Slovenci: “Sploh ni važno, kakšna je priložnost, važno, da je alko.”

03. avgust 2021

Slovenci: “Sploh ni važno, kakšna je priložnost, važno, da je alko.”

03. avgust 2021

Je tudi vas navada, da na začetku vsake zabave in vsakega srečanja z gosti najprej nazdravite z aperitivom? Ne glede na uro v dnevu? Na vsakem pikniku in otroški rojstnodnevni zabavi je nekaj povsem običajnega, da se otroci igrajo, starši pa medtem praznijo praznijo steklenice vina in pločevinke piva.

Tega, da smo Slovenci pivski narod, se dobro zavedamo. Na izbiro imamo kvalitetna slovenska vina, slovensko pivo, nagrajen slovenski gin ter številne žgane pijače. Izbire je dovolj za vsakogar, kar tudi promoviramo v svetu. 

Visoko na lestvici

Slovenija je zagotovo ena od držav, kjer je pitje alkohola družbeno sprejemljivo. To nas po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije uvršča visoko na svetovni in evropski lestvici držav z največjo konzumpcijo čistega alkohola na osebo. Visoko nad evropskim povprečjem smo tudi glede odvisnosti od alkohola, najraje pa imamo vino. 

Profimedia

V Evropi so pred nami Belorusija, Litva, Češka, Francija, Irska, Luksemburg, Slovaška, Nemčija, Madžarska, Portugalska in Poljska. Po podatkih Ameriške organizacije za odvisnosti na leto konzumiramo kar 10,6 litrov čistega alkohola na osebo.

Visoka je tudi umrljivost zaradi alkohola, dnevno zaradi razlogov, ki so povezani s pitjem alkohola, umreta dva človeka, v povprečju pa imamo vsak dan deset novih hospitalizacij. 

Je alkoholizem del slovenske kulture?

Da se “Slovencem vse vrti okoli alkohola”, meni tudi uporabnica foruma Starševski čvek, ki jo prekomerno uživanje alkohola zelo moti. Še toliko bolj jo moti, da ji alkohol praktično vsiljujejo na vsakem obisku in zabavi. Meni, da drugje po svetu niso tako vsiljivi kot pri nas. 

“Pa poveš, da ne boš, pa še kar silijo, daj, daj, vsaj enega zvrni. Zakaj, če sem rekla ne. Razlog sploh ni važen. Potem se me gleda kot čudakinjo,” pravi. 

Profimedia

Ena od komentatork se je z zapisom strinjala. Pravi, da se pije na vseh družinskih praznovanjih in tudi službenih zabavah. “Nikoli mi ne bo jasno, zakaj se kadilce tako preganja, pijancev pa nič,” med drugim zapiše. Doda, da po njenem kadilci naredijo veliko manj škode, med tem ko je alkoholizem odvisnost, zaradi katerega ljudje postanejo nasilni, morijo ljudi in povzročajo prometne nesreče.

Druga komentatorka pravi, da kako bi lahko bilo drugače, ko pa Slovenci še v himni opevamo vino, tretja pa doda: 

“Zakaj povsod silijo z alkoholom, pa je najbrž povezano tudi s kulturo, včasih ko si prišel k hiši, se je vedno ponudilo kozarček domačega. To je bil znak dobrodošlice in prijateljstva.”

Eden od uporabnikov se je sicer strinjal, da je alkoholizem slovenska folklora, toda cinično dodal, da bo mlajša generacija morda drugačna. “Se mi zdi, da bodo svoje stiske reševali z antidepresivi, anksiolitiki, pomirjevali.”

“Časi so taki, da se je lažje zapiti, kot pa soočiti z vsakdanom.”

Alkohol je v Sloveniji lahko dostopen, poceni, pitje alkohola pa je povsem normalizirano.

Profimedia

V času epidemije koronavirusa je tveganje za zlorabo alkohola še večje, saj so se številni znašli v stiski. S pomočjo alkohola se tako želijo znebiti strahu, jeze, nemoči in žalosti, na kar opozarja tudi eden od komentatorjev, ki pravi: “Časi so takšni, da se je lažje zapiti, kot pa soočiti z vsakdanom.”

Toda alkohol ni rešitev, saj negativno vpliva na naše zdravje, naše življenje in odnose, ki jih imamo. 

Style. Več novic

New Report

Close