Si želite vstopiti v svet mode? S temi 3 triki vam bo uspelo!

25. maj 2023

Si želite vstopiti v svet mode? S temi 3 triki vam bo uspelo!

25. maj 2023
Foto: Profimedia

Modna industrija je še vedno ena tistih, ki velja za izredno ekskluzivno. Določene informacije so skrbno varovane in dostopne samo profesionalcem, prodori so redki, kontakti pa so ključnega pomena.

Čeprav se med brskanjem po Instagramu zdi, da se z malo truda lahko vsak pojavi v prvi vrsti tednov mode, je resnica daleč od tega. Vplivnice, ki jim to uspe, na težko zaželena vabila čakajo po več let, v tem času pa v svojo kariero vlagajo ogromno časa, truda in tudi denarja.

A ne gre samo za vplivnice, modni svet privablja tudi mlade, ki si želijo postati modni kreatorji, uredniki modnih publikacij, stilisti, itd. A kje začeti in kako zakorakati v svet mode?

Foto: Pexels

Katja Kozlevčar, ki že 15 let dela na področju mode kot novinarka, modna stilistka, urednica in nazadnje kreativna direktorica znamke Katya Styles, ugotavlja:

“Pri svojem delu vidim, koliko je mladih, ki si želijo kariere v modnem svetu, pa ne vedo niti kje začeti, kako zgraditi portfolio ali oblikovati življenjepis, da bi bil atraktiven za delodajalce.”

Najpogostejša napaka, ki jo delajo mladi, ki želijo vstopiti v modno industrijo je, da so preveč pasivni, razloži. “V tej industriji je potrebno biti zelo proaktiven, si priložnosti in projekte ustvarjati sam ter se čim več povezovati z drugimi kreativci.”

Katja je zato samo za Style.Over.Net strnila tri nasvete, ki vam lahko pomagajo zakorakati v svet mode.

Foto: Ana Gregorič

1. Poglobite se v dogajanje

V modi se vse odvija zelo hitro, hitro se zgodijo projekti, hitro se menjajo trendi in kolekcije, zato je zelo pomembno, da ste na tekočem z dogajanjem in ste vanj tudi vpeti. 

“Spremljajte lokalne in globalne medije, ki poročajo o modi in življenjskem slogu, sledite lokalnim in tujim kreativcem, agencijam, oblikovalskim in modnim šolam, spremljajte tedne mode in ostale pomembne dogodke na modnem koledarju,”

razlaga Katja in svetuje, da se obkrožite z modo na najrazličnejše načine in spremljate, kaj počnejo ljudje, ki so že uspeli v tem, kar bi vi radi počeli. “To vam bo dajalo zagon in motivacijo, pa tudi vpogled v to, kako pridete do te točke v karieri.”

Foto: Profimedia

2. Mrežite se

Kontakti znotraj industrije so nujni za začetek in kasneje za napredek v karieri. Danes je mreženje resnično enostavno, saj lahko navežemo stike kar preko socialnih omrežij.

“Spremljajte sebi podobne ter druge začetnike v modi, prav tako kot že uveljavljene profesionalce iz svoje lokalne modne scene ter sodelujte in se vključujte v njihove objave na družbenih omrežjih.”

Če bodo komentarji pristni in nevsiljivi boste čez čas z njimi zgradili odnos. Kljub temu pa ni nič tako zanesljivo, kot poznanstvo na štiri oči, zato se redno udeležujte modnih dogodkov in spoznavajte ljudi, s katerimi bi lahko v prihodnosti sodelovali.

Foto: Luka Brataševec

3. Poiščite podporo mentorja

“Mentorstvo je v tej panogi ključno”, je prepričana Katja, ki razloži, da so naloge mentorja usmerjanje, zagotavljanje motivacije in čustvene podpore ter vzor.

“Mentor vam pomaga napredovati v karieri, dosegati cilje in razvijati mrežo stikov. Raziskave kažejo, da kar 97 odstotkov posameznikov v mentorskih programih pravi, da je izkušnja dragocena, medtem ko veliko kreativcev v modni poroča, da je mentorstvo ključnega pomena za njihov uspeh v industriji.”

Foto: Carmine Palladino

Prav zato se je Katja odločila deliti svoje znanje in izkušnje v mentorskem programu pod znamko Katya Styles, ki je prilagojen vsakemu posamezniku in naslavlja njegova specifična vprašanja, želje in cilje.

Oblikovala sem različne možnosti podpore, od pregleda življenjepisa in ‘chat’ podpore, do celovitega ena na ena mentorskega programa, ki je vsakokrat popolnoma prilagojen posamezniku in mu pomaga premagovati vse ovire na poti do kariernega cilja.”

Prepričana je, da bo z njenimi nasveti, ki so plod 15-letnih izkušenj v modni industriji, uspelo tudi vam.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close