Skandinavska dieta: najbolj preprost način za hujšanje!

10. april 2019

Skandinavska dieta: najbolj preprost način za hujšanje!

10. april 2019

Želite izgubiti odvečne kilograme še pred sezono kopalk? Zdi se, da je naloga lažja, kot bi si mislili. S skandinavsko dieto boste ne le shujšali, ampak obenem poskrbeli za zdravje

Obstajajo ljudje, ki so suhi in bi dali vse, da bi dobili nekaj zdravih kilogramov ter mišic, še več pa je takih, ki želijo na hitro shujšati pred poletjem. Za najbolj zdravega in učinkovitega velja skandinavski režim prehranjevanja.

Ta poskrbi, da se odvečni kilogrami stopijo, obenem pa med strokovnjaki velja za najbolj zdrav način prehranjevanja, kar ga poznajo. Ne gre za čudež, pač pa za živila, ki so splošno dostopna in sploh ne predraga. Omogoča vam dolgoročno spremembo načina prehranjevanja, ki ga boste vzljubili!

Na idejo ‘skandinavske diete’ je prišla Suzy Wengel, danska nutricionistka in avtorica knjige The Scandi Sense Diet, ki je tudi direktorica biotehnološkega podjetja. Cilj, ki ga je imela pred očmi, je bilo znižanje deleža manj zdravih ogljikohidratov in mlečnih izdelkov na jedilniku, ter dajanje prednosti drugim, bolj zdravim skupinam živil.

Skandinavski (v resnici pravzaprav danski način prehranjevanja) vsebuje 4 skupine različnih živil: beljakovine, zdrave vrste ogljikovih hidratov, zelenjavo in majhno žlico maščobe.

https://www.instagram.com/p/BvZ3AU8g9bQ/

Sadje, rastlinska semena, morski sadeži, nemastno meso, siri in jajca se konzumirajo v manjših količinah, medtem ko se vlaknine lahko jedo v večjih količinah. Že iz tega opisa lahko opazimo, da ne gre za restriktivno dieto, saj lahko uživate tako rekoč vsa živila, pomembno pa je, da se držite primerne količine.

Ko gre za sadje, imajo prednost rdeči sadeži in jagodičevje, denimo borovnice, robide, maline, ribez in jagode; kar se tiče zelenjave, je na jedilniku obvezna listnata zelenjava, medtem ko se od korenaste zelenjave najbolj priporoča korenje, brokoli in repa.

V skandinavski dieti imajo prednost ribe, ki jih lahko najdemo v severnejših morjih, torej losos, skuša in polenovka (bakalar je namaz iz polenovke, op.), medtem ko lahko po želji jeste vse stročnice iz družine metuljnic. Poguglajte link ali preprosto uživajte še naprej vse stročnice, ki so vam znane!

https://www.instagram.com/p/Bu52XA6gDyI/

Ta način prehranjevanja je resnično učinkovit, toda da bi v polnosti dosegel svoj namen, boste morale vključiti v svoj dnevni razpored tudi telovadbo. Kajti dostikrat sama teža, ki jo imate, sploh ni pomembna, ampak je relevantno razmerje med mišicami in maščobo. Ne skrbite, s skandinavskim načinom prehranjevanja boste imele več kot dovolj energije tudi za telesno aktivnost!

D. S.

Foto: Instagram, Unsplash, SF Gate

Style. Več novic

New Report

Close