Skrivnostni Banksy končno prišel tudi v Ljubljano!

19. januar 2024

Skrivnostni Banksy končno prišel tudi v Ljubljano!

19. januar 2024
Foto: Anže Petkovšek

Skrivnostni Banksy končno prišel tudi v Ljubljano!

19. januar 2024
Foto: Anže Petkovšek

Na Čopovi 14, v prostorih nekdanje trgovine z obutvijo, si lahko ogledate več kot sto njegovih najbolj odmevnih umetniških del.

Razstavo organizira Galerija Deva Puri, razstavljena dela pa prihajajo iz zasebnih zbirk iz različnih koncev Evrope. Kustos David Rjazancev se je kar 10 let trudil, da bi si lahko dela skrivnostnega Banksyja ogledali tudi pri nas.

Banksyevo razstavo lahko organiziraš na tri načine. V sodelovanju z umetnikom, kar si lahko privoščijo le v velikih metropolah, kot so Los Angeles in podobno. Ali pa tako, da njegova dela preprosto snameš s spleta in natisneš, ter pripraviš razstavo, kar se mi ne zdi prav.”

Tretja pot, ki jo je ubral on, pa je ta, da dela pridobiš iz galerij in zasebnih zbirk. “Preveriš njihovo avtentičnost in tako zgodbo Banksya predstaviš javnosti,” je povedal.

Foto: Anže Petkovšek

Med razstavljenimi deli so tudi dela umetnikov, ki so na Banksyja imeli velik vpliv. Med njimi so Warhol, Picasso in Blek le Rat.

oto: Anže Petkovšek

Razstava razkriva raznolikost Banksyjevega umetniškega sveta, od njegovih originalnih grafik do ovitkov za različne glasbene izvajalce, plakatov z njegovih prejšnjih razstav, njegovo sodelovanje s projektom The Simpsons.

Foto: Anže Petkovšek

Med najbolj znanimi Banksyjevimi deli, ki so na ogled, so Flying Copper, Monkey Queen, Bomb Hugger, Flag, Gulf Sale, Toxic Marry, Applause ter ročno našpricana naslovnica za Röyksopp.

Prav tako so razstavljene plošče z njegovimi prepoznavnimi grafičnimi motivi, kot so Flower Thrower, One Day We’ll Be In Charge in Happy Choppers, predstavljeni so tudi njegovi najbolj odmevni umetniški projekti kot so Dismaland, Walled off Hotel, Love Welcomes in drugi.

Foto: Anže Petkovšek

Obiskovalci bodo lahko uživali tudi v štirih selfie postajah med katerimi izstopa posebna postaja, kjer se lahko fotografirajo in poustvarijo Banksyjevo delo Bomb Hugger, ki je prav tako del razstave.

Foto: Anže Petkovšek

Na kratko o Banksyu

Banksy je morda danes najbolj prepoznavna osebnost v svetu ulične umetnosti, znan je kot tisti “grafitar”, ki skozi svoja dela izraža tudi politično kritiko, pri tem pa njegova identiteta vse do danes ostaja skrivnostna.

V svojem obsežnem opusu je umetnik spreminjal mestne znake, nezakonito tiskal lastno valuto in nezakonito obešal lastno delo v Louvru ter Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. V svojih delih redno obravnava politične teme in s satiričnim pristopom kritizira vojno, kapitalizem, hinavščino in pohlep. Pogosti motivi vključujejo podgane, opice, policiste, člane kraljeve družine, znane osebnosti in otroke.

Foto: Anže Petkovšek

Razstavo, ki se nahaja na Čopovi ulici 14, si lahko ogledate do 21. aprila, na voljo pa so tudi vodeni ogledi, med katerimi boste izvedeli zanimivosti, ki se skrivajo za njegovimi deli.

Vstopnina za odrasle znaša 13,5 evrov, za študente in dijake 9 evrov, za otroke pa 7 evrov.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close