Slovenski oblikovalec: “Našim moškim na področju mode še veliko manjka”

09. december 2022

Slovenski oblikovalec: “Našim moškim na področju mode še veliko manjka”

09. december 2022
Foto: Nino Verdnik

Kako se oblačijo slovenski moški in kako dojemajo modo? Bodo kdaj prišli na nivo Italijanov? Povprašali smo modnega oblikovalca Davida Hojnika.

“Če posplošim, bi rekel, da nam še veliko manjka,” pravi David, ki je prepričan, da slovenski moški nikoli ne bodo kot Italijani. “To je zelo težko, ampak mislim, da je čas, da se vsaj približamo temu šik evropskemu stilu. Se mi zdi, da imajo tudi Balkanci bolj izdelan stil od nas.”

V Davidov atelje, ki ga je pred dobrim letom odprl v centru Maribora, sicer prihajajo moški, ki imajo modni okus in si upajo izraziti svoj stil, vendar je takih zelo malo. David ugotavlja, da je večina moških še vedno preveč zadržanih. “Mogoče ravno zato, ker smo na precepu severnih in južnih kultur. Ne vemo točno, komu pripadamo in se malo iščemo. In potem hodimo po svetu v trenirkah.”

Foto: Nino Verdnik

Sicer opaža, da se mlajše generacije trudijo, ampak s čisto drugim stilom. “Nekakšno antimodo, ki mi sicer ni ravno všeč, ampak vsaj trudijo se.”

Upa, da bomo nekoč trenirke in priljubljeni džins zamenjali za kakšne lepše hlače. Ena od odločitev, ki jo je sam sprejel ob odprtju ateljeja, je bila, da stranke nikoli ne bo sprejel v kavbojkah. “Mislim, da te že to, da oblečeš kakšne lepše hlače, naredi bolj urejenega od ostalih. S tem ljudem pokažeš, da ti je mar in da jih ceniš.”

Foto: Nino Verdnik

“Zdi se mi, da se takoj boljše počutiš, če veš, da si se malo bolj potrudil za svoj videz, kot pa samo vzel prvo stvar s kupa oblačil v omari.”

Za konec navede še tri kose oblačil, ki jim mora imeti v omari vsak moški: “To so lepo izdelana bela srajca, dober strukturiran suknjič in lepe hlače, ki niso kavbojke.”

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close