Sledite novoletnim zaobljubam? Imamo pet nasvetov za dosego ciljev!

05. januar 2022

Sledite novoletnim zaobljubam? Imamo pet nasvetov za dosego ciljev!

05. januar 2022
Foto: Profimedia

Spet je tisti čas v letu, ko si povemo, kaj so bile naše novoletne zaobljube. Čeprav je od novega leta minilo le nekaj dni, se gotovo najdejo ljudje, ki so nad svojimi cilji že obupali. Kako uspešno doseči zastavljene cilje?

Tradicija postavljanja novih ciljev na prvi dan v novem letu še kar obstaja in številni si vsako leto zastavijo najrazličnejše cilje. Drugi pravijo, da je postavljanje ciljev, nad katerimi bomo do konca marca (ali pa še prej) že obupali, povsem nesmiselno. 

Toda pomembni dnevi, kot so novo leto, rojstni dan ali pa zgolj ponedeljek, lahko pomenijo dodatno motivacijo, da nekaj v svojem življenju res spremenimo. Ob novem letu se ozremo nazaj in se odločimo, da bomo s prvim januarjem nekaj spremenili. Morda prenehali s kajenjem, začeli hoditi bolj zgodaj spat ali pa začeli s hujšanjem. Stvari, ki jih želimo spremeniti, nam ob takšnih dnevih dajo več motivacije, da se izziva res lotimo. 

Misel na to, da lahko obrnemo nov list, je pozitivna in spodbujajoča. Kljub temu pa se vsi zavedamo, da je včasih težko spremeniti življenje ali pa je v novem življenjskem slogu težko vztrajati. Vedenjski znanstveniki so zato raziskali tehnike, ki nam pri tem lahko pomagajo.

1. Naredite načrt

Zelo splošni “Shujšal bom” ali “Več bom telovadila” so preveč nedoločljivi. Dajo vam preveč manevrskega prostora, da razmišljate o sami aktivnosti, namesto da bi se zadeve lotili.  Namesto tega si postavite cilj, kot je “Telovadila bom štirikrat na teden, takoj po službi.” Vaš plan mora imeti veliko detajlov – kdaj in kje boste dejavnost opravljali, saj imate tako večjo verjetnost, da se boste novoletne zaobljube res držali.

Če imate vnaprej določen termin za telovadbo, boste pač morali zavrniti druge aktivnosti, saj je vaš urnik takrat že zaseden. Prav tako ne škodi, če si glede na svoj načrt nastavite tudi opomnik. 

Foto: Unsplash

2. Razmislite o kazni 

Če se želite res motivirati, razmislite o kazni, ki je boste deležni, če svojega cilja ne dosežete. To lahko dosežete s tem, da prijateljem (ali pa celemu svetu prek družbenih omrežij) poveste o svojih ciljih in jih prosite, naj vas občasno povprašajo o tem, kako daleč ste z njihovo uresničitvijo.

Če ste glede kazni res drzni, stavite za denar. Denarne kazni namreč najbolj motivirajo ljudi, da dosežejo želene rezultate. Včasih so namreč kazni celo bolj spodbujajoči kot pa nagrade. 

3. Poskrbite, da se zabavate

Čeprav si želimo biti pri uresničevanju svojih ciljev kar se da učinkoviti, pa so raziskave pokazale, da je osredotočanje na učinkovitost lahko pogosto … neučinkovito. Namesto na to, kako vzdržljivi smo in kako čim hitreje doseči cilj, se moramo osredotočiti na to, ali uživamo na poti do cilja. Če je naš cilj telovadba ali učenje, je le malo verjetno, da bomo dologočno zdržali napet in hiter tempo.

Če pa poskušamo v svojo fizično ali mentalno aktivnost vplesti nekaj zabave in užitka, imamo večjo verjetnost, da aktivnost opravljamo dlje časa in je ne dojemamo kot obvezo. Če imate radi TV-serije, jih glejte le ob telovadbi – na tak način se boste začeli veseliti telovadbe, obenem pa se vam ta ne bo več zdela tako grozno naporna. 

Foto: Profimedia

4. Bodite razumevajoči do sebe in si dovolite počitek

V trenutku, ko prvič prekinemo s svojo novoletno zaobljubo, se nam zdi, da smo že izgubili. Hitro se predamo in se nikoli več ne vrnemo nazaj k svojim zaobljubam, saj se nam zdi, da v januarskih ciljih ne vidimo več smisla. Namesto tega raje razmislimo o izjemah. Dovolimo si, da enkrat ali dvakrat na teden lahko prekinemo z izzivom brez slabe vesti. Na tak način dosežemo boljše rezultate in vzdržujemo potrebno motivacijo. 

5. Za pomoč prosite prijatelje

V primeru, da je vaša novoletna zaobljuba preteči maraton, napisati knjigo ali kaj podobnega, potem se začnite družiti s prijatelji, ki so podoben cilj že dosegli. Prosite jih za pomoč in jih vprašajte, kako so sami dosegli te cilje in se po njih ravnajte. Lahko jih tudi prosite, da se izziva lotijo z vami, saj nas aktivnosti z drugimi ljudmi močno motivirajo. 

Style. Več novic

New Report

Close