“Sem v veliki dilemi! Naj omenim njenemu možu ali naj se ne vtikam?”

26. maj 2021

“Sem v veliki dilemi! Naj omenim njenemu možu ali naj se ne vtikam?”

26. maj 2021

“Že leta opazujem prijateljico in sosedo, kako se vdaja prekomernim količinam alkohola. Pred dnevi je dosegla dno …”

Pri odvisnosti od alkohola gre za kontinuirano in prekomerno pitje alkohola, za katerega pogosto slišimo, da je “slovenski najbolj množičen in splošno uveljavljen šport”, kot je pred časom za Med.over.net zapisala Milena Finc, magistrica zakonskih in družinskih študij.

Alkoholizem je torej bolezen, ki človeka povsem spremeni, spremeni pa tudi njegov odnos do drugih ter odnos drugih do njega. Alkoholik namreč postaja vedno bolj nezanesljiv, odnosi z ljudmi so zanj drugotnega pomena, saj prioritizira pijačo pred vsem drugim. Alkoholizem ne prizadene le alkoholika, temveč tudi njegovo družino, prijatelje, sodelavce. 

Kako torej pomagati odvisniku? In kako pomagati nekomu, ki ga ne poznamo najbolje, toda vidimo, da ima težave? Za nasvet se je “Zaskrbljena prijateljica”, kot se sama poimenuje, vprašala uporabnike foruma Starševski čvek. 

“Sem v veliki dilemi! Naj omenim njenemu možu, ki mu je verjetno jasno, da je poročen z alkoholičarko in si tudi sam zatiska oči, da punca potrebuje pomoč? Ali naj se ne vtikam, tako klasično slovensko, kot mi svetuje moj mož?” zapiše. 

Nekateri komentatorji so menili, da se avtorica nima kaj vmešavati v družinsko življenje in osebne težave drugih. Menili so, da kot soseda in prijateljica ne more prav dosti pomagati in je to stvar sosede in njenega moža. 

Drugi pa so bili do Zaskrbljene prijateljice vzpodbudni. “Če si pripravljena pomagati, poskušaj,” je zapisal eden od komentatorjev. 

Pexels

“Nič te ne stane poskusiti. Če te zavrne, pač te zavrne in nimaš kaj. Če pa tvojo pomoč sprejme, bodi pripravljena, da ji iskreno in dobronamerno stojiš ob strani. Danes je redkost imeti dobrega prijatelja, takšnega, ki te podpira, ko ti ne gre v življenju,” je svoje mnenje delila ena od uporabnic. 

“Ljudje se vse prevečkrat obračamo stran od ljudi, ki imajo težave. Včasih je potrebno tako malo, da nekomu pomagaš, lahko mu celo rešiš življenje, s tem pa tudi njegovim bližnjim. Malo manj sebičnosti, pa bi bil svet mnogo lepši.”

Uporabnica foruma Starševski čvek

Andreja Verovšek, univerzitetna diplomirana socialna delavka in strokovnjakinja na forumu Zasvojenost in pomoč, pravi, da morate najprej v sebi začutiti, kaj je prav. “Najprej morate biti v sebi zelo jasno prepričani in odločeni, da je to, kar boste spregovorili, pravilno. Če niste povsem prepričani, raje pridobite več informacij in samozavesti,” svetuje. Pomagate si lahko tudi z vprašalnikom na spletni strani nalijem.si

K človeku morate pristopiti z ljubeznijo in sočutjem, nikakor pa ne z namero, da želite nekaj spremeniti, urediti ali spraviti v red, nadaljuje. Vsak ima namreč popolno pravico, da je takšen, kot je. 

“Ko odpirate ‘Pandorino skrinjico’, načrt izpeljite do konca in naj stvari ne ostanejo nedorečene. Povejte svoje stališče, izrazite svojo skrb, ubesedite, kaj lahko naredite zanj in kje je izhod iz krize,” pravi. 

Pomagate si lahko tudi s konkretnimi stavki: “Opažam, Boštjan, da pogosto piješ in si bil v zadnjih mesecih tudi večkrat pijan. Vem, da je to tvoja osebna stvar in stvar tvoje družine, vendar poznam toliko oseb, pri katerih se je tako začelo in so zdaj v velikih težavah. Ne želim, da se to zgodi tebi, ker si moj prijatelj/sosed …”

Pri tem dodaja, da se ne smemo obremenjevati, da bi morali na vsa vprašanja, ki nam jih alkoholik zastavi, in na vse komentarje odgovoriti. Nismo svetovalci, temveč (le) ljudje, ki nam je mar in to je popolnoma dovolj. 

Pexels

Na kakšen način smo lahko v oporo odvisniku? Kako mu lahko pomagamo?

“Če prepoznate v bližnji osebi znake odvisnosti, jo soočite s svojimi opažanji. Ponudite ji seznam ustanov, kamor se lahko obrne. Povejte, da ji boste stali ob strani – seveda, če to resno mislite, in ji poskušajte predstaviti pozitivno stran treznega življenja. Če gre za resne oblike zasvojenosti, to ne bo dovolj in takrat bodo potrebni ultimati,” svetuje Verovšek. 

Zavedati se moramo dejstva, da zasvojena oseba ne bo čudežno ozdravljena, ne bo spremenila svojega načina delovanja in se spremenila v odnosu do vas. Verovšek poudarja, da si je treba pri sebi postaviti jasno mejo, do katere boste še sprejemali nesprejemljivo obnašanje, in kdaj bo ta meja prekoračena in boste ‘udarili po mizi’ ter začeli upoštevati tudi svoje potrebe. “Ko smo iskreni do svojih potreb in meja, se tudi vse v zunanjem svetu začne urejati,” dodaja. 

Potrebno se je zavedati tudi, da proces zdravljenja odvisnosti traja dolgo in ima veliko vzponov in padcev. Na to opozarja tudi eden od uporabnikov foruma, ki pravi: “Žal je zdravljenje odvisnosti vseh, ne samo od alkohola, res hudo zahteven projekt in to doživljenjski.”

Po pomoč se lahko obrnete na spletno stran https://brezalkohola.si/kam-po-pomoc, za nasvet pa lahko vprašate katerega od strokovnjakov na naših specializiranih forumih ali pa za mnenje povprašate uporabnike foruma Starševski čvek.

Style. Več novic

New Report

Close