Si dovolite jokati?

03. december 2021

Si dovolite jokati?

03. december 2021
Avtor: Profimedia

Za mnoge so solze znak šibkosti, predvsem pri moških je zadrževanje solz pogosteje pričakovano, kot pri ženskah. A strokovnjaki trdijo, da je jok za nas koristen.

Jok je nekaj, kar znamo od trenutka ko se rodimo. Je prvo dejanje, ki ga storimo, da se naša pljuča napolnijo z zrakom.

Vendar nas z odraščanjem učijo, da je jok znak šibkosti in je nekaj, kar moramo zadržati. Predvsem pri fantih je običajno, da svojih solz ne kažejo, saj le tako dokažejo, da so pravi moški. A solze so naraven odziv na močna (dobra ali slaba) čustva in nam pravzaprav koristijo.

Poznamo več vrst solz

Ljudje proizvedemo tri različne vrste solz:

  1. Bazične solze: to so solze, ki jih naše oko spusti, da ostane vlažno in se sčisti.
  2. Reflekse solze: solze, ki jih sproži iritacija, kot je čebula, dim, veter. Sprožijo se, da izperejo iritant iz naših oči.
  3. Čustvene solze: ko ljudje na nekaj močno reagiramo, naše telo spusti solze, ki so polne stresnih hormonov.

Vendar, kadar govorimo o joku, običajno govorimo o čustvenih solzah.

Očisti telo

Ko sprostimo čustvene solze, se iz našega telesa sperejo stresni hormoni in različni toksini. Naše telo se očisti hormonov, ki povzročajo naše slabo počutje, prav tako pa lajša bolečino. Poleg stresnih hormonov se med jokom sproščajo tudi oksitocin in endorfini. Ko se v našem telesu sprožijo endorfini, pa naše telo ne čuti več toliko bolečine.

Poleg tega pa nas endorfini in oksitocin tudi pomirijo. Raziskovalci odkrivajo, da jok aktivira naš parasimpatetski živčni sistem (PNS). PNS nam pomaga počivati in prebavljati, zato se nekaj minut po joku vedno počutimo umirjene.

Če govorimo o krčevitem joku, pa nam ta izboljša počutje zaradi vzorca dihanja. Kadar močno jočemo, na hitro vdihavamo mrzel zrak, kar pomaga pri uravnavanju možganske temperature. Našemu telesu veliko bolj ustrezajo hladne temperature, zato se vaše fizično počutje po joku lahko izboljša.

Avtor: Profimedia

Odpremo se

Ob joku pa se tudi čustveno odpremo sebi, ali tistim okoli nas. “Spuščanje čustvenih zidov in obrambe je zelo pozitivna in zdrava stvar. Enako se zgodi, kadar gledate film in jokate, ta proces, v katerem se odprete, je kot ključavnica in ključ,” je za WebMd razložil klinični psiholog Raoul Wallenberg.

Jok vpričo drugih nato omogoči tudi zunanjo pomoč, saj ljudje okoli nas vedo, kako se počutimo in nam lahko ponudijo oporo in pomoč. Študija leta 2016 je pokazala, da je jok način povezovanja, saj ljudje v čustvenih trenutkih stopimo skupaj.

Japonci se pozitivnih učinkov jokanja zavedajo do te mere, da so ustvarili ”klube za jok” oz. rui-katsu (kar pomeni ”iskanje solz”). Ljudje se zberejo, da skupaj jočejo, kar pripomore k boljšemu mentalnemu zdravju in povezanosti z drugimi. “Zelo prvinsko je jokati v skupini,” razlaga Wallenberg: “Odlično je, če vam je dovolj udobno jokati pred drugimi, veliko lažje dobite skupinsko podporo.”

Uravnovesi naša čustva

Jok je odziv na kakršnokoli močno čustvo, zato ljudje tudi jočemo, kadar smo srečni. Raziskovalci na Univerz Yale trdijo, da z jokom spet vzpostavimo čustveno ravnovesje v telesu. Z jokom si naše telo opomore od visoke intenzivnosti čustev.

Žalovanje je eno izmed najmočnejših čustev, ki jih ljudje čutimo, jok pa nam pomaga pri sprejemanju in procesiranju izgube nekoga. Ko za nečem žalujemo, strokovnjaki svetujejo, da si pustimo čim več jokati, saj pripomore k prebolevanju.

Količina joka je zelo odvisna od spola in kulture, raziskava Univerze v Tilburgu razkriva, da ženske v Ameriki jokajo do 3,5 krat na mesec, moški pa 1,9, medtem ko na Kitajskem ženske jokajo le 1,4 krat na mesec, moški pa 0,3 krat. Zato se ne obremenjujte, če se vam zdi, da jokate preveč ali premalo.

Vsekakor pa svojih solz in čustev ne zadržujte. Če boste svoja negativna čustva zadrževali, bo to le slabo vplivalo na vaše čustveno zdravje. Jok je zdrav in normalen način izražanja in procesiranja čustev, zato, ko začutite to potrebo, pustite solzam, da padajo.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close