Ker ima bipolarno motnjo, bo Selena Gomez pomagala ljudem z duševnimi težavami

07. april 2022

Ker ima bipolarno motnjo, bo Selena Gomez pomagala ljudem z duševnimi težavami

07. april 2022
Foto: Profimedia

Pevka in igralka, k trpi za bipolarno motnjo, se je odločila, da s pomočjo platforme za duševno zdravje pomaga tudi drugim. 

Selena Gomez je lansirala svojo platformo za duševno zdravje, ki jo je poimenovala Wondermind. Pravi, da verjame, da je mentalna telovadba in treniranje duševnega zdravja enako pomembno kot treniranje telesa. 

Pri duševnem zdravju gre ma majhne, dnevne aktivnosti, ki izboljšajo naše psihološko in čustveno stanje. Gomezova pravi, da ji zelo pomaga vzdrževanje stika z družino in prijatelji, ki se jim lahko zaupa in izpove glede svojih občutkov, poudarja pa tudi pozitivne učinke fizične telovadbe. 

Sicer pa je leta 2020 devetindvajsetletnica javnosti razkrila, da so ji postavili diagnozo bipolarne motnje. 

Kaj je bipolarna motnja?

Za bipolarno motnjo so značilna nihanja razpoloženja, od manije do depresije, posamično obdobje pa traja vsaj dva tedna. V preteklosti so jo zato imenovali tudi manična depresija.

Zanjo so značilna tudi impulzivna in nepremišljena vedenja, občutek evforije in vznemirjenosti, ki nato preide v občutke žalosti, brezupa, pomanjkanja energije, preveč ali premalo spanja ter do samomorilnih misli. 

Čeprav motnja ni tako redka, pa jo je težko diagnosticirati. Selena Gomez je povedala, da jo je diagnoza na nek način tudi pomirila. “Končno sem vedela, zakaj sem toliko let trpela za depresijami in anksioznostjo,” je povedala.

O predsodkih in strahovih glede bolezni ter o svojem boju z motnjo sta javno spregovorili tudi pevki Mariah Carey in Demi Lovato

Navkljub veliko večji ozaveščenosti glede bipolarne bolezni, pa še vedno obstajajo številni miti. Te so razbijali ob dnevu bipolarne motnje, ki so ga po celem svetu obeležili 30. marca. 

To so stvari, ki jih je o bipolarni motnji dobro vedeti:

1. V maniji človek ne uživa in depresija ni zgolj slabo razpoloženje

Številni so prepričani, da gre v obdobju manije za občutke sreče, vzhičenosti, kreativnosti. Toda tisti, ki živijo z bipolarno motnjo pravijo, da v obdobjih manije prav nič ne uživajo.

“Hipomanija (manj ekstremna stopnja, ki se lahko pojavi pred manijo) je lahko prijetna, ker sem polna energije in produktivna, toda če moje razpoloženje preide v manijo, je to zelo strašljivo. Na tisti točki se mi res zmeša,” pravi Natasha Rea, avtorica knjige Me, Myself and Bipolar Brenda. Na drugi strani pa se depresije človek ne more kar tako otresti. Ne gre namreč zgolj za slabo voljo, ki jo moramo odmisliti, temveč za bolezen.

Foto: Unsplash

2. Bipolarna motnja tipa 2 ni lažja oblika kot tip 1

Obstajata dva tipa bipolarne motnje. Za bipolarno motnjo tipa 1 je sta značilni obdobji depresije in manije, medtem ko sta za tip 2 značilni obdobji depresije in hipomanije. To pa ne pomeni, da je tip 2 lažji. Pri tipu 1 poročajo predvsem o težavnem obnašanju in velikih stiskah, tako za človeka z motnjo, kot tudi za njegove bližnje. Pri tipu 2 pa poročajo o zelo hudih obdobjih depresije. 

3. Bipolarna motnja je pogosta in prizadane lahko kogarkoli

Težko je točno določiti, koliko ljudi se spopada z bipolarno motnjo. Toda moramo se zavedati, da je motnja precej pogosta. Prav tako ni odvisna glede na spol, raso, vero ali katerikoli drugi dejavnik.

Strokovnjaki pa so ugotovili, da je dedno pogojena – tisti, ki imajo sorodnika s to motnjo, imajo šestkrat večjo možnost, da se motnja razvije tudi pri njih, v primerjavi z nekom brez takšne družinske povezave. To pa vseeno ne pomeni, da imajo vsi z bipolarno motnjo tudi sorodnika z isto diagnozo. 

Foto: Unsplash

4. Iskanje prave diagnoze je dolgotrajno

Strokovnjaki ocenjujejo, da je za postavitev prave diagnoze v povprečju potrebnih devet let. Motnjo je težko diagnosticirati, saj gre za nihanja razpoloženja, ki se lahko precej razlikujejo.

Pogosto se tako sprva postavi diagnozo, ki se lahko izkaže za napačno. Še posebej težko je diagnosticirati najstnike, za katere so motnje razpoloženja nekaj značilnega in nepatološkega.

5. Ljudje z bipolarno motnjo lahko normalno živijo

Ustrezna diagnoza in zdravljenje sta potrebna – s pomočjo zdravil in terapije ljudje z bipolarno motnjo lahko normalno živijo. Če pa motnje ne zdravimo, se ta lahko poslabša, epizode so pogostejše in bolj ekstremne. 

Foto: Unsplash

6. Ljudje z bipolarno motnjo so lahko dobri starši

Samo zato, ker ima nekdo bipolarno motnjo, še ne pomeni, da ne sme imeti otrok. Ena od mater, ki živi z bipolarno motnjo, je v svojem blog zapisu dejala, da je ključno, da poskrbi za svoje zdravje. “Poskrbi, da redno jemlješ zdravila, ki so ti bila predpisana, da dovolj spiš, zdravo ješ, se poskušaš čim več gibati. Ko si sam zdrav, bodo tudi tvoji odnos zdravi – še posebej odnosi s tvojimi otroki,” je zapisala.

Pravi, da se morajo ljudje zavedati, da je bipolarna motnja bolezen, tako kot rak ali sladkorna bolezen. Za zmanjšanje simptomov so potrebna zdravila in če se bolezen zdravi, so tudi ljudje z bipolarno motnjo lahko odlični starši. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close