Skrivnost uspeha mladega botanika: “Sledilcev ne posiljujem z reklamami”

07. marec 2022

Skrivnost uspeha mladega botanika: “Sledilcev ne posiljujem z reklamami”

07. marec 2022
Foto: Osebni arhiv

Jan Robin je velik ljubitelj rastlin, tako imenovani plant stylist, ki si je s pomočjo Instagrama zgradil veliko bazo oboževalcev. A njegov namen je večji kot zgolj reklamiranje samega sebe.

Na Instagramu je poznan kot Botanik po srcu (@botanistbyheart), v resničnem življenju pa kot Jan Robin. Po izobrazbi je kemik, a je zaljubljen v rastline. Doma jih ima že toliko, da mu zalivanje poleti vzame tudi po eno uro na dan, za kar porabi približno 90 litrov vode.

Svojo ljubezen do rastlin je prenesel na sledilce na Instagramu, kjer jih ima že preko 60 tisoč. Na vprašanje, kako mu je uspelo doseči tako zavidljivo število oboževalcev, odgovarja, da sta ključ vztrajnost in konsistentnost.

Predvsem pa dobra vsebina, znanje in spoštovanje sledilcev, pravi: “Da jih ne utrujaš in ‘posiljuješ’ z reklamami. To mislim, da se na dolgi rok obrestuje. Pri mojih objavah mi je vedno bolj pomembna zgodba, kot pa to, če je dovolj všečkov,” dodaja v smehu.

Sledilci mu ves čas pošiljajo vprašanja v zvezi z rastlinami in trudi se, da jim redno odgovarja. “Vprašanj je na dnevni bazi veliko. Tedensko odprem vprašanja in takrat v uri, dveh skušam večini odgovoriti.” V zimskem času ga večinoma sprašujejo o odmiranju rastlin, poleti pa o zalivanju in gnojenju.

Foto: Osebni arhiv

Katere so tvoje najljubše rastline in zakaj?

Še vedno so moje najljubše rastline pileje. Teh imam tudi največ. To so rastline s posebno zgodovino in energijo.

Bi lahko rekel, da o rastlinah veš že vse, ali se vsakič znova naučiš kaj novega?

Pri znanju je vedno ista pesem. Več kot veš, več veš, da ne veš … to je proces, ki se nikoli ne konča. In ravno zaradi tega je vse toliko bolj zanimivo.

Koliko rastlin imaš trenutno doma?

S številom rastlin se že dolgo ne ukvarjam več. Zaenkrat še lahko normalno hodim po stanovanju (smeh) … Bolj kot to, da imamo neskončne zbirke rastlin, se mi zdi pomembno, da se posvetimo rastlinam, ki nas že več let spremljajo ali smo jih celo podedovali. To je tisto ta pravo.

Sam si velik zagovornik rastlin naših babic, kajne?

Res je. Zdi se mi pomembno, da se v prvi vrsti posvetimo rastlinam, ki so se skozi leta dobro prilagodila na naše razmere. Tu imam predvsem v mislih relativno “težke” pogoje čez zimo, ko je malo sonca – svetlobe. Nič nimam proti redkim eksotičnimi rastlinami.

Vendar moramo biti realni in odkriti, da če ima nekdo doma “grow box” oz. šotor za vzgojo rastlin, kjer ima nadzorovano temperaturo, vlažnost … in v teh relativno “idealnih” pogojih vzgoji rastlino, nato pa jo proda nekomu, ki tega nima, bo takšna rastlina hitro odmrla. Takšna rastlina ne bo uspevala v vaši dnevni sobi. In tu prihaja potem do velikega razočaranja.

Si tudi sam opazil, da so ljudje v času pandemije množično ozelenjevali svoje prostore?

Sem, seveda. In točno to, kar sem na začetku rekel, se sedaj dogaja. Ljudje so si množično nakupili rastline, potem pa so s časom ugotovili, da odmirajo in da zahtevajo relativno veliko časa za nego. Veste, nič ni lažjega kot si kupiti sobno rastlino, ko pa govorimo o negi, je zgodba druga. Tu ni romantike.

Predvsem mi je pomembno, da se ljudje zavedajo, da na rastline ne smemo gledati kot potrošni material. Preden se odpravimo po nakupih rastlin, se moramo posvetovati in preveriti, ali ji sploh lahko zagotovimo pogoje, ki jih bo potrebovala.

Jan Robin

Zato si se odločil, da boš pomagal. Ljudje te zdaj lahko najamejo, da jim presadiš rastline ali greš z njimi po nakupih?

Ja, ljudje si želijo ozeleniti svoje prostore. Zavedajo pa se, da nimajo mogoče dovolj znanja ali pa časa, zato to storimo skupaj. Kasneje pa so izredno veseli, saj si po posvetu in pregledu njihovega prostora nabavijo rastline, ki jim ustrezajo dani pogoji. Tako ne prihaja do razočaranj, da bi rastline odmrle, ker stanovanje ne ponuja pogojev, ki bi jih potrebovale.

Tukaj je zelo podobno kot pri nakupu psa. Če si družina, ki se ne giblje veliko, omisli zelo aktivnega psa, bo na koncu veliko razočaranje. Na obeh straneh.

Foto: Osebni arhiv

Katero rastlino bi priporočil, da jo imajo vsi doma, katero pa absolutno odsvetuješ?

Predvsem želim, da se ljudje zavedajo, da so rastline super sprostitvena terapija. Naj imajo tiste rastline, ki jih osrečujejo, mogoče spominjajo na posebne ljudi ali posebne priložnosti v njihovem življenju. Vedno pravim, da so rastline super darilo! Če pa je darilo še s posebno zgodbo zadaj, je to toliko lepše.

Ko sva ravno pri zgodbah, sam v zadnjem obdobju delaš na zelo zanimivem projektu skupaj s fotografinjo Uršo Premik?

Z Uršo naju veže to, da sva imela oz. imava izjemno dobre odnose s starimi starši oz. babicama. Zato sva se odločila, da bova iskala zelene zgodbe, ki so povezane z njimi. Torej pišejo nama lahko vsi, ki imajo babice ali dedke z rastlinami, ki so stare več 10 let, da delijo zgodbo z nama.

Slovenci veljamo za velike ljubitelje rastlin in vem, da je takšnih zgodb ogromno. In iz tega bo nastal en super projekt, ki se ga že zelo veselim. Tako da povejte naprej in pišite na [email protected], vesela bova tvoje zelene zgodbe!

Kakšne so tvoje želje za prihodnost? Bi si želel s pomočjo rastlin zgraditi kaj svojega?

Hm … še vedno čakam povabilo predsednika države gospoda Pahorja, da mu podarim rastlino prijateljstva pilejo. Drugače pa si predvsem želim še naprej širit svoje znanje in ozelenjevati slovenske domove.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close