 milijonov evrov odkupil italijanski Juventus, bo na leto z novo pogodbo in igranjem za Juve zaslužil 30 milijonov evrov, s tem je na lestvici drugi najboljše plačan nogometaš na svetu (po dosedanjih in še pričakovanih zaslužkih). Ronaldo, ki je pri Realu nosil dres št. 7, si je smel pri novem ‘šefu’ sam izbrati št. dresa in zopet se je odločil za ‘srečno sedmico’.

CR7, drugi po plači, a enako število Zlatih žog kot Leo Messi in Marta Vieira da Silva!

Tako je tudi z njegovim rivalom, Argentincem, 31-letnim Lionelom ‘Leom’ Messijem, ki že vsa leta brca žogo za FC Barcelona in zraven še za Nogometno reprezentanco Argentine. Messi in Ronaldo imata oba po 5 najprestižnejših nogometnih pokalov Ballon d’Or oziroma ‘Zlatih žog’, torej sta izenačena (to krhko ravnovesje se utegne spremeniti 3. decembra letos v Parizu, ko se bo ponovno razglasilo najboljšega nogometaša na svetu). No, da ne pozabimo, po številu najbolj eminentnih nagrad v nogometu sta v resnici izenačena z žensko kolegico, vodilno v svetu, saj ima Brazilka Marta Vieira da Silva prav tako v lasti 5 prestižnih nagrad Ballon d’Or! Vendar je Messi finančni zmagovalec duela ‘Ronaldo-Messi’: s 40 milijoni EUR letnega zaslužka pri FC Barcelona nameč za 10 mio EUR na leto prekaša Portugalca, energično napadalko Marto da Silva pa celo za stokrat!

Kaj vse ‘požirajo’ ženske, ki hočejo igrati nogomet?

Da Silva bi nedvomno lahko dosegla več in tudi zaslužila več, a zaradi zvezdniških zaslužkov moških poklicnih kolegov ni zagrenjena ali zavistna. Raje ostaja v svojem mestu, nogomet je zanjo predvsem ljubezen, ne pa vir zaslužka. Slednjega uporablja tudi v dobre namene, npr. za promocijo dekliškega in ženskega nogometa. Marta je v namen osveščanja o ženskem nogometu s kolegicama Mariangelo Maturi in Claudio Jardim posnela film z naslovom “The Beautiful Game for Girls” (Lepa igra za dekleta), dokumentarec o preprekah, ovirah in predsodkih, s katerimi se mora spopasti ženska, ki ljubi nogomet, ga hoče igrati in v njem doseči cilje ter postati priznana nogometna igralka. Dokumentarni film prikaže, kako se morajo dekleta bojevati, da bi lahko brcale žogo, in koliko nadlegovanja, žaljivk, opazk ter nasilja morajo požreti že od mladih nog, ko stopijo na posvečena ‘moška tla’.

Kdo bi si mislil, da ta lepa, a zahtevna igra, ki navsezadnje ni drugega kot razvedrilo (za hip pozabimo dejstvo, da gre za resen posel s še resnejšimi vsotami, ki se vrtijo tu), ta ‘najbolj pomembna postranska stvar na svetu’ lahko razlije toliko žolča, ko na zelenico stopijo ženske. Novinarka Irene Caselli je spremljala snemanje Martinega dokumentarca z njenima sodelavkama in o tej izkušnji letos napisala članek, ki ga je naslovila ‘V presenetljivo seksističnem svetu nogometa’, objavila ga je na avstralski spletni strani SBS. No, v nekaterih državah ženske ne smejo iz hiše brez spremstva moškega sorodnika, nimajo volilne pravice ali pravice vožnje avta, pravice do izobraževanja, upravljanja s svojim denarjem in s poklicnimi ambicijami – le zakaj bi voditelje teh držav skrbela še enakopravnost spolov v nogometu?!

Diskriminacija ženskih športov tudi v medijih

Kljub leporečju in ustavam, ki zagotavljajo ter varujejo enakopravnost spolov in vseh ljudi ne glede na raso, barvo kože, veroizpoved, spol, itd., ima le 23 odstotkov Fifinih držav članic na ravni lastne krovne nogometne organizacije poseben oddelek ali tim, ki je namenjen razvijanju, spodbujanju in uveljavljanju ženskega nogometa v družbi, treniranju žensk in ozaveščanju, da so ženske enakopravne, ko gre za žogobrc na zelenicah ter se ukvarjajo z razvojem ženskih talentov v ekipah. Z veseljem in ponosom povejmo, da je Nogometna zveza Slovenije (NZS) ena od teh članice FIFE, ki so še v manjšini ter spodbujajo razvoj ženskega nogometa na profesionalni ravni!

Diskriminacija se dogaja tudi pri medijskem ‘pokrivanju’ tekem ženskega nogometa na klubski, nacionalni, evropski ali svetovni ravni. Bi lahko verjeli, da so le 4 odstotki medijskih vsebin na športnih TV kanalih/v tisku/revijah/na spletu posvečeni ženskemu športu in da je med novinarji, poročevalci ter komentatorji iz športnih uredništev medijskih hiš le 12 odstotkov žensk oziroma deklet? Do teh rezultatov je z neodvisno raziskavo prišla mednarodna agencija UNESCO (Organizacija za izobraževanje, znanost in kulturo pri Združenih narodih).

Bo SP v ženskem nogometu l. 2023 nova priložnost?

In medtem čakamo, da se bo kaj spremenilo – najprej v naših glavah in nato še v kolektivnemu dojemanju. Naslednje leto se pripravlja SP v ženskem nogometu v Franciji. Avstralija pa se že ogreva za gostovanje ženskega svetovnega pokala v nogometu (Women’s World Cup) štiri leta kasneje, l. 2023. Avstralci so v ta namen tudi lansirali kampanjo s ključnikom #Imagine2023. Ženski nogomet je prehodil dolgo pot, a čaka nas še nekaj naporov, da odpravimo zastarele poglede.

Kot pravi najboljša ženska nogometašica Marta Vieira da Silva, je svet še vedno poln predsodkov do ženskega nogometa:

“Seksizem leta 2018 še kar vztraja, celo odkrito se slišijo predsodki, da ženske za to igro nismo primerne oziroma usposobljene. Če javnost ne bo sprejela tega, kar počnemo z vsem srcem, potem ljudje ne bodo hodili na nogometne stadione ali spremljali prenosov tekem ženskega nogometa,”

je realistična.

Avstralija se že ogreva za svetovni nogometni pokal v ženskem nogometu leta 2023

Žal, dodaja da Silva, nihče nima čarobne paličice, da bi to spremenil, sploh čez noč. Najboljša nogometašica sveta zato predlaga, da se ženske bojujemo naprej, pokažemo svetu svoj zgled in navdihnemo svoje otroke; le tako bodo prihodnje generacije ženski nogomet sprejele za samoumevnega, kot nekaj, kar nikogar (niti moških) ne ogroža, ampak je tu za vse nas. Nogomet nas razvedri, v nas zbudi čustva, spodbudi zdrav tekmovalen duh, navdihne za redno telesno vadbo. Gre za plemenito igro, ki povezuje narode in vse ljudi na svetu, zato bi smel nogomet igrati vsak, otrok ali odrasel, ženska ali moški, ne glede na barvo, raso in veroizpoved. Upajmo, da bo leto 2023 še dodaten korak v to smer!

 

Besedilo: Dragica Sušnik

Foto: The Telegraph, Wire, Spiegel Online, IBTimes, The Atlantic.com, Manchestereveningnews, ChannelNews Asia, SBS.com, Airtel Uganda Football, FIFA

New Report

Close