Slavni filozof o manekenki: “Oprostite. Ni lepa.”

24. maj 2022

Slavni filozof o manekenki: “Oprostite. Ni lepa.”

24. maj 2022
Foto: Profimedia

Jordan Peterson je na Twitterju komentiral naslovnico revije Sports Illustrated, na kateri je plus size manekenka Yumi Nu. 

Yumi Nu je prva manekenka močnejše postave, ki jo je japonski Vogue postavil na naslovnico, ter prva manekenka močnejše postave na naslovnici revije s kopalkami pri Sports Illustrated.

Letošnja revija ima štiri različice – med drugim je v kopalkah tudi z Grammyjem nagrajena pevka Ciara, manekenka in pisateljica Maye Musk ter zvezdnica Kim Kardashian

Foto: Profimedia

Znani filozof se je na Twitterju oglasil in komentiral zgolj naslovnico petindvajsetletne manekenke nizozemskih in japonskih korenin ter ob njeni fotografiji v kopalkah zapisal: “Oprostite. Ni lepo. In nobena avtoritarna toleranca ne bo spremenila tega.”

Peterson po novem tako ocenjuje, kaj je lepo in kaj ne, v nadaljevanju pa je celo tvitnil “dokaze”, da takšno telo objektivno ni lepo. Zapisal je, da je odločitev Sports Illustrated, da na naslovnico da manekenko obilnejše postave “zavesten progresiven poskus manipuliranja in preoblikovanja pojma lepote, ki temelji na idiotski filozofiji, da se takšnih preferenc naučijo in jih ustrezno spremenijo tisti, ki najbolje vedo … toda naj vas dejstva ne ustavijo.”

Foto: Profimedia

V nadaljevanju je delil povezavo do dveh znanstvenih člankov, prvi je iz leta 1998 in govori o tem, kako imajo novorojenčki raje bolj privlačne obraze, drugi iz leta 2009 pa analizira povezavo med fizično privlačnostjo in reproduktivnostjo v zadnji polovici 20. stoletja.

Članke je označil kot “dejstvo”, kot da se dejstva in preference ne spremenijo skozi čas, tako kot se spreminjajo trendi in percepcije lepote. 

Odločitev Sports Illustrated, da med manekenke vključi Yumi Nu, je po njegovem le poskus, da bi revija pred ljudmi izgledala “woke” (ideologija, ki opozarja na družbene in rasne krivice), kar Peterson “razkrinka” in razgrete tviteraše pozove, naj se razjezijo: “In povejte mi, da verjamete, da takšne fotografije niso zavestna in cinična manipulacija s strani oh-tako-zelo politično korektnih”. 

Na zapis se je oglasila tudi Nu, ki je na TikToku v ozadju pokazala Petersonov tvit, ob tem pa pela pesem raperke Nicki Minaj, ki pravi: “Jaz zmagam, ti izgubiš” (I win, you lose). 

@_yumi_nu

anyways…

♬ Itty Bitty Piggy – Nicki Minaj – spencer goulding

Za Petersona ima lepota očitno zgolj en obraz. Toda nasprotno, lepota je družbeno in časovno locirana – to, kar danes dojemamo za lepo in privlačno, se skozi čas, med državami in kultrami spreminja. Univerzalni lepotni idealni namreč ne obstajajo. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close